Rusland invaderer Ukraine

Ukraine i offensiven flere steder – dansk ekspert mener, at russerne mangler kampkraft

Sikkerhedspolitisk ekspert vurderer, at nogle russiske enheder er i så ringe forfatning, at de risikerer at gå helt i opløsning.

Byen Irpin, der ligger nordvest for den ukrainske hovedstad Kyiv, har været mandagens store historie i Ukraine.

Ifølge de lokale myndigheder er det nemlig lykkedes den ukrainske hær at trænge de russiske styrker ud af den strategisk vigtige by – og dermed fjerne noget af presset mod Kyiv.

Det har vakt glæde i hovedstaden, og med TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdts ord er det ”vel nok den største, enkeltstående succes for den ukrainske hær under den her krig”.

Ifølge Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, er udviklingen i Irpin blot det seneste eksempel på, at russerne bliver presset tilbage på slagmarken:

- De forsøger stadigvæk at tilføre nye styrker til Kyiv, men de har problemer med at få kvalificeret mandskab og nyt materiel. De kampvogne, de får, er noget gammelt bras, og de har stadig massive forsyningsproblemer, siger han.

- De er gået i stå, og så forsøger de at lave nogle defensive stillinger, hvor de kan holde fast i de fremskridt, som de allerede har gjort, mens de venter på forstærkninger. Det er det helt rigtige tidspunkt for ukrainerne at gå i offensiven, vurderer Jacob Kaarsbo.

Flere generobringer

Selvom generobringen af Irpin kan betegnes som hærens største succes, så er det blot en af flere meldinger de seneste dage om, at den ukrainske hær er gået i offensiven og har trængt de russiske styrker tilbage:

Søndag meldte de ukrainske myndigheder om fremskridt i nordøst.

Her generobrede ukrainske soldater to mindre byer i nærheden af den belejrede storby Sumy og to andre mindre byer i nærheden af storbyen Kharkiv, skriver New York Times.

Fredag meddelte det amerikanske forsvarsministerium, at ukrainske styrker havde indledt en modoffensiv i storbyen Kherson, der ligger i syd ud til Sortehavet.

Det var den første større by, som russerne indtog, og den har siden været under russisk kontrol. Men nu vurderer amerikanerne den til at være ”omstridt territorium”.

Og tirsdag lød meldingen fra den ukrainske regering, at byen Makariv, 50 kilometer vest for Kyiv, nu var generobret – selvom der ifølge Washington Post stadig blev kæmpet om byen, og at den stadig var under hård artilleribeskydning.

Tæt på opløsning

Alle disse små og store sejre peger i samme retning, siger Jacob Kaarsbo:

- De eneste steder, hvor russerne stadig har reel kampkraft, er i Donbass og nede omkring Mariupol. Alle andre steder er de i problemer og bliver trykket tilbage, siger han.

Faktisk vurderer Jacob Kaarsbo, at nogle af de værst medtagne, russiske enheder er tæt på at gå fuldstændig i opløsning. Det bygger på et kvalificeret skøn om, at 25 procent af deres kampvogne og militærkøretøjer allerede i dag er ødelagte, og at de hverken har styrker eller materiel af kvalitet, som de kan sætte ind som erstatning.

- Man siger normalt, at en styrke, der er sammensat af mange forskellige slags enheder, har et kritisk punkt omkring 30 procent. Når styrken har mistet 30 procent af sin kapacitet, så kan den knække sammen og gå i opløsning. Det kan vi komme til at se i løbet af de næste par uger, siger han.