Krigen i Ukraine

Groteske scener i Kyiv-forstad efter russisk retræte

Ifølge borgmesteren i Butja er flere end 300 indbyggere blevet dræbt i den ukrainske by.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.

Sammen med resten af Kyiv-regionen skulle Butja være tilbage på ukrainske hænder, efter at russiske styrker har hærget byen med krig i ugevis.

Men det er uhyggelige scener, der står tilbage i Butja.

De havde ingen våben. De udgjorde ikke nogen trussel

Mykhajlo Podoljak, rådgiver for præsident Zelenskij

Journalister fra Reuters har været i området, og nyhedsbureauet beretter om døde civile, der ligger spredt i gaderne, og en lugt, der er præget af sprængstof og død.

Ifølge byens borgmester, Anatoliy Fedoruk, er flere end 300 civile blevet dræbt. Og blot i en enkelt gade har journalister fra AFP set mindst 20 lig.

I en massegrav ved en kirke kan man se hænder og fødder, der stikker igennem det ler, der var lagt oven på. Det skriver Reuters.

Reuters har talt med en 66-årig beboer i Butja ved navn Vasily. Med et ansigt "vansiret af sorg" kigger han på de mindst 12 døde på vejen uden for hans hus.

Få meter fra hans hoveddør ligger en død mand, der var Vasilys søns gudfar. En livslang ven. Kort derfra ligger en anden mand ved sin cykel med et gult ansigt og indsunkne øjne.

- De skiderikker, siger Vasily ifølge Reuters, mens han græder.

Skød en mand i baghovedet

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har søndag udgivet en artikel, hvor de skriver, at russiske militærstyrker har begået krigslovovertrædelser mod civile i besatte områder i blandt andet Kyiv-regionerne.

Organisationen nævner netop Butja som eksempel og skriver, at russiske styrker 4. marts samlede fem mænd i byen og vilkårligt henrettede en af dem.

Et vidne har fortalt Human Rights Watch, at soldater tvang de fem mænd til at knæle på en vej, mens soldaterne trak deres t-shirts over mændenes hoveder. Ifølge vidnet blev en af mændene skudt i baghovedet.

- Han faldt om, og kvinderne (der var til stede i nærheden, red.) skreg, lyder det fra vidnet, hvis navn ikke fremgår.

Rusland afviser anklager om krigsforbrydelser

Den britiske udenrigsminister, Liz Truss, er "forfærdet over grusomheder i Butja og andre byer i Ukraine".

Det skriver hun på Twitter, hvor hun også kalder angreb på uskyldige civile for "afskyelige".

- Storbritannien samarbejder med andre for at indsamle beviser og støtte Den Internationale Krigsforbryderdomstols efterforskning af krigsforbrydelser, lyder det.

Rusland nægter, at landet angriber civile og afviser anklager om krigsforbrydelser.

Udgjorde ingen trussel

Også Mykhajlo Podoljak, som er rådgiver for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har udtalt sig om Butja.

- Ligene fra mennesker med bundne hænder, som blev skudt og dræbt af russiske soldater, ligger i gaderne. Disse mennesker var ikke i militæret. De havde ingen våben. De udgjorde ikke nogen trussel, skriver han på Twitter.

Ifølge rådgiveren beder Ukraine kun om en ting:

- Giv os våben, så vi kan beskytte civile. Alt andet gør vi selv.