Borgmester blandt 400 dræbte, der er fundet vest for Kyiv

Familien er blot nogle af de over 400 dræbte civile, der er fundet i byer, som russiske soldater har trukket sig tilbage fra.

Borgmesteren i en ukrainsk landsby, hendes mand og parrets søn er fundet henrettet med skud og begravet, efter at de har været forsvundet i to uger.

Mandag viste embedsmænd fra det ukrainske indenrigsministerium de nødtørftigt begravede lig frem for internationale journalister og fotografer.

De russiske tropper trak sig tilbage fra landsbyen Motyzjyn, 45 kilometer vest for hovedstaden Kyiv, i sidste uge. Derefter rykkede ukrainske soldater ind i byen og fandt ifølge de ukrainske myndigheder ligene af flere dræbte civile.

Blandt de dræbte var landsbyens borgmester, Olga Sukhenko, hendes mand, Igor, og deres 25-årige søn, Oleksandr, hvis lig blev fundet begravet i en fyrreskov lige uden for byen, tæt på familiens hjem.

- Der har været russiske besættelsesstyrker her. De torturerede og myrdede hele borgmesterens familie, fortæller Anton Gerasjenko fra det ukrainske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Besættelsesstyrkerne havde mistanke om, at familien samarbejdede med vores militær og fortalte os, hvorhen vi skulle rette vores beskydning med artilleri. Så disse afskum torturerede, slagtede og myrdede hele familien. De kommer til at betale for det her, sværger han.

Ført bort af soldater

Reuters har talt med sønnen Oleksandrs kæreste, Daria Belenitsyna, der fortæller, at familien blev taget til fange af russiske soldater 23. marts.

Soldaterne kom ifølge naboerne til familiens hus tre gange den dag.

Første gang gennemsøgte de huset og tog Oleksandrs bil og telefon. Anden gang førte de borgmesteren og hendes mand væk, og tredje gang hentede de Oleksandr.

Allerede tre dage senere meddelte den ukrainske anklagemyndighed, at man havde indledt en efterforskning af bortførelsen for at se, om bortførelsen af familien udgjorde en krigsforbrydelse.

I første omgang håbede naboer og familie dog, at borgmesterfamilien blot skulle bruges til en fangeudveksling, fortæller sønnens kæreste, Daria Belenitsyna.

Men de så aldrig de tre tilfangetagne igen – ikke før de blev fundet delvist begravet tæt på deres hus, efter at de russiske soldater havde trukket sig tilbage.

Ligene fundet uden for byen

Nyheden spredte sig hurtigt pĂĄ sociale medier og pĂĄ ukrainske nyhedssider som Up!

Lørdag skrev borgmesteren i nabobyen Makari, Vadym Tokar, på det sociale medie Telegram:

- Triste nyheder. Man har fundet ligene af lederen af landsbyen Motyzjyn, Olga Sukhenko, og hendes mand, Igor Sukhenko, som blev fanget af orker (ukrainsk slang for de russiske soldater, red.) for ti dage siden. Indtil nu har deres skæbne været ukendt. De er i Himlen. Kondolencer til familie og venner. Vi vil leve! Vi vil vinde! Ukraine.

Mandag blev ligene, der stadig lå, hvor de blev fundet, vist frem for den internationale presse. Dele af ligene stak op af sandet, så man kunne se, at borgmesterens mand havde haft bind for øjnene.

- Vi har ikke kunnet fjerne dem, fordi der er en mistanke om, at der er placeret miner omkring ligene, forklarer naboborgmesteren Vadym Tokar.

Dræbte civile fundet flere steder

De dræbte civile i Motyzjyn er blot de seneste, der er fundet i de områder omkring Kyiv, hvor de russiske soldater har trukket sig tilbage.

Særligt byen Butja har vakt international opmærksomhed, fordi man her fandt adskillige lig liggende i gaderne.

- Vi frygter, at den vold, som civile i Butja har været udsat for, ikke kun foregår der. Hændelserne skal undersøges som krigsforbrydelser, kommenterede generalsekretær Agnès Callamard fra Amnesty International.

Ifølge den ukrainske chefanklager, Iryna Venediktova, er der fundet 410 dræbte civile i området vest for Kyiv i løbet af fredag, lørdag og søndag. Offentlige anklagere og andre specialister har indtil videre undersøgt 140 af disse lig nærmere, siger hun til nyhedsbureauet AP.

Søndag kaldte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, de russiske soldater, som man giver skylden for disse drab, for "vanskabninger, der ikke ved, hvad de ellers skal gøre".

Den russiske regering har pure afvist alle beskyldninger om drab pĂĄ civile og kalder fundene af lig for "iscenesatte":

- Der kan sættes et stort spørgsmålstegn ved disse oplysninger. Ud fra det vi har set, kan man ikke stole på det offentliggjorte videomateriale. Vores specialister i Forsvarsministeriet har opdaget tegn på svindel og forfalskninger, siger Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin.