Oleh Koptcev med sin mor.
Krigen i Ukraine

Pludselig tikkede 14 dages sms'er ind: - Godmorgen søn! Vi har overlevet endnu en nat

TV 2 har fået tilladelse til at bringe beskederne sendt inde fra Mariupol. Læs dem her.

Mens hele verden fulgte bombningerne af den ukrainske havneby Mariupol, vidste Oleh Koptsev ingenting om, hvordan det gik hans mor, Lilya, der var fanget i byen.

Da krigen brød ud, flygtede 20-årige Oleh Koptsev vestpå fra Mariupol, men hans forældre nægtede at forlade byen. Familien var allerede flygtet fra Donetsk i 2014 og ønskede ikke at forlade deres hjem endnu en gang.

Og da de ville væk fra Mariupol, var byen belejret, så flugt var ikke længere en mulighed.

Efter mere end to ugers uvished fik Oleh Koptsev pludselig en række beskeder, der strakte sig fjorten dage tilbage. Gennem dem fik han for første gang et indblik i, hvordan hans forældre havde haft det i Mariupol, mens bomberne regnede ned over byen.

TV 2 har fået tilladelse til at bringe beskederne. Enkelte er forkortet af redaktionelle hensyn.

 1. Mor

  Søn, jeg skriver i tilfælde af, at der er et glimt af signal, så beskeden bliver sendt. Vi er okay, men har kun gas tilbage. De siger, at det snart slipper op. De bomber tæt nu. Der har ikke været elektricitet eller vand i to dage. Men vi holder fast. I dag kom min søster, vi delte mad. Det værste er ikke at vide, hvad der sker. Vi elsker dig meget og håber, du har det godt

 2. Mor

  Godmorgen søn! Klokken er 8.20 den 4. marts. Vi har overlevet endnu en nat. I nat har vi næsten ikke sovet, de bombede nådesløst. Det lader til at være meget tæt på. Det er meget uhyggeligt, tænk, hvis vi dør og efterlader dig alene. Men det er allerede morgen, og vi er i live. Gas har vi stadig, gudskelov. Men vi har ikke andet tilbage. Vi elsker dig meget højt, pas på dig selv, kære.

I begyndelsen af marts var Mariupol fuldstændig omringet, og efter 15 timers bombardementer var der, ifølge byens borgmester, “mindst 100 døde”. Byens infrastruktur som rindende vand, el og gas blev hurtigt ødelagt af russiske angreb.

 1. Mor

  Vi har det fint. Det er 15 grader i lejligheden, men nu har vi ordnet lidt og varmet den op. Og endnu en gang følt os glade for, altid har været så sparsommelige. Vi har fundet en kasse med guirlander med batterier og en lommelygte. Så nu har vi lys. Hvis vores telefoner dør, så lad os aftale, at du prøver at ringe til din bedstefars telefon mellem 12 middag og 9 aften, så tager vi den. Vi elsker dig. Vi er gået op på 12. etage. Måske bliver beskederne sendt.

 2. Mor

  Godmorgen søn! Jeg er begyndt at tænke, at jeg skriver en dagbog - ligesom Anne Frank. Vi er i live, og hver morgen tjekker vi gassen og vandreserver. (...) Folk kom tilbage i går med tomme flasker, de kunne ikke skaffe vand. Vi så en mand øse fra en vandpyt med en skovl. Frygteligt.

Mens Oleh Koptsev ventede på nyt fra sine forældre, befandt han sig i den vestlige by Lviv. Her hjalp han ukrainere på flugt med at komme videre fra stationen. Nogle af dem var folk, han kendte fra Mariupol.

De var taknemmelige for hans hjælp og fortalte om, hvordan de havde søgt tilflugt i kældre, mens byen over dem blev bombet.

- Det gik op for mig, at jeg evakuerede andres forældre, mens jeg intet kunne gøre for mine egne. Det var hårdt, siger Oleh Koptsev.

 1. Mor

  Vi er i live. Det er to dage siden, jeg sidst skrev. Det er blevet endnu værre. En raket har ramt vores hus, på loftet over 12. etage, og har smadret vinduerne på de øverste etage. Eksplosionerne var forfærdelige. Gassen blev slukket i går aftes, håbløshed. Folk plyndrer, stjæler fra butikkerne. Byen er et rod, her er bjerge af skrald og ingen orden.

