Rusland invaderer Ukraine

FN-chef: Ruslands angreb på hospitaler kan være krigsforbrydelser

Høje civile tabstal og angreb på hospitaler tyder på, at civile ikke skånes i Ukraine, siger FN-chef.

I mindst 77 tilfælde er hospitaler eller lægeklinikker i Ukraine blevet angrebet, og et stort antal civile er dræbt i de utallige bombardementer i landet.

Det siger FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, onsdag.

FN har dokumentation for, at 50 hospitaler er blevet ødelagt.

Angreb på hospitaler og drab på civile kan være krigsforbrydelser, understreger Bachelet i en udtalelse til FN's Menneskerettighedsråd i Genève.

- Vilkårlige angreb er forbudt ifølge folkeretten og kan være krigsforbrydelser, siger hun.

Et mareridt for ukrainerne

De "omfattende ødelæggelser af civile mål og det høje antal civile dødstal tyder kraftigt på", at der ikke i tilstrækkelig grad skelnes mellem civile og militære mål og tages hensyn til civile, tilføjer hun.

Ukrainerne befinder sig i et "mareridt", siger Bachelet.

- I den belejrede by Mariupol lever folk i ren og skær rædsel, tilføjer hun.

Lederen af FN's menneskeretlige mission i Ukraine, Matilda Bogner, vurderer, at tusinder kan være dræbt i havnebyen Mariupol, der har 400.000 indbyggere.

Drab på civile stiger

Onsdag er der kommet flere meldinger om drab på civile fra borgmestre i nogle af Ukraines øvrige byer.

I Irpin, der er en forstad til hovedstaden Kyiv, blev mellem 200 og 300 civile dræbt, inden ukrainske styrker genvandt kontrollen mandag. Det siger borgmester Oleksandr Markushyn.

I byen Mykolajiv melder borgmesteren om cirka 80 dræbte civile i løbet af krigen mod Rusland.

Michelle Bachelet tilføjer, at hendes kontor har modtaget "troværdige beskyldninger" om, at russiske styrker i mindst 24 tilfælde har anvendt klyngebomber i befolkede områder i Ukraine.

- Hjem og administrative bygninger, hospitaler og skoler, vandværker og elektriske systemer er ikke blevet skånet, siger hun.

Brugen af klyngebomber er i strid med international ret. Det skyldes, at dette våben rammer bredt og vilkårligt, og at der derfor er stor risiko for at ramme civile, hvis det bruges i tætbefolkede områder.

Rusland har tidligere afvist, at civile er blevet ramt i det, den russiske regering betegner som en "specialoperation", der skal "afnazificere" Ukraine.