Rusland invaderer Ukraine

Opsigtsvækkende bemærkning fra Biden fjerner fokus fra hans mål, siger kommentator

Den amerikanske præsident sagde lørdag i en tale om Putin, at "denne mand kan ikke forblive ved magten".

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er en trussel mod demokratier og kan ikke længere blive ved magten.

Sådan lød det lørdag aften fra USA's præsident, Joe Biden, i en tale i den polske hovedstad, Warszawa.

Det er meget svært at tolke anderledes end en direkte opfordring til et regimeskifte

Torsten Jansen, USA-kommentator

Udtalelsen fik hurtigt den russiske regering i Kreml til at slå fast, at det ikke er op til USA’s præsident at bestemme, hvem der skal lede Rusland. For præsidenten i Rusland er valgt af den russiske befolkning, lød det fra Kremls talsmand.

Efter talen præciserede Det Hvide Hus, at Joe Biden ikke opfordrede til et regimeskifte i Rusland. Udtalelsen skulle udelukkende forstås sådan, at Putin ikke skal have lov til at udøve magt over for Ruslands nabolande.

Ifølge USA-kommentator Torsten Jansen, som befinder sig i Washington D.C., tolker amerikanske analytikere Det Hvide Hus’ reaktion som en regulær bortforklaring.

- Sagen er, at Biden slutter sin meget lange og meget flotte tale med de her famøse ord, at Putin for Guds skyld ikke må blive ved magten. Det er meget svært at tolke anderledes end en direkte opfordring til et regimeskifte samt en opfordring til folk tæt på Putin om at gøre en ende på hans regime, siger Torsten Jansen til TV 2.

- Biden er et følelsesmenneske

USA-kommentatoren mener, at Bidens afsluttende bemærkning fjerner fokus fra det, som præsidenten egentlig ønskede at opnå med talen.

- Det hele kommer til at handle om, at det ikke var planlagt, at det ikke stod i manuskriptet. Analysen fra flere medier og folk tæt på Udenrigsministeriet herovre, som jeg har talt med, er, at Biden lod sig rive med, lyder det fra Torsten Jansen.

Det er også vildt, at USA’s præsident lader sig rive med og ikke følger den aftalte linje. Hvordan kan det ske?

- Det er noget, Biden har været kendt for gennem hele sin politiske karriere. Han kommer til at sige ting, han ikke skulle have sagt. Det er, fordi at Biden er et følelsesmenneske. Han er i Polen og har været ude ved de ukrainske flygtninge og har talt med børn og kvinder, og så kommer han angiveligt til at gå uden for manuskriptet. Og det prøver Det Hvide Hus nu at trække i land på, siger Torsten Jansen til TV 2.

Han kalder Bidens tale "substantiel og storslået" og sammenligner den med præsident Reagans berømte tale i juni 1987 i Vestberlin, hvor han opfordrede Ruslands daværende præsident, Mikhail Gorbatjov, til at rive Berlinmuren ned.

- Den havde både det russiske folk og præsident Putin selv som målgruppe, når han siger det her med, at Putin må afsættes fra magten. Det er jo en opfordring til et kup – enten blandt den russiske befolkning, der skal gå på gaden og starte en revolution, eller blandt folk tæt på Putin, lyder det fra USA-kommentatoren.

En optrapning af konflikten

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er præsident Bidens udtalelse lørdag aften en optrapning af konflikten med Rusland, og derfor har det været vigtigt for Det Hvide Hus at glatte ud.

- Anklagen fra den vestlige verden er, at Putin gennem længere tid angiveligt har været en paranoid leder, som så trusler, hvor der ikke var nogen. Eksempelvis som i det her tilfælde fra NATO, der gennem årtier har udvidet mod øst.

- Køber man forklaringen om en irrationel Putin, som ikke ved, hvad han gør, og er isoleret og potentielt kan starte en Tredje Verdenskrig, er det svært at komme i tanke om en større eskalering, end at USA’s præsident opfordrer til at vælte Ruslands præsident, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Han kalder Det Hvide Hus’ forsøg på at slukke branden efter Bidens udtalelse for utroværdig.

- Biden nævner på intet tidspunkt Putins invasion af Ukraine som årsag til, at han ikke kan blive ved magten. Han taler derimod direkte om, at Putin ikke skal sidde på magten i Rusland, understreger Mirco Reimer-Elster.

Søndag har også den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, kommenteret på Bidens udtalelse under talen i Warszawa lørdag aften

- Som I ved, og som I har hørt os sige gentagne gange, så har vi ikke en strategi om at få udvirket et regimeskifte i Rusland - eller noget andet sted for den sags skyld, siger Blinken søndag under et besøg i Israel.