Rusland invaderer Ukraine

Zelenskij til svenskerne: - Vi fortjener at komme med i EU

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, advarede svenskerne i Riksdagen torsdag om russernes fremtog.

Torsdag talte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, til det svenske parlament, Riksdagen.

Her lød det blandt andet fra præsidenten, at det er "på tide", at EU genovervejer muligheden for et ukrainsk hastemedlemskab.

- Vi kæmper ikke kun for befolkningen i Ukraine, men for hele Europas sikkerhed, og vi har vist, at vi fortjener at være et fuldgyldigt medlem af EU, fastslog Zelenskij i talen.

Desuden advarede han svenskerne om, at kun et hav adskiller dem fra Rusland, og at "russerne allerede taler om, hvordan Gotland kan annekteres".

EU har afvist hastemedlemsskab

Det er ikke første gang, at Zelenskij retter en appel mod EU om at optage ukrainerne i unionen.

Flere gange har præsidenten udtrykt et ønske om, at landet skal optages som medlem, og så sent som 28. februar sendte Ukraine en officiel ansøgning om EU-medlemskab.

Optagelsen skulle på grund af krigen ske gennem en hasteforespørgsel, lød det fra Ukraine.

Få uger senere afviste EU dog ukrainernes anmodning om en hasteoptagelse.

I stedet godkendte de Ukraines ansøgning som kandidatland, ligesom unionen gav udtryk for, at ukrainerne kan blive et medlemsland på længere sigt.

Afvisningen skyldtes blandt andet en frygt for, at et hastemedlemsskab nu og her potentielt kan trække EU med ind i den krig, der udspiller sig mellem Rusland og Ukraine i øjeblikket.

Tirsdag 29. marts taler Zelenskij også til det danske folketing. Det vil ligesom i Rigsdagen ske via videolink, og folketingsmedlemmerne kan overvære talen fra Landstingssalen på Christiansborg.

Topmøder torsdag

Torsdag mødes alle NATO-ledere for at diskutere krigen i Ukraine.

Det foregår ved et ekstraordinært topmøde i Bruxelles og efterfølges et møde i EU-parlamentet. Desuden er tyskerne værter for et møde mellem G7-landene, der består af Tyskland, Japan, USA, Italien, Storbritannien, Canada og Frankrig.

G7-mødet afholdes også i den belgiske hovedstad torsdag.