Rusland invaderer Ukraine

Dansker i Kyiv kalder den seneste nat "en af de værste" - men ifølge Tantholdt er der en god forklaring

Rusland vil reducere sin tilstedeværelse omkring Kyiv. Men fjerner man tropper ét sted, kan man flytte dem et andet sted hen, lyder bekymringen.

I Ukraines hovedstad kunne man natten til onsdag ikke mærke noget til den "drastiske" reduktion af russisk militær tilstedeværelse, som russerne tirsdag varslede.

I hvert fald ikke hvis man spørger danske Jonas Skovrup Christensen, som bor i Kyiv.

- Det vil være synd at sige. De seneste 12 timer har været en af de værste nætter den seneste måned. Der har været rigtig meget støj, som vi kalder det – altså eksplosioner og kampe, siger han onsdag morgen til TV 2.

Men selv om støjen har været voldsom, så stammer den fra kampe i Kyivs forstæder og ikke i selve byen, lyder det fra viceborgmester i Kyiv, Mykola Povoroznyk.

Han kalder natten "relativt rolig til lyden af sirener af skud", og samme opfattelse har TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Kyiv.

- Når det rumler og brager, så tænker man selvfølgelig, at man bliver angrebet. Men den rumlen, man kunne høre i nat, var udgående skud - altså ukrainere, der har angrebet russerne, siger han.

Bange anelser sydpå

Jonas Skovrup Christensen fortæller, at folk i byen er forsigtige med at stole på den russiske udmelding.

- Vi har jo lært, at det med at kæde ord og handling sammen ikke går særligt godt, når det drejer sig om Rusland og Putin, siger han.

Efter tirsdagens fredsforhandlinger sagde den russiske viceforsvarsminister efter forhandlinger i Tyrkiet, at Rusland "vil skære drastisk ned på deres militære aktiviteter". Men Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, opfordrede onsdag morgen ukrainerne til at "forblive årvågne" – også selvom resultatet af tirsdagens fredsforhandlinger virker lovende.

Den samme tilgang har borgerne i Kyiv, fortæller Rasmus Tantholdt.

- Her lytter man ikke så meget på, hvad russerne siger, man ser på hvad de gør, siger han.

Også det amerikanske forsvarsministerium har udtrykt tvivl over de russiske meldinger. Ifølge Pentagon, er det, som russerne kalder for en reduktion, snarere en omrokering.

En tretrinsraket, der ikke var god nok

Det er Kristian Lindhart, der er major og militærforsker ved Forsvarsakademiet, helt enig i.

Han vurderer, at omrokeringen er en konsekvens af, at russernes oprindelige plan om at omringe og overtage Kyiv er slået fejl.

- Deres plan var ikke god nok, deres udførsel var ikke god nok, og deres ledelse har tilsyneladende heller ikke været god nok, siger Kristian Lindhardt og kalder russernes første måned i Ukraine for "voldsomt dyr".

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt møder både skepsis og frygt, når han taler med indbyggerne i den sydlige ukrainske by Odessa, hvor han lige nu befinder sig.

- Umiddelbart er der ingen tiltro til det, russerne siger. Man skal altid passe på alle udmeldinger, der kommer, når der er krig, så det her skal også tages med et gran salt, siger Claus Borg Reinholdt.

Tværtimod er bekymringen, at den seneste russiske udmelding kan være et varsel om, at Odessa kan være i risiko. For fjerner man tropper ét sted, kan man flytte dem et andet sted hen.

- Der er bange anelser, og man frygter, at angreb kan ramme her, siger Claus Borg Reinholdt.

Kan føre til anden strategi

Ifølge Kristian Lindhardt, skal russernes militære enheder hjem og vende for at blive genopbygget, før de igen bliver sat ind i Ukraine.

Spørgsmålet er så, hvor "overskuddet af soldater" bliver sat ind.

- Jeg tror, at vi kommer til at se dem meget koncentreret anvendt. Det bliver ikke et forsøg på alle steder, som vi har set tidligere, siger Kristian Lindhardt.

Hverken Claus Borg Reinholdt eller Kristian Lindhardt regner med, at løftet om færre enheder i Kyiv betyder, at krigens afslutning er inden for rækkevidde.

- Måske kan man tale om the end of the beginning - men ikke the beginning of the end, siger Kristian Lindhardt.