Rusland invaderer Ukraine

Bidens udtalelse var ikke en fejl - og her er årsagen, ifølge eksperter

Europa-besøget kan have flyttet den amerikanske position i krigen. Samtidig er der flere tegn på, at Putin er presset.

Det var nøje kalkuleret, da USA's præsident, Joe Biden, i en historisk tale lørdag aften opfordrede russerne til at vælte Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det er militæranalytiker Jeanette Serritzlev og international korrespondent Kristian Mouritzen enige om.

- Mange troede, at det var en fortalelse, men det er det afgjort ikke. Biden har før lavet talefejl og forkerte udtalelser. Men den her er velplanlagt, siger Kristian Mouritzen, der er international korrespondent på Berlingske.

- Biden siger det åbenlyse direkte. Der er krig i Europa, og det afspejler hans retorik, tilføjer Jeanette Serritzlev, som har speciale i informationskrig, propaganda og sociale medier på Forsvarsakademiet.

Biden har ikke selv trukket i land

Det var ordene "For guds skyld, denne mand kan ikke blive ved magten" fra den 79-årige præsident om hans russiske modpart, som især har vakt opsigt.

Efterfølgende har først Det Hvide Hus præciseret udtalelsen, og siden også USA's udenrigsminister, Antony Blinken: At USA ikke har intentioner om et regimeskifte i Rusland.

Men Kristian Mouritzen bider mærke i, at Biden ikke selv har været ude og trække i land.

- Og det er der en god grund til. Fordi han mente det. Det er ikke Bidens opgave at holde døren åben eller tale sødt til Putin. Det må Blinken gøre. Præsidenten skal sætte en klar kurs, siger han.

Heller ikke reaktionen fra Kreml, at "en leder bør styre sit temperament", er usædvanlig, lyder det fra Jeanette Serritzlev, der kalder udtalelsen for "standard".

Voldsomt pres på Putin

Ifølge Kristian Mouritzen, har præsidentens fire dage lange besøg i Europa overbevist ham om, hvor håbløs situationen er for de vestlige lande.

Han beskriver den amerikanske præsident som et følelsesmenneske. Og synet har påvirket Joe Biden – ikke mindst mødet med ukrainske flygtninge.

- Frustrationerne har været godt undervejs under hele Europaturneen. Og udtalelsen følger Bidens strategi om at opretholde et voldsomt pres på Putin og tvinge ham til forhandlingsbordet, lyder det fra Kristian Mouritzen.

Det første udkast af talen blev formentlig skrevet i Washington, og det er siden blevet revideret i sidste øjeblik, vurderer Jeanette Serritzlev.

- Den er udtryk for, at besøget kan have flyttet den amerikanske position. Biden viser, at USA ikke har glemt Europa. Talen giver et rygstød til Vesten om at fastholde fokus på Ukraine, siger hun.

Det største budskab i talen er, ifølge militæranalytikeren, at NATO står samlet, og at der er grænser for, hvad USA vil sidde overhørig.

Svært at eskalere krigen yderligere

Dog er det tvivlsomt, hvorvidt retorikken fra den amerikanske præsidents side kan være med til at eskalere konflikten yderligere.

Joe Biden har tidligere kaldt sin russiske kollega for "en krigsforbryder", "slagter" og "løgner". Derfor er udtalelsen, om at Putin ikke kan blive ved magten, ikke yderligere optrappende.

Kristian Mouritzen har svært ved at se, at en bemærkning i Warszawa vil få større konsekvenser end folkemord i Mariupol og andre steder i Ukraine.

Tværtimod vil bemærkningen glide ind i et normalitetsbegreb inden for kort tid, mener den internationale korrespondent:

- Vi står allerede i et meget dystert lys. Putin er klar til at bruge atomvåben og kemiske våben. Hvad kan næsten være værre?

Sprækker i Kreml

Lørdag aften indtog Joe Biden for alvor rollen som den hårde dreng i klassen, lyder det fra Kristian Mouritzen.

- Han er supermagten og kan sige det til Putin på en brutal måde.

Med lørdagens tale skriver Biden sig ind i historien af retoriske konfrontationer mellem USA og Rusland, mener den internationale korrespondent.

Især én bestemt forgænger læner den demokratiske præsident sig op ad. Den republikanske præsident Reagan, som i 1980'erne tørnede sammen med Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov.

- Reagan brugte skræmmeretorik og kaldte Sovjetunionen for Ondskabens Imperium. Biden er vokset ud af den samme koldkrigsagtige måde at gebærde sig på over for Rusland. Råt for usødet, ingen indrømmelser, siger han.

Udstiller Putins manglende synlighed

Tilmed virker det til, at den amerikanske præsident er godt informeret om, hvad der sker i Kreml, vurderer Kristian Mouritzen.

Den amerikanske efterretningstjeneste har givet ret præcise efterretninger i forhold til invasionen af Ukraine, og det giver grobund for at tro, at Biden også har et solidt fundament, når han siger, at der kan være et minioprør i gang fra oligarker og andre i Rusland.

- Putin sidder meget stærkt på sin lille inderkreds. Kupforsøg er højforræderi, men der har været sprækker i den russiske elite, og dem puster Biden til, siger den internationale korrespondent.

Og selvom Bidens ord er genstand for mange fortolkninger, så var det handlingen i sig selv, der for alvor adskilte ham fra Putin - og udstillede modparten, mener Jeanette Serritzlev.

Siden krigens begyndelse har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, Joe Biden og andre vestlige ledere været synlige og talt til verdenssamfundet. Men Putin har kun vist sig få gange, og den seneste uges tid har han kun kommunikeret via en talsmand.

- Andre ledere stiller sig frem og er synlige over for deres befolkning. De kommunikerer både på vegne af og til dem. Kreml lukker sig mere og mere inde. Det kan vidne om et styre, der er presset, siger Jeanette Serritzlev.