 2. Mor

  (...) Hver dag er der små sejre: Vi har vand, og mens vi stod i køen til det, hørte vi lyden af eksplosioner tæt ved floden. Vi fik opladet telefonerne lidt, blev venner med andre fra vores hus og gik ud for at lave et bål, samle brænde og lave mad. Vi laver ekstra, hvis et angreb i morgen er så voldsomt, så vi ikke kan lave mad. Først koger vi vandet, hælder det på termokander og putter så maden i. Der er aske i, men vi er glade, for det er varmt. Vi pakker alting ind i tæpper, så det kan holde sig varmt.

 3. Mor

  (...) Lejligheden er frygtelig kold, vi bor i gangen på en madras. Far læser med vanter på, og vi sover med huer. I dag delte en mand blomster ud til alle de kvinder, der har lavet mad i vores bygning, blomster på grene. Militæret åbnede en blomsterkiosk og delte ud til alle, sikke en måde at fejre kvindernes kampdag på. Jeg vil så gerne vaske mig, men det vand, vi har, er kun til madlavning og opvask.

En uge inde i marts var Mariupols sidste mobilmast blevet bombet, og forbindelsen til omverdenen blev reduceret til stort set ingenting.

Samtidig var en enorm gasledning, der forsynede knap en million mennesker med varme, blevet ødelagt. Det fik et ukrainsk parlamentsmedlem til at advare om, at folk i Mariupol kunne "fryse ihjel".

 1. Mor

  Vi er i live, og helvede fortsætter. I går var der en forfærdelig eksplosion, noget blev kastet mod fødeafdelingen på det tredje hospital. Vores køkkenvindue og altandør blev ødelagt. På det tidspunkt lå vi på sofaen i soveværelset. Senere hørte vi i radioen, at det var en ti meter bred bombe. Vi sprang ud i gangen og nåede ikke at tage tøj på. Der indså vi, at hvis det her sker for os - hvad så med bedstemor? Eksplosionen var så voldsom, at alle deres vinduer var smadret, låsen var ødelagt, balkonen var blæst væk. Alt var fløjet imod dem, men gudskelov er de okay.

9. marts oplyste myndighederne i byen, at et russisk angreb havde ramt en fødeafdeling, hvor mindst fire - heriblandt en gravid kvinde - blev dræbt.

Rusland afviste, at der var patienter på hospitalet.

Oleh Koptsevs forældres hus ligger 100 meter fra hospitalet, som han selv er blevet født på, fortæller han. Så da han hørte om angrebet, blev han bekymret:

- Min første tanke var: Hvad mon der er sket med mine forældre?

 1. Mor

  Vi har indset, at vi alle fire ikke kan være i vores gang, og nu hvor vinduet og altandøren er smadret, så vil vi dø af kulde. Temperaturen i lejligheden er 11 grader.

 2. Mor

  Det er et mareridt. I dag ramte en raket en af de ni-etagers bygninger, der er tættest på os. På ottende etage. Det er meget koldt at sove i kælderen, far er bekymret for sine lunger. Jeg ved ikke, om vi overlever.

Byens sidste madreserver var tæt på opbrugte, oplyste Mariupols borgmester 13. marts. Samme dag fortalte han, at 2187 indbyggere var omkommet siden krigens start.

 1. Mor

  Jeg har ikke skrevet længe, for vi sparer strømmen. Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte. Vi lever i sådan en rædsel. Byen virker til næsten at være totalt ødelagt. Ud over de missiler og andre ting, så bomber flyene. I går blev posthuset ramt, kløvet i to, og der var folk i kælderen, som vi ikke ved, om er i live. Ingen kan få fat i dem.

 2. Mor

  Det er blevet endnu værre. Vi bruger praktisk talt hele dagen i kælderen. I løbet af de sidste tre dage har vi ikke engang været ude for at lave mad, vi er bange. Gudskelov, vi allerede havde noget med, det har vist sig meget nyttigt! Vi har spist frosne pølser fra køleskabet, koteletter og i går fik vi også stegte kartofler fra panden, som vi havde lavet derhjemme, da der var gas. Vi gravede panden frem under glasskårene.

Hver gang Oleh Koptsev hørte om, at nogle var sluppet ud af Mariupol, skrev han til sine forældre. Han beskrev ruterne for dem og håbede på, at de også ville kunne flygte.

Men hans beskeder nåede aldrig frem.

 1. Mor

  Vi er stadig i live. I dag er mandag, vi sidder alle sammen i kælderen. For hver dag bliver det værre og værre. I går og i forgårs turde vi godt at løbe hjem, men i dag er det for skræmmende for os at gå på toilettet på første sal. Et sted i nærheden kan vi høre, at der er kampe, og lydene er uhyggelige.

