Krigen i Ukraine

- Der er kommet meget mere liv, siger dansker i Kyiv

Russernes tilbagetrækning har haft direkte konsekvenser for bylivet i Kyiv.

Ruslands plan om at erobre Kyiv har foreløbig slået fejl, og i den ukrainske hovedstad mærker indbyggerne, at de militære spændinger er aftagne.

Det fortæller danske Jonas Skovrup Christensen, der bor i byen.

- Over de sidste to-tre uger har vi kunnet mærke, at der er kommet meget mere liv. Cafeer åbner, der er flere biler i gaden, og særligt den sidste uge er det taget til, siger han til TV 2.

Ifølge meldinger fra tidligere i krigen havde Rusland til hensigt at erobre Kyiv i løbet af et par dage, og de russiske styrker rykkede også hastigt frem mod hovedstaden i krigens første dage.

Det er en by, som er lidt lettet

Jonas Skovrup Christensen, dansker i Kyiv

Men i den seneste tid har der været meldinger om, at de russiske tropper er på tilbagetog omkring hovedstaden, mens ukrainske styrker bevæger sig fremad i en modoffensiv.

Det passer også med efterretninger, som det britiske forsvarsministerium har offentliggjort lørdag morgen.

De russiske styrkers tilbagetrækning bekræftes af, at de ifølge satellitbilleder tilsyneladende har forladt den strategisk vigtige lufthavn i Hostomel, som de har kæmpet hårdt for at erobre.

En lettet stemning

Ifølge danske Jonas Skovrup Christensen har den nye situation smittet af på stemningen i hovedstaden.

- Det er en by, som er lidt lettet oven på den sidste måned til fem uger, siger Jonas Skovrup Christensen.

Han fortæller også, at en del af de indbyggere, der har forladt byen, ”lige så stille er på vej tilbage”. Det gælder blandt andet hans svigerfar og en ven, der begge kom tilbage fredag. Samme dag blev et forbud mod salg af alkohol ophævet.

Men selvom folk, der har levet som internt fordrevne, gerne vil hjem, er det ikke sikkert, at alle har en bolig at vende hjem til. Det gælder især i de forstæder, der har været udsat for massive russiske bombardementer.

Folk lever dag for dag, de ved ikke, om der kommer angreb lige pludselig

Jonas Skovrup Christensen, dansker i Kyiv

Jonas Skovrup Christensen fortæller eksempelvis, at han har en bekendt, der næppe kan vende hjem foreløbigt, fordi hans lejlighed har store skudhuller fra en kampvogn. En anden bekendt ved ikke, om hendes lejlighed er beboelig, hun ved kun, at selve bygningen er beskadiget.

Den næste katastrofe lurer

Selvom beboerne inde i Kyiv kan vende hjem til en beboelig ejendom og en lettere stemning, end før de rejste, vender de dog ikke hjem til den hverdag, de kendte, før Rusland invaderede.

- Jeg synes faktisk ikke, at ordet hverdag passer særlig godt på det, vi oplever. Folk lever dag for dag, de ved ikke, om der kommer angreb lige pludselig, siger Jonas Skovrup Christensen.

Mange er for eksempel uden arbejde, fordi deres arbejdsplads ikke er i funktion, fortæller den danske Kyiv-indbygger. Hans egen svigerfar har for eksempel job på en brødfabrik, men har ikke været på arbejde i fem uger.

- Jeg tror, det gælder for mange mennesker i det her land desværre, at de ikke arbejder lige nu, og det er jo så den næste katastrofe, der kommer, når folk ikke har en indkomst, siger Jonas Skovrup Christensen.

Ifølge FN er flere end 4,1 millioner ukrainere flygtet ud af landet, siden krigen begyndte 24. februar. FN vurderer desuden, at 6,5 millioner er internt fordrevne.