Viktor Orbán erklærer sejr ved ungarsk valg

Viktor Orbán udråber sig selv om vinder af valget i Ungarn. Han står til at få to tredjedele af mandaterne.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, erklærer sig selv som vinder af det ungarske valg.

Det sker kort før klokken 23 søndag aften.

Meldingen kom, da over 80 procent af stemmerne var talt op. I skrivende stund er 98 procent af stemmerne talt op, og premierministerens parti, Fidesz, fører med 53,1 procent af stemmerne, skriver Reuters.

Til sammenligning står oppositionsalliancen til at få 35 procent af stemmerne.

Det betyder, at Fidesz ifølge Reuters har udsigt til at sætte sig på 135 af de 199 stole i parlamentet. Oppositionsalliancen står til at få 56 mandater.

- Vi har vundet en stor sejr. En sejr så stor, at man formentlig kan se den fra Månen og helt sikkert fra Bruxelles, lød det fra den EU-kritiske sejrherre ved en valgfest.

Erkender nederlag

Samtidig har landets oppositionsleder, Péter Márki-Zay, erkendt valgnederlaget omkring klokken 23.30 ifølge Reuters.

Imens siger Katalin Cseh, der er medlem af EU-Parlamentet og en del af oppositionsalliancen i Ungarn, at "vi vil blive ved med at kæmpe for vores hjemland".

- Dette er det resultat, du kan opnå, i et land, hvor én person fuldstændigt styrer medierne, hvor der ikke er nogen debat, siger hun ifølge Reuters og henviser til Viktor Orbán.

12 års magt

Premierminister Viktor Orbán har siddet på magten siden 2010.

I perioden har han gennemført reformer af valgsystemet og forandret Ungarn til det, han selv kalder et "illiberalt" kristent demokrati.

Reformerne har gjort Orbán til en upopulær herre blandt flere politikere i EU, og det er også de reformer, der er årsagen til, at et meget vidt spænd af politikere har kunnet finde sammen mod ham i Ungarn.

De seks partier, der har udfordret ham direkte, spænder over alt fra det socialdemokratiske DK til det grønne parti og højreorienterede Jobbik.