Krigen i Ukraine

Ukraine skubber russerne tilbage: - De har spredt deres styrker alt for tyndt, siger ekspert

Rusland vil nu fokusere på ”at befri” den østlige Donbass-region, efter at det er lykkedes for Ukraine at fastholde mange af de største byer.

Siden invasionen af Ukraine begyndte for lige over en måned siden, har Rusland indtaget en del byer i særligt den østlige og sydøstlige del af landet.

Men på det seneste er Ukraines hær begyndt at angribe tilbage og skubbe russiske tropper væk fra det terræn, de ellers havde sikret.

Blandt andet vurderede en højtstående embedsmand fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, fredag, at ukrainske styrker er i gang med en modoffensiv i byen Kherson.

Kherson er den eneste større by, som russerne har overtaget, men nu er det altså uklart, hvem der reelt har kontrollen i havnebyen med omkring 330.000 indbyggere.

Ukraine rammer russerne på forsyningerne

TV 2-korrespondent Claus Borg Reinholdt, der befinder sig i den ukrainske kystby Odessa, forklarer, at det er tydeligt, at de russiske styrker har mistet det momentum, som de trådte ind i krigen med.

- I starten af invasionen var det dem, der rykkede frem, og det har de også gjort i den østlige og sydøstlige del. Også nord for Kyiv har de vundet terræn, men det er, som om de russiske styrker holder stille, og at det vil lykkes for det ukrainske forsvar at lave små offensiver og skubbe de russiske styrker væk fra deres positioner, siger han.

Ukrainske angreb går særligt efter at afskære russerne fra nye forsyninger, og manglen på mad, ammunition og brændstof kan for alvor hæmme muligheden for at angribe og forsvare sit terræn.

Peter Viggo Jakobsen, der er militæranalytiker hos Forsvarsakademiet, ser også en russisk hær, der i øjeblikket står i en svær situation.

- Russerne har spredt sine styrker alt for tyndt, og de har svært ved at samle tilstrækkeligt med styrker på et sted til at bryde igennem og vinde en afgørende sejr, siger han til TV 2.

Zelenskij: Fjenden lider betydelige tab

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, gav fredag nat status på krigen, hvor han takkede ukrainere, der har kæmpet mod den russiske invasion.

- Over den seneste uge har vores heltemodige militærstyrker givet kraftfulde slag til fjenden og betydelige tab, sagde præsidenten.

Han tilføjede, at over 16.000 russere skal være blevet dræbt i krigen. Modsat siger Rusland ifølge The Guardian, at dødstallet ligger på 1351.

Zelenskij appellerede til seriøse fredsforhandlinger og understregede, at betingelserne skal være retfærdige. Det gælder blandt andet kravet om Ukraines suverænitet.

- Militærstyrkerne fortsætter med at afværge fjendtlige angreb i syd, i Donbass, i retning mod Kharkiv og i Kyiv-regionen. Ved at begrænse Ruslands aktioner fører vores forsvar de russiske ledere mod en simpel og logisk idé: Samtale er nødvendig. Meningsfuld, presserende, fair, lød det fra Zelenskij.

Rusland vil fokusere på Donbass

Oveni Zelenskijs melding kom en opsigtsvækkende besked fra Rusland.

Sergej Rudskoj, som er vicechef for generalstaben for Ruslands væbnede styrker, fortalte fredag, at Rusland har gennemført første fase af sin såkaldte "militæroperation" og vil fokusere på "at befri" den østlige Donbass-region.

Donbass-regionen, der er udgjort af Luhansk og Donetsk, har været i konflikt siden 2014 mellem ukrainske styrker og russisk-støttede separatister.

- Man ser det som, at russerne udmærket godt ved, at de er pressede og er blevet overraskede over det forsvar, som ukrainerne er stillet op med. Derfor tolker man det også som, at ambitionsniveauet fra russerne er sat gevaldigt ned, siger Claus Borg Reinholdt.

I en briefing fredag fra en højtstående amerikansk embedsmand ser russerne ikke ud til at gå efter en offensiv på land mod hovedstaden Kyiv. I stedet "graver de sig ned" og indtager en forsvarende position, mens luftangreb mod byen fortsætter.