Krigen i Ukraine

Den ændrede russiske strategi forklares på russisk tv som en sejr

Tirsdag meddelte Rusland, at man ville reducere den militære tilstedeværelse i de ukrainske amter Kyiv og Tjernihiv.

I de russiske nyhedsudsendelser får krigen i Ukraine løbende lov til at fylde mere og mere - selvom de russiske journalister stadig ikke tager ordet krig i deres mund.

Mens præsident Putin og hans styre løbende har begrænset adgangen til sociale medier og lukket frie medier, tyer mange russere fortsat til nyhedsudsendelserne på de store statskontrollerede tv-kanaler.

De ukrainske flystyrker og luftforsvar er praktisk talt tilintetgjort

Sergej Sjojgu

Tirsdag aften blev millioner af seere således præsenteret for nyheden om, at Rusland nu ville ændre fokus for den militære indsats omkring Kyiv og Tjernihiv for at vise imødekommenhed forud for kommende forhandlinger - og fordi man har ramt fjenden hårdt.

- De ukrainske væbnede styrkers potentiale er blevet væsentligt nedsat. Det tillader at koncentrere den største opmærksomhed og de fleste kræfter på at opnå hovedmålet: befrielsen af Donbass, lød det fra den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu på Kanal 1.

Seere skal mindes om Donbass

Og netop Befrielsen af Donbass, som Sergej Sjojgu nævner, er helt central i den russiske fortælling til landets borgere. Det forklarer Kristina Aleksandrovna Pedersen, der er Ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, hvor hun forsker i forholdet mellem medier og autokrati-regimer og har russiske medier og deres perspektiv på krigen som speciale.

- Trykket på Donbass er en påmindelse til befolkningen, der skal huskes på det oprindelige formål for indsatsen, som blandt andet var befrielsen af Donbass, siger hun.

Ifølge Kristina Aleksandrovna er det, som krigen skrider frem, sværere at styre fortællingen gennem medierne, men seerne har været vant til at høre om de "undertrykte" russere i det østlige Ukraine siden 2014.

- Det kan godt være, I hører historier om, at vi bomber hele Ukraine, men husk, at motivationen for missionen er Donbass, lyder Kristina Aleksandrovnas analyse af mediernes nuværende fortælling.

- For den almene borger føles det bekendt og logisk, at Donbass er det primære fokus ved "den særlige militære operation", fordi det narrativ har stået på så længe.

Nyhed om ændret strategi for Kyiv og Tjernihiv Video: Pelle Lykkebo Mørk

- En vigtig nyhed til alle rekrutter

Nyhedsudsendelsen, der er blandt de mest sete i Rusland, bliver sendt klokken 21 Moskva-tid på Ruslands Kanal 1 og varer en hel time. Her havde man dedikeret næsten ti minutter til den nye russiske strategi.

Men før værten Ekaterina Andreeva kom frem til selve nyheden, kunne hun også præsentere mange russiske mødre for godt nyt.

- En vigtig nyhed til alle værnepligtige er, at de ikke sendes ud til brændpunkter. Og alle værnepligtige fra sidste års indkaldelse hjemsendes efter deres tjenesteperiode, lagde hun ud med at fortælle.

I Rusland har man siden krigens begyndelse gjort meget for at italesætte "Den særlige militære operation i Donbass" som en succes. Men som krigen er skredet frem, og som modstanden er blevet større, er mængden af unge mænd, der vender hjem i kister også blevet større. Derfor er de russiske myndigheder nødt til at agere.

- Man prøver at indhente narrativet og komme på forkant. På trods af censur vil informationer stadig gå mellem folk, der taler sammen og omgår censuren.

Viste soldater med amputeret ben

Men selvom antallet af døde og lemlæstede soldater vokser stødt, og op mod 15.000 kan have mistet livet, så skal russiske mødre til værnepligtige altså ikke frygte for deres sønner lige nu.

- Jeg tolker kommentaren om værnepligtige som et skud ud til bekymrede forældre. Jo flere sårede og døde, der kommer hjem, desto større bliver bekymringen også.

I weekenden tog anerkendelsen af russiske tab på nationalt tv endnu et skridt. Her blev russiske soldater med nyligt amputerede ben vist frem på Kanal 1, mens de med mismod i øjnene modtog en hædersmedalje fra den russiske viceforsvarsminister Alexander Fomin.

I nyhedsudsendelsen fik forsvarsminister Sergej Sjojgu også lov til at fortælle om de sejre, som Rusland påstår at have opnået, og som nu, ifølge Rusland, muliggør det øgede fokus på Donbass.

- De ukrainske flystyrker og luftforsvar er praktisk talt tilintetgjort. Deres væbnede styrker er påført væsentlige tab. De vigtigste opgaver under operationens første fase er løst, lød det fra Sjojgu.

Men guvernøren i Tjernihiv-regionen tror ikke på russerne og siger onsdag, at der fortsat har været store angreb.

Vrede russere på sociale medier

I kølvandet på den russiske udmelding har man på det sociale medie Telegram, som er russernes foretrukne, kunnet læse mange vrede reaktioner ovenpå nyheden, der bliver tolket som en nedtrapning fra russisk side. På flere Telegram-chatkanaler, som TV 2 har set, bliver det blandt andet talt om "svigt over for russere" og talt om, at "ukrainerne fortsat skal ødelægges på tværs af hele landet".

Ifølge Kristina Aleksandrovna Pedersen kan tirsdagens melding fra Rusland også bruges til at lodde stemningen for krigen blandt russerne.

- Måske prøver man at teste vandene på, hvordan en eventuel tilbagetrækning bliver modtaget i befolkningen med meddelelsen. Men det kan også være et forsøg på at mudre informationsstrømmen for borgerne, siger hun.