Ukraine kræver FN-beskyttelse af russisk besat Tjernobyl

Ukraines regering beder FN om en mission ind i landet, der kan afmilitarisere omrĂĄdet omkring Tjernobyl.

Russiske soldaters aktiviteter omkring Tjernobyl kan bringe flere hundrede millioner europæere i fare.

Det skriver Ukraines minister for genintegration af besatte omrĂĄder, Iryna Veresjtsjuk, pĂĄ beskedtjenesten Telegram.

Hun kræver derfor, at FN sender en mission ind i området. Missionen skal sørge for, at området bliver afmilitariseret.

- Med nuklear sikkerhed in mente udgør de russiske soldaters uansvarlige og uprofessionelle opførsel en trussel over for ikke bare ukrainere, men også flere hundrede millioner europæere, siger hun.

Skal beskytter omverdenen mod strĂĄling

Under den russiske besættelse af kraftværket kunne hundredvis af ansatte ikke forlade det lukkede atomkraft i ugevis og måtte arbejde næsten i døgndrift uden at blive afløst.

Det Internationale Atomagentur kritiserede arbejdsforholdene for at skade sikkerheden, og efter godt tre uger blev lidt over en fjerdedel af de ansatte afløst.

Veresjtsjuk siger, at beskadiges den skal, der omslutter den nedsmeltede Tjernobyl-reaktor og beskytter omverden mod stråling, kan det føre til udledning af betydelige mængder radioaktivt støv og forurening.

- Derfor kræver vi, at FN's Sikkerhedsråd øjeblikkeligt iværksætter tiltag for at afmilitarisere eksklusionszonen omkring Tjernobyl-stationen, ligesom at vi kræver, at FN udsender en mission, der kan forhindre en gentagelse af Tjernobyl-uheldet, siger hun.

Tjernobyl er et lukket atomkraftværk, som i midten af 1980'erne eksploderede, hvilket ledte til store udslip af radioaktiv stråling i store dele af Europa.

FN's Sikkerhedsråd består af 15 medlemmer. Fem af medlemmerne - heriblandt Rusland - har permanent medlemskab og kan derfor nedlægge veto over for beslutninger, selv om der i rådet er flertal for dem.