Krigen i Ukraine

Russerne siger, at de vil skifte strategi, men er de ved at give op?

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet er russerne blot ved at omgruppere dets styrker, og hovedstaden Kyiv er stadig et mål.

Den første fase af Ruslands militæroperation i Ukraine er nu gennemført. Sådan lød det fredag fra det russiske forsvarsministerium.

Ifølge Rusland er Ukraines militære potentiale nu reduceret nok til, at man kan rette fokus mod "at befri" Donbass-regionen i det østlige Ukraine.

Udmeldingen fra Rusland kommer efter de seneste dages efterretninger fra Vesten og Ukraine, der tyder på, at Ruslands invasion er gået i stå. Det skyldes ifølge flere militæreksperter blandt andet mangel på mad til soldaterne og brændstof til de militære køretøjer samt kraftig ukrainsk modstand.

Peter Viggo Jacobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, siger til TV 2, at den russiske udmelding om at rette fokus mod Donbass tegner et billede af, at Rusland nu vil omgruppere nogle af sine styrker.

- Det betyder ikke, at Rusland nu er ved at trække sig ud af Ukraine. Jeg forventer, at de russiske styrker bliver stående, hvor de allerede står.

- Klap hesten

Den russiske udmelding om en ændret strategi i Ukraine skal ikke ses som et tegn på, at Rusland er ved at opgive planerne om at indtage hovedstaden Kyiv og andre vigtige strategiske områder, vurderer Peter Viggo Jacobsen.

- Jeg tolker det sådan, at man koncentrerer sig om et sted, og når man så er færdig der, har man mulighed for at flytte fokus. Og hvis Ukraine så stadig ikke vil forhandle fred på russernes vilkår, kan man beslutte at gå efter Kyiv eller noget andet.

- Hvis man ser det her som et udtryk for en optimistisk udvikling, skal man lige klappe hesten lidt, siger lektoren til TV 2.

Kan forberede angreb på Kyiv

Nye efterretninger lørdag kan måske netop tolkes som et udtryk for, at russerne ikke har droppet planerne om at erobre hovedstaden Kyiv.

Vicestabschefen for Ukraines landstyrker, Oleksandr Gruzevitsj, siger ifølge det tyske nyhedsbureau dpa, at specialenheder i den russiske republik Dagestan bliver forberedt på at blive sat ind i et angreb mod Kyiv.

Er der hold i de ukrainske efterretninger, kan det netop være et bevis på, at russerne forbereder et storstilet angreb på Kyiv, vurderer Peter Viggo Jacobsen:

- Det er en meget stor operation, der kræver flere styrker, end Rusland har nu. Russerne er ikke lykkedes med at omringe hovedstaden, men derfor kan man jo godt forberede næste fase efter Donbass, samtidig med at man lægger trykket der. Det understreger bare min pointe – at russerne ikke er ved at give op.

Vil erklære en form for sejr

Ifølge TV 2s korrespondent i Ukraines hovedstad Kyiv, Rasmus Tantholdt, tyder russernes strategi på, at man nu vil forsøge at sælge en fortælling om en form for sejr i Ukraine.

- Russerne har flere gange under den her konflikt sagt et og gjort noget andet. Det er vigtigt at slå fast, understreger Tantholdt, og uddyber:

- Men vi skal nok prøve at forstå det her som en måde, hvorpå russerne forsøger at finde en eller anden måde at komme ud af det her med en sejr. Ikke over for os, for vi ved godt, at den her såkaldte specielle militæroperation går utrolig dårligt. Men over for den russiske befolkning skal den sælges som en sejr.

Alt sættes ind på at "befri" Donbass

Derfor siger russerne nu ifølge Rasmus Tantholdt, at første fase af krigen er forbi – og at den har været en succes.

- Nu skal alt så sættes ind på at befri, som russerne kalder det, Donbass-regionen. Der vil man nu sætte alt ind på at forsøge at gøre den russisk. Det gælder blandt andet byen Mariupol, der ligger i Donbass. Den ved vi, russerne er forholdsvis tæt på at kunne indtage 100 procent.

Dermed signalerer russerne også, at man ikke umiddelbart har planer om at indtage hovedstaden Kyiv eller Ukraines næststørste by Kharkiv, vurderer Rasmus Tantholdt.

- De forsøger at sælge, at de nu vil koncentrere sig om Donbass-regionen. Vi ved ikke, om det er rigtigt, om det rent faktisk kommer til at ske. Men det er det, de forsøger at sige med det her, lyder det fra TV 2s korrespondent i Kyiv.

Stor uenighed om russiske tabstal

Samtidig med den russiske udmelding er der stor uenighed om, hvor mange russiske soldater der har mistet livet i forbindelse med krigen i Ukraine.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, hævder natten til lørdag, at over 16.000 russiske soldater er døde – heraf flere højtstående generaler.

Omvendt hævdede det russiske forsvarsministerium fredag, at tallet kun er 1351. FN vurderede onsdag, at mellem 7000 og 15.000 soldater fra Rusland er døde.