Efter et døgn med hårde anklager og trusler: Det ved vi om de voldsomme hændelser i Butja

Rusland benægter, at de har dræbt civile i forstaden til Kyiv og beskylder USA for at have "bestilt" optagelser af døde civile på gaderne.

TV 2 advarer om stærke billeder i artiklen.

Voldsomme billeder fra Kyiv-forstaden Butja er siden weekenden blevet bragt i danske og udenlandske medier verden over.

Billederne viser en hærget by og lig, der ligger i gaderne. Nogle af dem er bagbundet.

Mens Vesten har reageret på billederne og advaret Rusland om nye sanktioner og retsforfølgelse, har det russiske forsvarsministerium benægtet at stå bag en massakre eller at have dræbt en eneste civil i Butja.

En af ministeriets forklaringer på de voldsomme scener i forstaden er, at ukrainske soldater selv har dræbt de civile, samt at drabene er iscenesat, og Rusland har indkaldt FN's Sikkerhedsråd til møde om "provokationerne" i Butja.

Men hvad ved vi egentlig om det, der er sket i byen?

En del af et plot, som skal give Rusland skylden

Det internationale nyhedsbureau Reuters har journalister og fotografer til stede i Butja, og ifølge Reuters har de med egne øjne set tre døde mennesker ligge på den våde asfalt i forstaden. Et af ligene var bagbundet, og alle tre var skudt i hovedet.

De var alle mænd og klædt som civile.

Han var ude for at hente noget træ, da de (russerne, red.) pludselig begyndte at skyde

Hanna Herega, beboer i Butja, til Al Jazeera

Ifølge viceborgmester i Butja, Taras Shapravskij, er 300 borgere fundet døde efter den russiske tilbagetrækning i byen i sidste uge.

Viceborgmesteren siger, at myndighederne indtil videre har registreret, at 50 borgere i Butja er blevet henrettet af russiske tropper, men Reuters har ikke været i stand til at fastslå, hvem der står bag drabene.

Russerne siger selv, at det russiske militær forlod Butja 31. marts, og at ligene først er dukket op efterfølgende. Desuden har det russiske udenrigsministerium udtalt, at optagelser af døde civile på gaderne i den ukrainske by er blevet "bestilt" af USA som en del af et plot om at give Rusland skylden for drabene.

I sidste uge sagde talsperson for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, John F. Kirby, at forsvarsministeriet mener, at den russiske præsident, Vladimir Putin, ikke har fået de nøjagtige beretninger fra sit forsvarsministerium om, hvad der foregår i Ukraine.

Og den uafhængige organisation Conflict Intelligence Team, der indsamler og undersøger data om blandt andet krigen i Ukraine, skriver på Twitter, at "de er overbevist om, at drabene blev udført af russiske tjenestemænd".

FN: Alle lig skal graves op

Også det franske nyhedsbureau AFP har korrespondenter i Butja, som søndag talte mindst 20 lig, hvoraf nogle lå spredt rundt på vejene.

Journalisterne beskriver, at samtlige 20 mennesker var iklædt civilt tøj, og at nogle var viklet ind i cykler "efter at have været på deres sidste tur".

Borgmester i byen, Anatoly Fedoruk, siger til AFP, at 280 døde mennesker er blevet begravet i massegrave i byen.

Og FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, har sagt, at alle lig i Butja skal graves op og identificeres, så der kan igangsættes efterforskninger af eventuelle krigsforbrydelser begået i Ukraine.

- Meldinger, der dukker op fra dette og andre områder, rejser alvorlige og foruroligende spørgsmål om mulige krigsforbrydelser, alvorlige brud på international humanitær lov og alvorlige krænkelser af international menneskerettighedslovgivning, siger Michelle Bachelet.

Kvinde genkendte sin mand på sko og bukser

Det internationale medie Al Jazeera har talt med en kvinde, som bor i Butja og fortæller, at hun så en mand blive dræbt af russiske tropper.

- Han var ude for at hente noget træ, da de (russerne, red.) pludselig begyndte at skyde, fortæller kvinden, Hanna Herega, til mediet.

Ifølge hende skød soldaterne efterfølgende manden i tindingen.

Og kvinden Tanya Nedashkivska fortæller til Reuters, at hendes mand, Vasyl Ivanovych, er blevet dræbt af russiske soldater i Butja.

Han var ifølge hende soldat i den ukrainske hær, men blev anholdt af russiske soldater.

Efter anholdelsen ledte Tanya Nedashkivska efter sin mand i dagevis. Hun fandt ham i kælderen på en bygning, hvor der lå to lig, og hun genkendte ham ud fra hans sko og bukser.

- Han så lemlæstet ud, hans krop var kold. De vendte ham lidt. Han var blevet skudt i hovedet, lemlæstet, tortureret, fortæller Tanya Nedashkivska til Reuters.

Det har ikke været muligt for TV 2 at verificere oplysningerne.

Vidneforklaringer om russiske krigsforbrydelser

Søndag vurderer menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i en pressemeddelelse, at russisk militær i flere tilfælde har begået krigsforbrydelser i Ukraine.

Det omfatter blandt andet voldtægter, henrettelser og trusler mod civile, lyder det.

Samlet har Human Rights Watch interviewet ti personer, både ofre, vidner og beboere, om episoder, der skal være foregået i russiskbesatte områder. Nogle af beretningerne er fra Butja.

Ifølge et af vidnerne samlede russiske styrker i starten af marts fem mænd i Butja, og efterfølgende henrettede de en af dem.

Vidnet forklarer, at det skete ved, at russiske soldater fik de fem mænd til at knæle i siden af en vej, trak deres t-shirts over hovedet og skød en af dem i hovedet.

- De tilfælde, vi har dokumenteret, er ensbetydende med usigelig, forsætlig grusomhed og vold mod ukrainske civile, siger Hugh Williamson, leder af Human Rights Watchs afdelinger i Europa og Centralasien, i pressemeddelelsen.