Krigen i Ukraine

Russiske soldater anklages for at bruge voldtægter som våben i Ukraine

Konfliktrelateret seksuel vold kan anses som krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden. Det handler om at skabe rædsel, siger ekspert.

Mørket var faldet på over den ukrainske families hjem i en landsby lidt uden for hovedstaden Kyiv, da de hørte lyde udenfor.

Tidligere på dagen havde der været russiske soldater ved huset, som var på udkig efter forsyninger. Soldaterne havde skudt familiens hund, men havde trukket sig, da de indså, at huset ikke var forladt.

Vi tror overhovedet ikke på det. Det er løgn

Dmitrij Peskov, talsmand for Kreml

Lydene denne aften fik derfor faren i familien til at gå udenfor for at se, om russerne var vendt tilbage.

Inde fra huset kunne hans kone høre et enkelt skud blive affyret efterfulgt af lyden af døren, der åbnede, og fodtrin inde i huset.

Det var to russiske soldater, fortæller den 33-årige kvinde, som udtaler sig anonymt under aliasset Natalya, til avisen The Times.

- Jeg råbte: "Hvor er min mand?". Så kiggede jeg udenfor, og jeg så ham på jorden ved porten. Den yngre fyr trak en pistol mod mit hoved og sagde: "Jeg skød din mand, fordi han er nazist."

Kvinden bad sin fireårige søn gemme sig i fyrrummet, som familien havde brugt som tilflugtssted under de russiske beskydninger i området.

Det var 9. marts 2022, den russiske invasion i Ukraine var næsten to uger gammel, og i de følgende timer voldtog mændene hende flere gange, mens hun kunne høre sin søn græde i det tilstødende lokale.

- Manden sagde, at jeg skulle tage tøjet af. De voldtog mig begge to på skift. De var ligeglade med, at min søn græd i fyrrummet. De bad mig gå ind og få ham til at holde kæft og komme tilbage. Alt imens de hele tiden holdt en pistol mod mit hoved, siger Natalya til The Times.

Ukraine efterforsker anklage

Der er adskillige ubekræftede meldinger om voldtægter, overgreb og seksuel vold begået af russiske soldater mod civile, siden Rusland lancerede sin invasion af Ukraine 24. februar.

Men mange sager bliver aldrig indberettet, og den 33-årige Natalyas historie er den første og hidtil eneste, der er blevet efterforsket af den ukrainske anklagemyndighed under invasionen.

Chefanklager Iryna Venediktova meddelte i sidste uge, at der var åbnet en sag mod en russisk soldat for voldtægt og drab på civile, og at Ukraine havde informeret Rusland om, at der var udstedt en arrestordre på ham. Den anden mistænkte meldes dræbt.

I Rusland afviser talsmanden for præsidentkontoret i Kreml, Dmitrij Peskov, anklagerne.

- Vi tror overhovedet ikke på det. Det er løgn, sagde han i sidste uge på et pressemøde ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Ifølge The Times har den ukrainske kvinde Natalya valgt at fortælle sin historie, fordi det netop vil være for nemt at afvise beskyldningerne om russiske overgreb, så længe ingen tør stå frem.

- Mange folk tror ikke på, at forfærdelige ting som dette sker, siger hun til avisen.

Sammen med sin søn er hun nu flygtet til det vestlige Ukraine.

Meldinger om mange overgreb

TV 2 har ikke haft mulighed for at verificere kvindens historie, men FN's mission, der overvåger menneskerettighedssituationen i Ukraine, er også bekendt med sagen. Det fremgår af den seneste missionsrapport.

Her lyder det desuden, at FN-missionen har modtaget flere anklager om konfliktrelateret seksuel vold begået af russiske soldater, men at det endnu ikke har været muligt at bekræfte oplysningerne.

Jeg har fået beskrevet gruppevoldtægter, voldtægt foran børn og seksuel vold efter drab

Kateryna Busol, advokat

I vestlige medier har ukrainske borgere siden invasionens begyndelse berettet om påståede voldtægter begået af russiske tropper.

- De er allerede begyndt at voldtage vores kvinder. Der var informationer fra folk, som jeg personligt kender, om en 17-årig pige, som det skete for, hvorefter de dræbte hende, fortalte Svetlana Zorina fra byen Kherson til CNN 4. marts.

Den ukrainske advokat Kateryna Busol har arbejdet med at dokumentere seksuel vold fra russiske soldater, efter at Rusland annekterede Krim-halvøen. Siden russerne indledte deres nye invasion i år, har hun modtaget et stigende antal beretninger om nye overgreb, fortæller hun til New York Times.

- Jeg har fået beskrevet gruppevoldtægter, voldtægt foran børn og seksuel vold efter drab på familiemedlemmer, siger Kateryna Busol.

De fleste beretninger omhandler kvindelige ofre og kommer fra byer i det østlige og sydlige Ukraine, som er blevet besat af russiske styrker.

Vil have russere straffet

Tidligere i marts fortalte det ukrainske parlamentsmedlem Lesia Vasylenko, om det bekymrende antal meldinger om voldtægter.

