Danmark er nummer 12 på Zelenskijs liste – her er, hvad vi kan forvente
Den ukrainske præsidents virtuelle rundtur i Vesten har ét klart formål, og med sig har han en række skræddersyede budskaber.
Den amerikanske kongres, Underhuset i Storbritannien, Den tyske forbundsdag, Knesset i Israel og svenske Riksdagen.
Overalt bliver han mødt med stående bifald, når han toner frem på skærmen iklædt armygrøn t-shirt eller trøje og daggamle skægstubbe.
Manden, der er blevet symbolet på den ukrainske modstandskamp mod Ruslands invasion.
Via videoforbindelse fra Kyiv har præsident Volodymyr Zelenskij i de seneste uger talt direkte til 11 nationale parlamenter i Vesten.
Med sig har han et klart budskab til hvert enkelt land, og tirsdag er turen kommet til Danmark, når Zelenskij taler til det danske folketing og den danske befolkning.
Et kig på de hidtidige taler giver os en ide om, hvad vi kan forvente.
Et overfald på hele Vesten
Seancen varer som regel cirka ti minutter, så takker han af. Oftest med en knyttet næve som afskedshilsen.
Og mens klapsalverne endnu lyder, forsvinder han igen. Uden tid til sniksnak. Som for at understrege, at han er en travl mand med andre vigtige gøremål.
Han er trods alt leder af et land under angreb.
Selve talerne, som ifølge BBC er skrevet i samarbejde med rådgiveren Dmytro Litvin, er forskellige fra gang til gang, men kører efter samme skabelon.
Og de har også samme centrale budskab, forklarer Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statskundskab og dekan ved det samfundsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet, til TV 2.
- Det er en Zelenskij, som gerne vil bekræfte os i, at Ukraine er et vestligt land, og at de har været ude for noget, som vi skal betragte som et overfald på hele Vesten, siger han.
En fælles forståelse
Den ukrainske præsident kommer undervejs med omhyggeligt udvalgte referencer til det enkelte lands historie og kultur og binder det sammen med Ukraine for at skabe en fælles forståelse.
Som da han i Kongressen mindede amerikanerne om ansigterne på Mount Rushmore, om Martin Luther Kings berømte ord, om angrebet på Pearl Harbor og om terrorangrebet 11. september 2001.
- En frygtelig dag, hvor ondskaben forsøgte at forvandle jeres byer til en slagmark. Da uskyldige mennesker blev angrebet. Angrebet fra luften. På en måde, som ingen havde forventet. Vores land oplever dette hver eneste dag. Hver eneste aften, sagde Zelenskij.
I Nationalforsamlingen i Paris talte han om vigtigheden af at beskytte begreber som frihed, lighed og broderskab, mens han i Westminster i London citerede Shakespeare og Winston Churchill.
Til japanerne talte han om de to landes fælles forståelse for atomkatastrofer, mens svenskerne blev mindet om, at kun havet adskiller dem fra Ruslands aggressivitet.
- På den måde forsøger han at overbevise os om, at så må vi også være på Ukraines side og være klar med yderligere våbenhjælp, humanitær bistand og en flyveforbudszone, som ukrainerne har appelleret om igen og igen, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Udskamningen
Hver tale tjener også som en advarsel til det enkelte land.
En advarsel om, hvad der må gøres, hvis freden og sikkerheden skal sikres.
- I hver af talerne spørger han, hvilken type nation man er. Han giver udtryk for, at hvis du undlader at leve op til dit ansvar i dette øjeblik, så skal du skamme dig, forklarer Nomi Claire Lazar, professor i internationale forhold ved University of Ottawa og forsker i politisk retorik, til BBC.
Til amerikanerne talte Zelenskij lige ud af posen:
- Vi beder om et modsvar. Et modsvar fra verden. Et modsvar til terror. Er det for meget at bede om?
Volodymyr Zelenskij har flere gange opfordret til yderligere sanktioner mod Rusland, og til at nationale virksomheder, der endnu ikke har indstillet deres aktiviteter i Rusland, bør gøre det.
I sin tale til franskmændene fremhævede han tre virksomheder ved navn, herunder bilfabrikanten Renault, som få timer senere valgte at følge den ukrainske præsidents opfordring og suspenderede sin produktion i Rusland.
I Italien tyede Zelenskij også til udskamning af sine tilhørere og henviste til, at rige og betydningsfulde russere tæt på Vladimir Putin tager på ferie i Italien.
- Vær ikke et feriested for mordere. Blokér alle deres ejendomme, konti og yachter, lød det.
Det folkelige pres
Midt i det hele husker Zelenskij også at takke alle landene for den støtte – politisk, økonomisk og materielt – som de allerede har givet til Ukraine.
Men hans budskab om at gøre endnu mere er ikke kun tiltænkt politikerne i de vestlige parlamenter.
- Han taler lige så meget til deres vælgere, til folket, for at mobilisere helt almindelige mennesker til at interessere sig for krigen og lægge pres på deres regeringer for at gøre noget, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Noget, som ukraineren selv bekræfter i en nyhed på den ukrainske præsidents hjemmeside mandag omhandlende den kommende uges diplomatiske indsats.
- Flere og flere personer i verden står på Ukraines side, på det godes side i denne kamp mod det onde. Og hvis politikerne ikke forstår at lytte til folket, så må vi lære dem det, udtaler Zelenskij.
Den vigtigste opgave
Så mens hans hær kæmper en brav kamp på slagmarkerne hjemme i Ukraine, kæmper Zelenskij sin egen kamp i Vestens hovedstæder.
- Det er afgørende for Ukraines evne til at modstå angrebet, at de får hjælp fra Vesten. Derfor er Zelenskijs vigtigste job for øjeblikket at holde den vestlige opinion på sin side. De har brug for alt den hjælp, de kan få, både nu og i fremtiden, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Tirsdagens tale til Folketinget finder sted klokken 12.30 i Landstingssalen på Christiansborg, hvor folketingsmedlemmerne kan overvære den ukrainske præsident tale via en storskærm.
I den kommende uge er det desuden planen, at han skal tale i parlamenterne i Holland, Irland, Grækenland og Norge.