Rusland invaderer Ukraine

SF foreslår ny 'kriseskat' for danskerne - flere partier støtter ideen

Støttepartier vil have skattestigning frem for at bruge ulandsbistanden til at hjælpe ukrainske flygtninge.

Det er ikke milliarder fra ulandsbistanden, der skal finansiere potentielt hundrede tusinde ukrainske flygtninge i Danmark. Der skal andre midler i brug.

Sådan lyder det fra støttepartierne Enhedslisten, Radikale Venstre og nu SF.

Partierne er stærkt utilfredse med regeringens forslag om, at et potentielt meget stort antal flygtninge fra Ukraine skal finansieres med penge, der er øremærket til verdens fattigste lande, som Mali, Burkina Faso, Bangladesh og Syrien. Det skriver blandt andre Berlingske.

Til avisen siger SFs formand Pia Olsen Dyhr:

- Vi er ikke klar til at bruge mere fra udviklingsbistanden til flygtninge. Der er ingen tvivl om, at vi skal håndtere rigtig mange flygtninge – måske helt oppe over 100.000 – og det vil koste mange, mange milliarder.

Og hun understreger:

- Vi kan ikke nedjustere dansk udviklingsbistand med det. Det ville være uansvarligt.

Vil indføre skat

I stedet lufter SF muligheden nu muligheden for en kriseskat til flygtningeudgifter. Derudover kunne pengene findes ved at “køre med større underskud”, eller tages fra aftalen om at øge forsvarsudgifterne, siger SFs ordfører for International Udvikling, Rasmus Nordqvist, til Ritzau.

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om, hvordan man skal tage imod ukrainske flygtninge. Aftalen tog udgangspunkt i 20.000 flygtninge, hvilket vil beløbe sig på omkring to milliarder kroner.

Men aftalen rummer ikke et loft for, hvor mange flygtninge - og dermed hvor store potentielle udgifter - fra Ukraine, der kan komme.

S vil ikke garantere finansiering fra ulandsbistand

På trods af støttepartiernes utilfredshed med regeringens plan om at skære i ulandsbistanden, vil Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen ikke afvise, at sådan bliver det.

- Jeg tror ikke, tiden er nu til at garantere, hvor vi ikke vil finde penge. Fordi vi står med en meget, meget betydelig udfordring, siger han til TV 2.

Det nyeste estimat for antallet af ukrainske flygtninge er siden aftalen blev indgået øget fra 20.000 til over 100.000 flygtninge. Det vil sende beløbet over 10 milliarder kroner.

Skulle antallet af flygtningen blive fordoblet, ville det beløbet overstige hele ulandsbistanden. I 2021 afsatte Danmark 17 milliarder kroner til bistand for nogle af verdens fattigste lande.

- Det er også klart, at når vi har måtte forholde os til den situation, der er i Ukraine, at vi risikerer at komme op og skulle håndtere op mod 100.000 flygtninge, er det en ny situation, siger Christian Rabjerg Madsen.

Han anerkender, at modtager Danmark op mod 100.000 flygtninge fra Ukraine, vil det være så stort et antal, at man må "se bredere på opgaven".