Rusland invaderer Ukraine

Ny rapport afdækker grusomme handlinger mod civile – vil stille de ansvarlige russere til ansvar

Ifølge TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt vil de voldsomme billeder næppe finde vej til Rusland.

Krigen i Ukraine går voldsomt ud over de civile i russisk-dominerede områder af blandt andet Kharkiv og Kyiv.

Det slår en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch fast.

I rapporten er der flere beretninger om både henrettelser på klos hold, ligesom en kvinde fortæller om gentagne voldtægter begået af en ung, russisk soldat i et klasselokale.

Voldtægt som våben

Rapporten fra Human Rights Watch er i det hele taget ekstremt ubehagelig læsning.

Gennem ti beretninger fra civile giver organisationen et indblik i nogle af krigens mange skæbner – for eksempel den 31-årige kvinde, der i rapporten kaldes for 'Olha'.

Sammen med sin femårige datter måtte hun i midten af marts beskytte sig mod russiske luftangreb ved at opholde sig i kælderen på en lokal skole i Kharkiv.

De russiske soldater hev t-shirten over deres hoveder og skød en af dem i baghovedet

En anonym kvinde i Human Rights Watch-rapport

Omkring midnat brød en russisk soldat ind på skolen med flere våben, herunder en riffel.

- Han knuste glasruderne ved indgangen til skolen og bankede hårdt på døren, udtaler Olha til Human Rights Watch.

Ifølge vidneudsagnet bad den russiske soldat den 31-årige kvinde om at følge med ham ind i et tilstødende klasselokale, hvorefter han voldtog hende.

- Han sagde til mig, at jeg skulle give ham oralsex. Hele tiden med pistolen i min tinding eller i mit ansigt. To gange skød han mod loftet og sagde, at det var for at give mig mere motivation, fortæller Olha.

Ifølge kvinden oplyste soldaten sit navn, at han var russer, og at han var 20 år gammel.

Det er ikke første gang under krigen i Ukraine, at voldtægter er blevet beskrevet som et krigsvåben, som russerne benytter sig af.

Også den britiske ambassadør i Ukraine, Melinda Simmons, adresserer det på Twitter:

- Voldtægt er et krigsvåben. Selvom vi endnu ikke kender det fulde omfang af brugen af det i Ukraine, er det allerede tydeligt, at det er en del af det russiske arsenal. Kvinder voldtaget foran deres børn, piger foran deres familier, som en bevidst slags underkastelse. Voldtægt er en krigsforbrydelse.

Voldsomme scener i Butja

En anden kvinde fortæller i rapporten om en episode, som skete i byen Butja lige uden for Kyiv 4. marts.

Her tvang russiske soldater omkring 40 af byens indbyggere til at samles ved en stor plads i flere timer.

- På et tidspunkt hentede de en ung mand og siden yderligere fire mænd. De beordrede dem til at tage deres støvler og jakker af. Tvang dem til at knæle i vejsiden. De russiske soldater hev t-shirten bagfra over deres hoveder og skød en af dem i baghovedet. Han faldt. Kvinder skreg, siger den ukrainske kvinde til Human Rights Watch.

Da kvinden nogle dage senere, 9. marts, fik muligheden for at flygte ud af Butja, lå den unge mands lig fortsat i vejsiden.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.

De russiske tropper har siden forladt Butja – formentlig for at flere soldater kan flyttes til det østlige Ukraine i stedet – og journalister har fået adgang til det, der er tilbage af byen.

Reuters-journalister kan berette om døde civile, der ligger spredt i gaderne, og en lugt, der er præget af sprængstof og død, ligesom AFP-journalister fortæller om flere end 20 lig alene i én gade.

Reuters beretter desuden om oprettelsen af massegrave i Butja, hvor ligene af civile kan ses stikke op af jorden.

Vidneforklaringer kan blive afgørende

Ifølge Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er orlogskaptajn og militærforsker ved Forsvarsakademiet, er det endnu for tidligt at slå endegyldigt fast, om der er sket krigsforbrydelser i Ukraine.

Men meget kunne tyde på det, siger han, da TV 2 viser ham de grusomme billeder fra Butja.

Selvom billederne taler deres eget tydelige sprog, er det særligt vidneforklaringer og retsmedicinske undersøgelser, der kan blive afgørende for den videre efterforskning af krigens handlinger.

- Det kan sige noget om, hvilke typer våben de her personer er blevet skudt med, og om det er sket på klos hold. Hvis det er det, vil man kunne se krudtslam på deres kroppe, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Dernæst vil en anklagemyndighed skulle afgøre, at der er nok beviser til en eventuel domfældelse.

- Men man skal desuden have identificeret de personer, som har gjort det, og det kan være svært, siger militærforskeren.

Tidligere eksempler på krigsforbrydelser begået i Jugoslavien har dog vist, at det godt kan lade sig gøre at finde frem til de ansvarlige og sikre, at de bliver dømt for deres forbrydelser i krigen, fortæller Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Foruden de øverstkommanderende, der har afgivet den ulovlige ordre og de soldater, der har udført den, vil også de, der har været vidner til forbrydelserne, kunne stilles til ansvar.

Billederne kommer ikke frem i Rusland

Den grusomme vold mod civile ukrainere bør da også få et retligt efterspil for russerne.

Det mener blandt andet Hugh Williamson, europadirektør i Human Rights Watch, som står bag den nye rapport:

- Voldtægt, mord og andre voldelige handlinger mod personer, der er i de russiske styrkers varetægt, bør blive efterforsket som krigsforbrydelser, siger han.

Også FN har tidligere udtalt, at de civile drab nu skal efterforskes nærmere, og at "folkeretten er krystalklar med hensyn til at forbyde direkte angreb mod civile i militæroperationer".

Men hvordan reagerer russerne selv på beskyldningerne?

Ifølge TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, der har et mangeårigt kendskab til Rusland, fortsætter den russiske fortælling i hjemlandet om en dybt professionel russisk hær, der kun går efter militære mål og efter at "demilitarisere" Ukraine med deres "militære operation".

- Derfor ville de her billeder aldrig komme frem, i hvert fald ikke officielt i Rusland. Men sandheden skal jo nok komme frem på et eller andet tidspunkt, siger han.

Claus Borg Reinholdt er sikker på, at den ukrainske regering "vil gøre et kæmpestort forsøg på at få det her til en domstol", og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, har allerede beskyldt Rusland for at stå bag en række krigsforbrydelser.

- Derfor tror jeg også, at det her nok skal komme frem til nogle i den russiske befolkning, men bare ikke via officielle kanaler, siger TV 2-korrespondenten.