Krigen i Ukraine

Mistanke om forgiftning af Abramovich og to forhandlere

Symptomerne var efter sigende sviende, røde øjne og skallende hud i ansigtet og på hænderne.

Drøftelser om en fredsaftale mellem Ukraine og Rusland tilbage i begyndelsen af marts er nu omdrejningspunkt for alvorlige rygter.

Ifølge flere internationale medier, heriblandt det undersøgende medie Bellingcat, har tre af deltagerne ved drøftelserne efterfølgende oplevet sygdomstegn, der minder om forgiftning.

Ikke officielt bekræftet

En af deltagerne ved mødet var den russiske oligark, milliardær og ejer af den britiske fodboldklub, Chelsea, Roman Abramovich.

Abramovich spillede i krigens spæde begyndelse en rolle i fredsforhandlingerne mellem de to lande.

3. marts deltog han i et møde i Ukraine, hvor også en anden russisk entreprenør ifølge Bellingcat deltog samt en ukrainsk politiker, Rustem Umerov.

Medie: Amerikanske efterretninger modsiger forgiftning

Abramovich og to ukrainske forhandlere oplevede efterfølgende symptomer såsom svidende, røde øjne og skallende hud i ansigtet og på hænderne.

Symptomer, der ifølge mediernes oplysninger bærer lighed til symptomer ved forgiftning med et “ukendt kemisk stof”. Overfor BBC bekræfter en unavngiven talsmand for Abramovich, at oligarken i begyndelsen af marts led af symptomer, der man mistænkte kunne stamme fra forgiftning.

Ifølge britiske Sky News anfægter en unavngiven embedsperson ved en amerikansk efterretningstjeneste formodningerne om forgiftning.

I stedet peger efterretningerne ifølge mediet på, at symptomerne hos Abramovich og de øvrige berørte skulle være “miljømæssigt forårsagede” og ikke som led i forgiftning.

The Guardian citerer en kilde for, at Abramovich og de to ukrainere tog fra Ukraine til Polen og senere til Istanbul, hvor de blev behandlet.

Bellingcat skriver på baggrund af unavngivne kilder, at de tre personer, der efterfølgende blev syge, kun indtog chokolade og vand i timerne inden symptomerne. En fjerde tilstedeværende, som også indtog disse, oplevede ikke nogen symptomer, skriver Bellingcat.

Det er vigtigt igen at slå fast, at intet er officielt bekræftet endnu. Rustem Umerov, der deltog i mødet, betonede mandag på Twitter, at man ikke skal stole på alle ubekræftede oplysninger:

- Jeg har det fint. Det er mit svar til alle de gule nyheder, der spreder sig, skrev han.

Bellingcat, skriver i en længere tråd på Twitter, at en “undersøger” fra mediet, blev spurgt af unavngivne specialister i kemiske våben om at foretage en undersøgelse af omstændighederne.

Mediets grundlægger Eliot Higgins påpeger i et andet opslag, at der er tale om “førstehåndsviden” fra Bellingcat, men uden at nævne navnet på den pågældende “undersøger” eller personerne, der bad Bellingcat om hjælp.

Ikke uden fortilfælde

Men når mystiske sygdomssymptomer nævnes i samme åndedrag som Rusland, spidses der ører.

Flere prominente skikkelser har i årenes løb været udsat for forgiftningerne i forbindelse med Rusland.

En af dem var den dømte oppositionspolitiker Alexej Navalnyj, der i 2020 i Rusland blev forgiftet med nervegiften Novichok, som blev fremstillet i det kommunistiske Sovjetunionen.

Også den tidligere russiske agent, der agerede dobbeltagent for Storbritannien i 1990erne, Sergei Skripal, blev i 2018 udsat for forgiftning med samme stof.

- Efterretningerne peger i høj grad på, at de (symptomerne, red.) var miljøforårsagede, udtaler en kilde fra den amerikanske efterretningstjeneste sig til Sky News:

- Det vil sige ikke gift, lyder det fra kilden, der ifølge Sky News kun udtaler sig med løfte om anonymitet.

På Twitter nævner Bellingcat, at en alternativ, men “mindre sandsynlig” hypotese for symptomerne kan skyldes mikrobølgestråling.