Indiens svære balancegang – holder fast i sin gamle ven Rusland

Det har vakt opsigt, at Indien ikke vil tage afstand fra den russiske invasion af Ukraine. Men Indien har sin helt egen, uafhængige udenrigspolitik.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, kom torsdag på besøg i Indien.

Formålet med hans besøg er at pleje det historisk gode forhold mellem Indien og Rusland, der har afholdt Indien fra at kritisere den russiske invasion af Ukraine.

- Indien er et af de lande, som aldrig vil acceptere en global landsby med en amerikansk sherif, har Sergej Lavrov tidligere udtalt.

På præcis samme dag kom også den britiske udenrigsminister, Liz Truss, på besøg i Indien.

Formålet med hendes besøg var dog det stik modsatte, nemlig at få Indien til at distancere sig fra Ruslands krig i Ukraine.

Indiens balancegang

De to højtstående besøg på en og samme dag viser, hvor stor betydning omverdenen tillægger den indiske holdning.

Og de viser samtidig, hvor omhyggeligt Indien balancerer sit forhold til verdens stormagter, siger den danske Indien-kender Thomas Sehested.

Han er tidligere leder af Det Danske Kulturinstitut i Indien og forfatter til bogen "Indien – Verdens næste stormagt".

- Indien og Rusland har et langt venskab. I mange af de kriser, som Indien har stået i, har Rusland hjulpet. Det har Indien ikke lyst til at sætte over styr. Men Indien har nærmet sig Vesten i de seneste år, så Indien fører nu en udenrigspolitisk linje, der er fleksibel og baseret på multialliancer, siger Thomas Sehested.

Indien undlader at stemme

Balancegangen har givet sig udtryk i FN, hvor Indien tre gange har undladt at stemme for resolutioner, der fordømte den russiske invasion af Ukraine.

Men Indien har også undladt at stemme for en resolution, der støttede Rusland.

Alt sammen i tråd med Indiens traditionelle rod i bevægelsen af alliancefri lande.

- Indiens udenrigspolitiske beslutninger træffes ud fra Indiens egne nationale interesser, slog udenrigsminister Subrahmanyam Jaishankar efterfølgende fast i det indiske parlament i en kommentar til afstemningen i FN.

Det er en politik, som Indien vil fortsætte, forudser Thomas Sehested. Og han vurderer samtidigt, at det vil ske med Vestens stiltiende accept:

- Grunden til, at Indien kan tillade sig det, er, at det i det helt store perspektiv er Kina, der er Vestens store problem i regionen. Der har man brug for Indien som partner, siger han.

To store modstandere som naboer

Indiens vigtigste modstandere har historisk været nabolandene Pakistan og Kina. Indien har været i krig med begge atommagter og har uafsluttede grænsekonflikter med dem begge.

Konflikterne gør det ekstra vigtigt for Indien at have gode forbindelser til de traditionelle stormagter USA og Rusland.

Rusland har historisk været Indien en god støtte og er Indiens klart største våbenleverandør. Ifølge New York Times leverer Rusland omkring 60 procent af Indiens militære fornødenheder.

USA er til gengæld Indiens vigtigste generelle handelspartner, og Indien er medlem af forsvarsalliancen QUAD, der består af USA, Indien, Japan og Australien. Alliancen blev genoplivet i 2017 efter at have ligget i dvale i nogle år med det formål at inddæmme Kinas indflydelse, især i Det Sydkinesiske Hav.

Det har fået Kina til at kalde QUAD for "et asiatisk NATO".

I forhold til Pakistan er situationen anderledes.

Pakistan og USA har traditionelt været nære allierede, mens Indien har fået russisk støtte i kriser som Kashmir og etableringen af Bangladesh som et selvstændigt land.

Helt aktuelt har Vestens hastige farvel til Afghanistan pustet til den indiske skepsis over for Vesten, fortæller Thomas Sehested:

- Vesten forlod Afghanistan, der er Indiens nærområde, i hu og hast og overlod det til ærkefjenden Pakistan, siger han.

Olie med rabat

De næste dages forhandlinger i Indiens hovedstad, New Delhi, kommer blandt andet til at handle om økonomi.

Vesten vil gerne have Indien til at bakke op om sanktionerne mod Rusland.

Rusland ser til gengæld Indien som en mulig aftager af russiske varer, som ikke længere kan sælges til Vesten på grund af sanktionerne.

Det gælder først og fremmest olie.

Ifølge tv-stationen Al Jazeera har Rusland tilbudt både en solid rabat og at betale alle transportomkostningerne ved at sende olien til Indien.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at Indien allerede har taget imod det gode tilbud og har købt 13 millioner tønder russisk olie siden 24. februar – næsten lige så meget som Indien købte i hele 2021.

Rubler og rupier

Samtidigt forhandler Indien og Rusland om at finde en ny måde at betale for samhandlen mellem de to lande, så det kan ske i russiske rubler og indiske rupier. Uden det traditionelle betalingsmiddel, amerikanske dollars, bliver det lettere at handle i en sanktionsramt verden, skriver Al Jazeera.

Den amerikanske regering har kaldt Indiens forhandlinger med Rusland for "dybt skuffende".

- Nu gælder det om at stå på den rigtige side af historien. Om at stå sammen med USA og dusinvis af andre lande for frihed, demokrati og suverænitet for det ukrainske folk i stedet for at finansiere og understøtte præsident Putins krig, kommentererede den amerikanske handelsminister, Gina Raimondo, onsdag ifølge finansmediet Bloomberg.