Rusland invaderer Ukraine

Russisk ministerie kalder massakre opdigtet – befolkningen i Rusland "sluger det råt"

Russiske medier skriver blandt andet, at man kan se et lig bevæge sin hånd.

TV 2 advarer om stærke billeder i artiklen.

Døde mennesker, der ligger spredt på våd asfalt ved vejkanter. En er væltet med sin cykel. Nogle har hænderne bundet på ryggen og hovedet dækket.

Det er scener fra Butja, der ligger lidt uden for den ukrainske hovedstad Kyiv. Byen har været centrum for voldsomme kampe, men russerne har de seneste dage trukket sig langsomt tilbage. Nu står byen tilbage med dræbte civile og voldsomme ødelæggelser.

Hele verden har fordømt hændelserne i Butja. Men i Rusland afviser man dem som fabrikerede, og Ruslands forsvarsministerium benægter, at russiske styrker skulle have dræbt nogen civile borgere i den ukrainske by.

- I løbet af den tid, hvor området var under russisk kontrol, var der ikke en eneste lokal indbygger, der kom til skade på grund af voldelige handlinger, siger det russiske forsvarsministerium i en udtalelse.

Benægtelse, benægtelse, benægtelse

En af Ruslands forklaringer på de voldsomme billeder lyder, at det er ukrainsk militær, der har dræbt menneskerne på billederne.

Rusland har også forklaret, at russisk militær forlod Butja 31. marts, og at ligene først er dukket op efterfølgende.

Det oplyser TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, der har et mangeårigt kendskab til landet.

- Reaktionen i Rusland er benægtelse, benægtelse, benægtelse. Ligegyldigt hvor mange beviser, der bliver fremlagt, vil de til enhver tid benægte, siger Claus Borg Reinholdt.

Han fremhæver, at det store russiske medie KP Daily har bragt en historie om, at man på en video af et af ligene fra Butja kan se en arm bevæge sig.

Informationskrig

Mange russere har – ligesom folk i Vesten – set de voldsomme billeder fra Butja.

Men majoriteten af den russiske befolkning sluger alligevel Ruslands informationer "råt", vurderer Claus Borg Reinholdt.

- De mener, at det er en specialoperation. De tror, det er nogle af de fineste russiske soldater, der er blevet sendt til Ukraine for at befri befolkningen fra nazisterne, forklarer korrespondenten.

I Rusland bliver de voldsomme billeder fra Butja også kun nævnt af russiske medier som eksempler på ukrainsk propaganda.

- Rusland bliver fremstillet som fuldstændig uskyldige. De har ikke lagt hånd på nogen. Det er ukrainerne – eller rettere ukrainske nazister – der har begået massakren, siger Samuel Rachlin, der er journalist og tidligere korrespondent i Sovjetunionen.

Myndighederne i Rusland har også taget hårde midler i brug for at styre informationerne om den igangværende invasion i Ukraine.

Flere uafhængige medier er blevet lukket, og en ny lov har gjort det ulovligt at sprede det, som russerne selv definerer som fake news. Det er eksempelvis nu ulovligt at omtale det russiske angreb som en "invasion" eller en "krig".

Verden fordømmer

Scenerne fra Butja har søndag medført fordømmelser fra hele verden.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, har i et interview med den amerikanske tv-station CBS sagt, at Rusland er ved at udføre et folkedrab i Ukraine.

Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har rettet skarp kritik mod Rusland efter at have set billederne fra Butja.

- Det er forfærdelige billeder, vi ser fra Butja, og jeg fordømmer det på det stærkeste. Først og fremmest tænker jeg på de stakkels civile, der er blevet ofre for Ruslands brutalitet. Bevidste angreb mod civile er en krigsforbrydelse, siger han i en skriftlig kommentar.

Samtidig siger udenrigsministeren, at han fuldt ud støtter Den Internationale Krigsforbryderdomstols undersøgelser af krigsforbrydelser i Ukraine.

- Anklageren efterforsker sagen, og domstolen kan retsforfølge individer for de forfærdelige forbrydelser, alt peger på, bliver begået i Ukraine, siger han.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Tysklands kansler, Olaf Scholz, varsler søndag, at nye sanktioner vil blive iværksat over for Putin og Rusland.