 2. Mor

  (...) Vandet slipper snart op, og alle er bange for at gå ud efter mere.Vi spiser meget lidt, en af mine portioner bliver delt til to. Far er altid sulten. Vi har mange rå kartofler, men vi kan ikke tilberede dem, ikke uden vand. Om morgenen drikker vi ferskenjuice for at spare vand.

 3. Mor

  (...) Jeg vil overleve og kramme dig, min kære. Men jeg er glad for, at du ikke er her nu. Jeg vil virkelig gerne have, at du overlever og bliver lykkelig. Vi beder alle til Gud for, at de ikke bomber, og at vi alle kan kramme vores familier. Vi elsker dig meget højt. Pas på dig selv, min kære, du er det mest dyrebare, vi har.

Selv om Oleh Koptsev utallige gange forsøgte at ringe til sine forældre, lykkedes det aldrig at komme igennem. Han ville gerne have fortalt dem, at de kunne søge dækning i Mariupols store teater, hvor han havde hørt, at mange gemte sig.

16. marts meddelte de lokale myndigheder, at russiske bomber havde ramt teateret. Hundredevis af civile havde søgt tilflugt i bygningen, og borgmesteren vurderede antallet af døde til at være 300. Rusland nægtede at have angrebet teateret.

 1. Mor

  Vi overlever, hovedmålet er ikke at dø. De bomber, og der er konstant skudsalver, selv at gå på toilettet er skræmmende. Vi er bange for alting. Vi lytter til nyhederne hver dag, men der er ikke nogen ende forude. Opladningen er ved at løbe ud, så jeg kan ikke skrive mere. Jeg elsker dig, og far elsker dig. Pas på dig selv!

Dagen efter bombardementet af teatret rykkede russiske tropper ind i centrum af Mariupol. Byens borgmester kaldte kampene "meget aktive".

 1. Mor

  Vi er stadig i live, selv om vi allerede har sagt farvel til livet flere gange. Vi er i helvede. Vi bliver bombarderet med miner, bomber og skud. Der er ikke en eneste bygning tilbage. Hele byen er i brand.

 2. Mor

  (...) Vi sover næsten ikke - vi står og beder i hjørnet af kælderen sammen med alle de andre. Vi er bange. Bagruden på vores bil er splintret af en trykbølge og der var en kæmpe tragt bag bilen, det var umuligt at flygte. Vi ved ikke, hvad der vil ske i morgen - vil vi overleve?

 3. Mor

  (...) Far er sulten hele tiden. Vinduerne og dørene i huset er ødelagt. Det er meget koldt, omkring 5 grader i kælderen, og det er altid mørkt. Vi beder for, at du har det godt, og at du er glad. Du er en god mand, du kan håndtere alting. Jeg vil virkelig gerne tro, at vi overlever og mødes igen. Vi elsker dig virkelig virkelig virkelig meget. Pas på dig selv, kære.

Oleh Koptsevs forældre gemte sig fra bombardementerne i en vens kælder. Til sidst var der ingen huse tilbage på gaden, kun ruiner. Alle på vejen, der havde mistet deres hjem, havde søgt tilflugt i kælderen, hvor de til sidst var 12 mennesker.

Da de løb tør for mad og vand, besluttede Oleh Koptsevs forældre sig for at flygte fra byen i bil. Men de var ikke sikre på, det kunne lade sig gøre, hvis bilen var blevet for ødelagt.

Heldigvis var bilen rullet ind i et bombekrater, som havde beskyttet den. Kun bagruden var smadret.

18. marts sprang Oleh Koptsevs mor, far, bedstemor og tante ind i bilen og satte kursen mod den kø af biler, der bevægede sig ud af Mariupol. På vejen samlede de en mor og hendes to børn op.

- Jeg tror kun, at de kom forbi de russiske checkpoints, fordi soldaterne fik ondt af børnene, siger Oleh Koptsev.

Stort set samtidig med forældrenes flugt modtog Oleh Koptsev beskederne fra sin mor. Da havde læst de første to, græd han. Og en halv time efter ringede hans mor og fortalte, at hun var okay og på vej ud af Mariupol.

Nu er Olehs Koptsevs familie i byen Zaporizhzhya, mens han selv forsøger at komme ud af Ukraine. Fordi han er studerende, er han fritaget for militærtjeneste.

Men så snart, han kan, tager han tilbage til Mariupol.

- Hverken min mor eller jeg kan begribe, hvis vi ikke skal vende tilbage. Jeg tror, at alting bliver genopbygget, og jeg tror, at alting snart er ovre. Så jeg tror, at vi kommer til at bo i Mariupol igen, siger han.