Det symbolske bogstav "Z" bliver forbudt i dele af Tyskland

Det kan koste fængsel i op til tre år, hvis demonstranter bruger bogstavet til at vise støtte til den russiske invasion af Ukraine.

I Tyskland bliver symbolet ”Z”, der udtrykker støtte til det russiske militær og den russiske invasion i Ukraine, forbudt flere og flere steder.

Delstater som Niedersachsen og Bayern har allerede forbudt det symbolske hvide ”Z”, mens delstater som Nordrhein-Westfalen og Berlin er på vej til at følge trop, skriver avisen Die Welt.

- Hvis det hvide ”Z” bliver brugt i en kontekst, der har med krigen at gøre – som man har set på de russiske militærkøretøjer – så betyder det selvfølgelig, at man går ind for invasionen. Det vil være en strafbar lovovertrædelse, og så vil vi straks gribe ind, siger Iris Spranger til avisen Tagesspiegel mandag.

Hun er socialdemokratisk senator i delstatsparlamentet i Berlin med ansvar for indenrigsanliggender.

Straffen for at bruge det omstridte symbol offentligt, for eksempel på plakater eller bannere i forbindelse med demonstrationer, kan være streng.

Ifølge Die Welt kan det straffes med bøde eller fængsel, i yderste tilfælde op til tre års fængsel.

- Sympatisører, der offentligt bruger ”Z”-mærket kan blive retsforfulgt for at promovere strafbare handlinger, siger justitsminister i delstaten Bayern, Georg Eisenreich, fra det kristendemokratiske, bayerske parti CSU.

Han tilføjer, at det også kan blive straffet som "overtrædelse af den offentlige orden", hvis man på den måde viser støtte til det russiske militær.

Det hvide "Z"

Det omstridte hvide "Z" er et nyt symbol, der dukkede op kort før den russiske invasion af Ukraine for en måned siden.

Det hvide bogstav var malet på russiske køretøjer, og ifølge flere militæreksperter var formålet sandsynligvis det helt lavpraktiske, at soldaterne på den måde kunne skelne deres egne køretøjer fra fjendens.

Der har siden været mange bud på, hvorfor det lige præcis blev et "Z".

Bogstavet "Z" findes nemlig ikke findes i det russiske alfabet.

Nogle har gættet på, at det stod for "Zapad", der på russisk betyder vest – altså den retning de russiske styrker havde tænkt sig at bevæge sig.

Andre har gættet på, at de var forbogstavet i den ukrainske præsident Zelenskijs efternavn – den mand, som russerne havde udset som et af sine vigtigste mål.

Det russiske forsvarsministerium har antydet, at bogstavet står for "Za Pobedu" – der kan oversættes til "For Sejr".

"Putin har vundet symbolkrigen"

Uanset hvad forklaringen er, så har symbolet fanget an i hele verden.

I Rusland ses bogstavet "Z" på plakater, på bannere og på t-shirts som tegn på, at man støtter det russiske militærs kamp i Ukraine.

Symbolet er også set i andre lande, hvor der har været støttedemonstrationer for Rusland, eller hvor "Z"-symbolet er blevet graffitimalet på bygninger og mure.

Og det har givet problemer for vestlige virksomheder, der længe har brugt et "Z" som deres symbol eller logo.

Det gælder for eksempel den store schweiziske forsikringskoncern Zürich, hvis logo netop er et stort, hvidt "Z" på blå baggrund.

Koncernen har netop meldt ud, at man nu fjerner logoet fra for eksempel sociale medier, og fremover slet og ret kalder sig "Zürich", skriver det tyske nyhedsmagasin Stern.

Herhjemme har det ramt det digitale medie Zetland, der også har et stort "Z" som logo.

Zetland skal nu have skabt et nyt logo, skriver bestyrelsesformand Lea Korsgaard på Zetlands hjemmeside:

- Måske er det kun ti procent – måske kun to procent – af danskerne, der forbinder et "Z" i en kasse med en grusom krig. Men vi gør det selv, og det betyder noget. Putin har vundet symbolkrigen. I hvert fald hvis man har et logo, der på nærmest absurd vis ligner hans, forklarer hun.