Krigen i Ukraine

Militæranalytiker udtrykker "begrænset optimisme" efter russisk melding

Ifølge TV 2s Rasmus Tantholdt er der allerede nu konkrete tegn på, at de russiske styrker trækker sig tilbage i området Kyiv.

Rusland vil skære drastisk ned på deres militære aktiviteter ved hovedstaden Kyiv.

Det siger den russiske viceforsvarsminister Aleksandr Fomin, efter repræsentanter fra Rusland og Ukraine tirsdag har været samlet til forhandlinger i Tyrkiet.

Ifølge Steen Kjærgaard, der er major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er der grundlag for ”begrænset optimisme” efter den russiske udmelding.

- Russerne har ikke opnået de ønskede militære mål, og derfor er de ikke i en særlig god forhandlingsposition. Det bedste scenarie nu er en våbenhvile, hvor parterne føler hinanden lidt på tænderne politisk, siger Steen Kjærgaard til TV 2.

Han forudser, at russerne vil bruge den planlagte tilbagetrækning til at omgruppere sine styrker, så man kan genoptage de militære operationer, hvis de politiske forhandlinger går i hårdknude.

Ikke et russisk nederlag

Militæranalytikeren mener ikke, man kan se den russiske udmelding som et tegn på nederlag på slagmarken.

- Det er en af krigens spil. På et eller anden tidspunkt skal der komme en politisk løsning på krigen i Ukraine. Krig er altså bare politik, der bliver videreført med andre midler, hvor brutalt det end lyder, siger Steen Kjærgaard til TV 2.

TV 2s korrespondent i Kyiv, Rasmus Tantholdt, siger, at der allerede nu er konkrete tegn på, at de russiske styrker trækker sig tilbage i området omkring hovedstaden.

- Ifølge ukrainerne selv lykkedes det mandag at generobre forstaden Irpin, hvor der normalt bor 60.000 mennesker. En forstad som russerne igen og igen har prøvet at trænge igennem - uden at det har kunnet lade sig gøre, siger Rasmus Tantholdt.

Ukrainernes generobringer tyder ifølge flere eksperter på, at Rusland er ved at blive presset tilbage på slagmarken.

Opsigtsvækkende udmelding

Rasmus Tantholdt og TV 2-fotograf Simon Borg har selv været ude og besigtige de omfattende ødelæggelser i Irpin efter de russiske angreb.

-Det har været prisen for ukrainerne for at holde russerne væk fra hovedstaden. Nordøst for Kyiv har de russiske styrker omringet byen Tjernihiv, men det er den by, som russerne nu også siger, de vil stoppe kamphandlingerne i.

Fredag kom Rusland med en opsigtsvækkende udmelding, da man oplyste, at man fremover vil fokusere på "at befri" den østlige Donbass-region, hvor der siden 2014 har været kampe mellem ukrainske styrker og russisk-støttede separatister.

Mandag åbnede præsident Zelenskij i et interview med russiske journalister for at indgå et kompromis om, hvilken status den omstridte region fremover skal have.

I interviewet erkendte Zelenskij, at det ikke er muligt at generobre hele det territorium, Rusland har overtaget under invasionen. Et forsøg på det vil ifølge præsidenten føre til en Tredje Verdenskrig.

Vil diskutere neutralitet

Præsident Zelenskij sagde desuden, at han er villig til at diskutere, om Ukraine fremover skal have status af en neutral stat.

Ukraines neutralitet er et centralt krav for Rusland, og som led i den seneste tids forhandlinger mellem partnerne har Rusland krævet, at Ukraine bliver en såkaldt neutral stat.

Neutralitet vil i diplomatisk og folkeretlig sammenhæng sige, at en stat ikke vælger side og ikke deltager i en konflikt mellem andre stater eller militære forbund.