Coronavirus

Kinesisk coronavrede vokser over videoer fra børneafdelinger

De hårde coronarestriktioner skaber vrede i Shanghai, hvor små børn bliver adskilt fra deres forældre i flere uger, når de er smittet.

Der skal meget til, før kineserne brokker sig højlydt over myndighederne. Men i de seneste dage har de sociale medier boblet af vrede over skrappe coronarestriktioner i Shanghai.

Byen med 25 millioner indbyggere har i forvejen været delvist lukket i de sidste par uger på grund af stigende smittetal. Mandag blev der registreret cirka 9000 smittede, og det fik myndighederne til at meddele, at alle skal blive hjemme på ubestemt tid.

Mange er frustreret over manglen på madvarer og historier om syge mennesker, som er blevet afvist på hospitalerne på grund af coronarestriktioner og derefter er døde. Hjerteskærende historier om små børn, der bliver adskilt fra deres forældre i flere uger, er dog især det, der optager kineserne.

Restriktioner værre end virus

Debatten startede for alvor i weekenden, da videoer og billeder af små børn og babyer i isolation blev delt og diskuteret på sociale medier.

I en af videoerne fra en børneafdeling på et hospital i Jinshan-distriktet i Shanghai kunne man se, at der var tre-fire børn i hver hospitalsseng, og flere af dem var kede af det.

Flere forældre har på sociale medier klaget over, at der kun var 10 sygeplejersker til at tage sig af 200 babyer, og mange har advaret om røde numser og potentielle ulykker i tremmesengene ved manglende opsyn.

Lørdag svarede hospitalsledelsen på kritikken og forklarede, at hospitalet var ved at organisere sig bedre for at håndtere alle de coronasmittede småbørn.

Følsomt emne i Kina

TV 2 har talt med en familie, som fortæller om deres kamp for at undgå at blive adskilt fra deres små børn, men ikke ønsker at stille op med navn af frygt for repressalier fra de kinesiske myndigheder. Pandemien er et følsomt emne i Kina, som bliver heftigt censureret på sociale medier.

I dette tilfælde blev både forældrene og deres lille søn på halvandet år testet positiv for corona i en af de massetests, som har været udført i Shanghais boligområder i de seneste uger.

- Vi blev selvfølgelig bekymret for, hvad der kunne ske. Vi havde jo hørt rygter om, at børn kunne blive isoleret uden deres forældre. Så vi kontaktede med det samme konsulatet, fortæller manden, der er europæer og håbede på hjælp via sit lands udenrigstjeneste.

Det lykkedes at få konsulatet til at gå i dialog med de lokale myndigheder, som efter mange forhandlinger lovede, at kvinden kunne få lov til at blive indlagt sammen med sin lille søn.

Alligevel blev det en hård kamp at få lov til at blive sammen med sønnen. Flere gange forsøgte myndighederne at presse på for at få lov at hente sønnen uden moren.

- Min hustru var ved at få stress over det, fordi de hele tiden ringede og sagde, at de ville hente vores søn. Men hun blev ved med at nægte.

Stress og frygt

Det lykkedes, og kvinden har nu været indlagt i en hospitalsseng placeret ude på gangen sammen med sønnen i ti dage. Manden har været på et andet hospital og derefter i hotelkarantæne.

De har ingen symptomer og har svært ved at forstå, hvorfor reglerne kræver, at de optager en hospitalsseng i et i forvejen presset kinesisk sundhedssystem.

Det er de ikke alene om.

Mange er begyndt at diskutere, om det giver mening at sende alle smittede på hospitalet, hvis de ikke har alvorlige symptomer.

Strategien er justeret en smule, så folk uden symptomer nu kan nøjes med at blive sendt i karantæne. Det samme gælder nære kontakter til smittede samt nære kontakter til nære kontakter til smittede.

Traumatiserende for børn

Reglerne er også til debat i Hongkong, hvor der, ifølge en lokal ngo, har været op mod 2000 sager om børn under ti år, som er blevet adskilt fra deres forældre på hospitalerne i forbindelse med det seneste smitteudbrud.

Ifølge Lucy Lord, som er læge og formand for organisationen Mind Hong Kong, kan det være traumatiserende for børn. Hun kalder det både uacceptabelt og ”børnemishandling på ethvert niveau” over for avisen South China Morning Post.

Mange udenlandske familier har forladt Hongkong af frygt for, at det kunne ske for dem, ifølge hende.

Mandag sendte det franske generalkonsulat på vegne af diplomater fra alle EU-lande sammen med Norge, Schweiz, Australien og New Zealand et brev til Kinas udenrigsministerium, som adresserer problemet.

I brevet anmoder man direkte om, at forældre kan få lov til at være sammen med deres børn, hvis de bliver smittet.

Kinas udenrigsministerium har endnu ikke svaret på henvendelsen, men Shanghais lokale myndigheder er tilsyneladende ved at bløde lidt op på reglerne.

Mandag forlød det på en pressekonference, at børn kan få lov til at være sammen med deres forældre, hvis de også er smittet. Men hvis det kun er barnet, der er smittet, skal det fortsat isoleres alene.

Dog har en leder fra den midlertidige børneafdeling på et af byens store karantænecentre indikeret, at forældre, som ikke er smittet, kan være sammen med deres børn, når de er informeret om risikoen.

Kina har stadig nultolerance over for corona. Blandt andet fordi halvdelen af de ældre over 80 år endnu ikke er vaccineret.