Rusland invaderer Ukraine

USA beslaglægger for første gang russisk superyacht

De russiske megarigmænd bløder skibe i milliardklassen efter invasionen i Ukraine.

Spansk politi har mandag beslaglagt en superyacht tilhørende den russiske oligark Viktor Vekselberg på vegne af de amerikanske myndigheder.

Ifølge Reuters er det første gang, USA har beslaglagt en russisk oligarks ejendele, siden invasionen i Ukraine blev indledt 24. februar.

Den 64-årige Vekselberg, som er født i Ukraine, menes ifølge flere medier at have tætte forbindelser til Putin og har opbygget en formue, der ifølge finansmagasinet Forbes er estimeret til 40 milliarder kroner.

En beskeden del af pengetanken er blandt andet brugt på den 78 meter lange yacht kaldet 'Tango' til en værdi af knap 750 millioner kroner.

Søgen efter sikker havn

Det var Vekselbergs funklende hvide superyacht, som mandag blev beslaglagt på Middelhavsøen Mallorca, lyder det i en erklæring fra både fra spansk politi og det amerikanske justitsministerium.

Viktor Vekselberg kom dermed med i en eksklusiv klub af oligarker, som siden den russiske invasion i Ukraine har sendt deres flåde af gigantiske lystbåde rundt på verdenshavene i en søgen efter en form for asyl i ly for myndighederne.

For nylig lagde den snart forhenværende Chelsea-ejer Roman Abramovichs superyacht 'Solaris' til ved den tyrkiske havneby Bodrum, men måtte sejle ud i åbent hav igen efter pres fra myndighederne, skriver The Guardian.

Antigua vil ikke lege med

Abramovich har dog mere end et skib at lande på i sin privatejede helikopterflåde, hvis det skulle gå galt.

22. marts anløb 'Eclipse' således Marmaris, og i Antigua i Caribien skulle det Abramovich-ejede 'Garcon' og søsterskibet 'Halo' ligge for anker. Tilsyneladende for at holde sig så langt fra EU-land og -vand, at man er på den sikre side af konfiskation eller en udleveringsaftale.

Antigua har vist sig ikke at være nogen sikker havn. Den antiguanske regering har anmodet Storbritannien om hjælp til at beslaglægge Abramovichs skibe.

- Men det kræver, at vi får juridisk støtte fra Storbritannien, hvis de mener, at ejeren har begået noget strafbart, siger Ronald Sanders, som er Antiguas ambassadør i USA.

Verdens største yacht

I europæiske havne risikerer oligarkernes flåde stadig at glide dem af hænde. Og det er allerede sket for Alisher Usmanov, hvis 156 meter lange yacht 'Dilbar' har været på værft i Hamborg siden efteråret – indtil de tyske myndigheder i begyndelsen af marts lagde beslag på yachten i den nordtyske havneby.

'Dilbar' vurderes til at være omkring fire milliarder kroner værd og regnes for at være verdens største yacht.

En håndfuld af de spektakulære superyachter er inden for det seneste stykke tid søgt til Maldiverne i Det Indiske Ocean, der ikke har en udleveringsaftale med USA, mens andre ligger ved Seychellerne eller i Caribien, fremgår det af internationale skibstrackinglister, skriver Forbes.

Forbes har sammenstykket en liste med 32 superyachter, der enten direkte eller via forskellige selskabskonstruktioner ejes af russiske oligarker. Forbes definerer i den forbindelse en superyacht som en yacht, der er mere end 25 meter lang – altså betydeligt mindre end 'Dilbars' halvanden fodboldbane lange 156 meter.

Det amerikanske justitsministerium har nedsat en task force til at slå ned på forbrydelser begået af russiske oligarker, meddelte Joe Biden allerede en uge efter den russiske invasion.

- Vi slår os sammen med vores europæiske allierede for at finde og beslaglægge jeres yachter, jeres luksuslejligheder, jeres privatfly. Vi kommer efter jeres tiltuskede værdier, lød det.