- Vi har meldinger om kvinder, som bliver gruppevoldtaget. Det er typisk de kvinder, som ikke har været i stand til at komme væk. Vi taler om ældre borgere. De fleste af disse kvinder er enten blevet henrettet efter voldtægtsforbrydelsen, eller de har taget deres eget liv, sagde Vasylenko ifølge The Guardian.

Hun fortalte, at mange ofre og deres pårørende ikke tør at stå frem, og at vestlige regeringer og organisationer derfor bør yde ukrainske familier den nødvendige støtte og vejledning, så sagerne kan blive undersøgt af Den Internationale Domstol.

Da Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i forrige uge talte til den britiske tænketank Chatham House, rettede han lignende beskyldninger om overgreb og opfordrede til at oprette en særlig domstol til at straffe de russiske myndigheder for deres soldaters handlinger.

- Vi har talrige sager, desværre, hvor russiske soldater voldtager kvinder i ukrainske byer, sagde Kuleba.

Der mangler endnu at blive fremlagt håndfaste beviser for anklagerne. Men sager fra tidligere konflikter og andre aspekter fra den aktuelle invasion antyder, at der bør være grund til bekymring.

Russere er tidligere anklaget

Brug af voldtægt og seksuelle forbrydelser som våben er et velkendt fænomen i krig og konflikter rundt om på kloden.

Og russiske soldater har i nyere tid været beskyldt for at bruge seksuel vold.

FAKTA: Voldtægter som krigsforbrydelse

Ifølge FN er konfliktrelateret seksuel vold traditionelt blevet betragtet som en uundgåelig konsekvens af krig og konflikt, og dermed ikke en forbrydelse, der bør efterforskes i sig selv.

Men i 1993 slog FN's Menneskerettighedskommission fast, at systematiske voldtægter og hold af sexslaver var forbrydelser mod menneskeheden.

To år senere fastslog FN's fjerde kvindekonference, at voldtægter begået af soldater i krigstid skal betragtes som krigsforbrydelser.

I 2008 blev konfliktrelateret vold anerkendt af FN’s Sikkerhedsråd som en betydelig sikkerhedstrussel, hvilket ifølge FN førte til et paradigmeskifte. 

Konfliktrelateret seksuel vold kan nu betragtes som enten krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden eller folkedrab.

Ifølge data fra Sexual Violence in Armed Conflict-projektet på Harvard University har der været rapporteret om seksuel vold fra russiske styrker i flere af årene, siden konflikten i det østlige Ukraine begyndte i 2014.

I sin landerapport for Ukraine skrev det amerikanske udenrigsministerium i 2020, at der har været rapporter om russiskledede styrker, der begår voldtægter, seksuel tortur, tvungen prostitution og seksuel lemlæstelse mod tilbageholdte personer i Ukraine.

Det russiske militær meldes derudover at have begået adskillige voldtægter over en årrække omkring årtusindeskiftet i forbindelse med krigene i Tjetjenien, ifølge data fra Sexual Violence in Armed Conflict-projektet.

I 2002 rapporterede Amnesty International for eksempel om tilfælde af gruppevoldtægt begået af russiske styrker på gravide tjetjenske kvinder i forbindelse med ransagninger af deres hjem.

Det amerikanske udenrigsministerium beskrev i en rapport fra 2004, at russiske soldater havde voldtaget talrige tilbageholdte i Tjetjenien, herunder drenge ned til 13 år.

Voldtægter bliver gruppeaktivitet

International forskning har vist, at voldtægter i krig ofte har en sammenhæng med samhørigheden og tilliden i mellem soldaterne.

Som strategi kan det knytte soldater til gruppen, da de som en del af fællesskabet begår grusomheder.

- Det er derfor, at voldtægt under krig meget ofte er gruppevoldtægt og meget groft. Det bidrager til at opbygge loyalitet mellem soldater og vise, at man er en del af gruppen, siger Robin May Schott, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til TV 2.

Internationale medier har siden den russiske invasions begyndelse netop berettet om tegn på lav moral og manglende fællesskab blandt de russiske soldater.

En del af krigen mod civile

Ifølge Robin May Schott er det en misforståelse at betragte voldtægter og seksuel vold i krig og konflikter som værende drevet af lyst. Det skal tværtimod betragtes som en del af krigsførelsen, fortæller hun.

- Det er en rædsel, som civilbefolkningen lider under i en krig, som nogle oplever som det allerværste, der kan overgå en person. Det gør folk endnu mere villige til at forlade alt, de har, så det er en strategi til at erobre territorium. "Hvis man har erobret fjendens kvinder, har man erobret deres land", siger DIIS-forskeren.

FN's mission i Ukraine oplyser i sin rapport, at de også har modtaget en enkelt anklage om konfliktrelateret seksuel vold begået af ukrainske soldater.

Her skal offeret være en russisk soldat, der, mens han er blevet filmet, er blevet truet med kastration. Heller ikke denne episode er uafhængigt bekræftet.