Omdiskuterede regioner kan indgå i fredsforhandlingerne, fortæller Ukraines ambassadør
Det haster med en fredsaftale, siger Ukraines ambassadør i Danmark. Derfor er den ukrainske regering klar at forhandle om territorier.
I Istanbul viste de første små tegn sig tirsdag på en aftale om fred mellem Rusland og Ukraine.
Mens fredsforhandlingerne fandt sted, annoncerede Rusland, at de ville trække styrker tilbage i to nøgleområder af Ukraine.
Og i søndags fortalte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, i et interview med russiske journalister, at Ukraine var klar til at forhandle med Rusland om landets neutralitet som en del af aftalen.
Udover at forhandle om landets neutralitet, så fortæller den ukrainske ambassadør i Danmark, at de også er klar til at forhandle om nogle regioner i Ukraine. Det siger han i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.
Luhansk og Donetsk er til forhandling
Den ukrainske regering står ikke så stejlt på at beholde regionerne Luhansk og Donetsk som tidligere.
- Der er lidt fleksibilitet, fortæller Mykhailo Vydoinyk, Ukraines ambassadør i Danmark.
- Så det er ikke uden for mulighedernes rige, at provinser som Luhansk og Donetsk ikke længere er en del af Ukraine?
- Jeg ved, at den ukrainske side forholder sig fleksibelt. Det betyder ikke, at vi anerkender, at områderne allerede hører under Rusland. Indtil videre har begge sider fremsat deres hovedkrav. Dem har de afleveret til den anden side. Så der er en dialog, hvor man forhandler om hvert eneste punkt, siger han.
Hvis afgivelsen af ukrainske regioner indgår i en fredaftale, skal det igennem en folkeafstemning hos befolkningen.
- Regeringen vil så anbefale borgerne at stemme ja til, at de regioner bliver uafhængige?
- Det vil jeg tro, ja, for regeringen er jo i gang med forhandlingerne. Så hvis de bliver enige om noget, støtter regeringen det.
En aftale haster
Årsagen til, at en afgivelse af Luhansk og Donetsk kan komme på tale, er, at det er vigtigt at få en fredaftale hurtigt. Det understreger ambassadøren i programmet ’Lippert’.
- Behovet hastede i går. Ikke i dag. Vi vil have en afslutning på krigen, så hurtigt som muligt. Vores præsident og vores regering vil redde ukrainske menneskeliv, som lider lige nu, siger Mykhailo Vydoinyk
- Men for enden af den sætning er det et "men"?
- Der er et "men", for det må ikke ske på bekostning af Ukraines suverænitet, integritet eller frihed.
En fredsaftale er ikke lig med tilgivelse
Selvom Ukraine og Rusland er kommet tættere på en fredsaftale, så er tilgivelse ikke på forhandlingsbordet, hvis man spørger ambassadøren.
- Vil du, set fra et ukrainsk perspektiv, kunne tilgive Rusland?
- Ikke foreløbig, Det, som Putin har gjort mod mit land, har bestemt heller ikke været til gavn for Rusland selv. Han har ødelagt alle forbindelser mellem Rusland og russisktalende mennesker i hele verden. Jeg kan ikke se, hvordan vi skulle kunne genoprette forholdet - i hvert fald ikke i denne her generation. Slet ikke i den her generation. Måske vil vores børnebørn kunne finde en måde at gøre det på.
- Men du kan ikke tilgive Rusland?
- Nej, det kan jeg ikke, slutter ambassadøren.
Du kan se hele interviewet med Ukraines ambassadør i Danmark på TV 2 PLAY.