Rusland invaderer Ukraine

Russerne trængt i defensiven i Ukraine, siger amerikansk tænketank

Danske forskere er overraskede over russernes begrænsede succes med krigen i Ukraine.

De russiske styrker i Ukraine er de seneste døgn blevet trængt i defensiven, og russerne har kun udført lokale og begrænsede angreb uden den store succes.

Sådan lyder det i en opdatering fra den amerikanske tænketank Institute for the Study of War.

Samtidig siger det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, ifølge AFP, at russiske styrker har trukket sig mere end 30 kilometer øst for den ukrainske hovedstad, Kyiv, inden for det seneste døgn.

Desuden er de russiske styrker, ifølge Pentagon, begyndt at indtage forsvarsstillinger.

Ifølge opdateringen fra forskerne fra Institute for the Study of War er det også overvejende sandsynligt, at russerne i øjeblikket i al hast prøver at hente friske styrker i Syrien og andre steder. Det har også tidligere været fremme, at russerne ville prøve at hente styrker fra Tjetjenien og Libyen til Ukraine.

Tantholdt: - Russerne er i knæ

Det er lykkedes ukrainerne at udføre begrænsede, men succesfulde kontraangreb omkring hovedstaden, Kyiv, hvilket forstyrrer russernes forsøg på at omringe byen, hedder det også i opdateringen fra den amerikanske tænketank.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Kyiv, fortæller, at de russiske tropper i og omkring byen er i problemer.

- Det er klart, at ukrainerne godt kan se, at det kan lade sig gøre at slå russerne tilbage. Russerne er i knæ omkring Kyiv, og det udnytter ukrainerne alt, hvad de overhovedet kan, siger Rasmus Tantholdt.

Han siger, at russerne ikke har udført deres mission i byen.

- I første omgang er det ikke lykkedes russerne at indtage Ukraines hovedstad, siger Rasmus Tantholdt.

Danske forskere overraskede

Danske forskere er overraskede over russernes begrænsede succes.

- Det har overrasket mig, at det ikke er gået bedre for Rusland på slagmarken. Jeg havde troet, at det ville være bedre planlagt, siger Jonas Gejl Kaas, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, til Ritzau. Han forsker i Ruslands udenrigs- og sikkerhedspolitik.

- Det kan tyde på, at beslutningen om at invadere Ukraine er blevet truffet sent. Altså at man lidt impulsivt har besluttet, at nu skal det ikke bare ligne, at vi vil invadere Ukraine, nu gør vi det faktisk, siger han.

Rusland placerede i månederne op til invasionen over 100.000 soldater langs den ukrainske grænse.

Ifølge en anden forsker kan det være kommet bag på Ruslands præsident, Vladimir Putin, hvor dårligt forberedt på krig den russiske hær tilsyneladende har været.

- Det er utvivlsomt et forsvar, som er i en anden forfatning, end mange havde regnet med - måske også Putin selv. Soldaterne er for eksempel taget afsted med feltrationer, der er udløbet for flere år siden. Der er jo bevilget penge, men der er bare ikke blevet købt nye, siger Flemming Splidsboel Hansen til Ritzau.

Han er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, hvor han blandt andet forsker i den politiske udvikling i det tidligere Sovjetunionen. Flemming Splidsboel Hansen peger også på den omfattende korruption i Rusland.

- Det er blevet endnu mere tydeligt, hvor lukket og korrupt det russiske system er. Rusland har jo postet milliarder og atter milliarder i militære moderniseringsprogrammer. Alligevel virker det til, at det ikke rigtigt fungerer for dem, lyder det fra seniorforskeren.