Russere ser vidt forskelligt på Vestens sanktioner: Vi lever i to forskellige verdener

Fire russere ser vidt forskelligt på, hvordan Vestens sanktioner, som følge af krigen i Ukraine, har påvirket deres liv.

Krigen i Ukraine har varet mere end en måned, og Ruslands invasion af sit naboland medførte prompte en lang række sanktioner fra Vesten.

Men har de omfattende sanktioner haft effekt, og hvordan oplever russerne deres nuværende situation i verdens største land?

TV 2 har talt med fire russere, som ser ret forskelligt på deres hverdag.

Sanktioner mod Rusland

Udvalgte sanktioner fra Vesten mod Rusland.

Økonomiske:

  • Indefrysninger af aktiver - både præsident Putin, indenrigsminister Lavrov og en række oligarker har fået indefrosset deres økonomiske aktiver i både USA, EU og Storbritannien. Aktiverne i den russiske centralbank løber alene op i 630 milliarder dollars
  • Tusindvis af russiske kunders konti er blevet spærret hos Apple og Google Pay
  • Mastercard og VISA har blokeret russiske banker fra deres netværk
  • Russiske banker er udelukket fra det internationale betalingssystem Swift
  • Store dele af Ruslands centralbanks valutareserver i udlandet er blevet indefrosset

Industri og handel:

  • Tyskland har bremset det storstilede Nord Stream 2-projekt
  • Virksomhederne Gazprom, Transneft og RusHydro er suspenderet i USA

Transport:

  • EU, USA og Canada har forbudt flyvninger fra russiske luftfartsselskaber og russiske privatfly, hvilket får Rusland til at lukke sit luftrum for flyselskaber fra alle EU-medlemsstater og andre lande

Priserne på fødevarer er eksploderet

Yana Reutova, 30-årig sproglærer fra Moskva.

Hvordan har din dagligdag ændret sig den seneste måned?

- Den har ændret sig markant. Der er intet godt at sige om situationen.

En meget synlig og mærkbar forandring er ifølge sproglæreren, at priserne på benzin samt en lang række varer i supermarkederne er steget med rekordfart.

I den russiske hovedstad forsøger folk ligefrem at hamstre varer som sukker, salt og korn for efterfølgende at sælge dem til en højere pris. Samtidig er der opstået mangel på vidt forskellige produkter som printerpapir, tamponer og kondomer.

- Priserne på sukker er eksploderet og steget med 200 procent, siger Yana Reutova.

Sproglæreren forklarer, at der er indført rationering i visse supermarkedskæder i Moskva på fødevarer som æg, mælk, ris, pasta og brød, så russerne maksimalt kan købe to enheder.

En anden forandring i gadebilledet i den russiske hovedstad er lukkede butikker, hvor store udenlandske brands som McDonalds, Ikea, h&m og Zara har stoppet deres forretning.

Samtidig er den russiske banksektor udfordret af Vestens sanktioner, hvor visse russiske banker er blevet udelukket fra det internationale betalingssystem Swift.

Flere af Yana Reutovas venner har allerede taget konsekvensen af Ruslands invasion af Ukraine. De har forladt deres hjemland i al hast og rejst til eksempelvis Tyrkiet, Armenien og Georgien.

- Det er forfærdeligt, men de er flygtet i panik, siger sproglæreren.

Hun frygter, at situationen kun bliver værre i fremtiden.

- Vi venter på flere dårlige nyheder fra Vesten, lyder forudsigelsen.

Det er som en skilsmisse, hvor begge parter uundgåeligt kommer ud som tabere

Loretta Davtyan, lærer

Mit liv er uændret

Loretta Davtyan, 33-årig lærer fra Jekaterinburg.

Hvordan har din dagligdag ændret sig den seneste måned?

- Personligt føler jeg ikke, at der er sket nogen ændringer. Mine rutiner er de samme, og mit liv har ikke ændret sig – indtil videre.

Ifølge Loretta Davtyan er der dog vendt op og ned på brugen af sociale medier. Rusland har valgt at blokere for de sociale medier Facebook og Instagram som følge af, at russiske medier er blevet lukket ned i Europa.

- Vi må bruge andre sociale medier, men det er ikke et problem, mener hun.

Loretta Davtyan forklarer, at byens supermarkeder ligner sig selv, hvor der er rig adgang til fødevarer som brød, sukker og korn.

- Hylderne i supermarkederne er fulde af sukker, lyder det.

Loretta Davtyan mener, det er virkelig trist, at verden prøver at isolere Rusland

I Jekaterinburg har priserne på disse fødevarer ikke ændret sig, men ifølge den russiske lærer er der dog sket en stigning på op til 30 procent for specifikke europæiske varer som eksempelvis schweizisk chokolade og grøntsager fra Spanien.

Hvad mener du om de sanktioner, som Rusland er blevet pålagt af Vesten?

- Det er virkelig trist, at verden prøver at isolere Rusland. Det er som en skilsmisse, hvor begge parter uundgåeligt kommer ud som tabere, siger Loretta Davtyan.

Hun mener, at både russere og europæere går en svær tid i møde som følge af den nuværende krise.

Men hendes håb er, at de ansvarlige politikere inden længe finder en løsning på konflikten, for verdenssamfundet er afhængig af, at landene er tæt forbundne.

- Vi har brug en snarlig løsning, mener Loretta Davtyan.

Rusland er totalt forandret

Sergey Ross, 35-årig advokat fra Moskva.

Hvordan har din dagligdag ændret sig den seneste måned?

- Personligt er der sket væsentlige forandringer. Jeg arbejder for internationale klienter, og min forretning er derfor i bund og grund ikkeeksisterende lige nu, siger Sergey Ross.

Advokaten fremhæver, at flere butikker i Moskva er lukket som følge af sanktionerne mod Rusland, og at visse produkter er blevet en mangelvare – blandt andet sukker.

Hvad man end havde kært tidligere, så har det stort set mistet mening nu

Sergey Ross, advokat

Det skyldes, at mange moskovitter er bekymrede for, at der i fremtiden vil blive mangel på produktet og derfor hamstrer det søde stof.

Af andre dagligdagsproblemer nævner han, at russerne ikke kan betale med visa-kort, og desuden fungerer hverken Apple pay eller Google pay.

Sergey Ross ser ikke ligefrem lyst på fremtiden og mener, at russerne kun har set toppen af isbjerget i forhold til betydningen af Vestens sanktioner.

- Den største effekt venter vi stadig på at se. Der er en udbredt bekymring for, at Ruslands økonomi vil lide voldsom skade de kommende måneder og år.

Hvad tænker du om situationen?

- Det er som om, vi lever i to forskellige lande. Vores land er totalt forandret før og efter 24. februar. Alt er forvrænget. Det er virkelig forfærdeligt, mener Sergey Ross.

I hans optik har Ruslands indtog og konflikten i Ukraine medført, at mange russere har fået ødelagt deres livsdrømme.

- Hvad man end havde kært tidligere, så har det stort set mistet mening nu, siger Sergey Ross.

Savner McDonalds

Pavel Nedashkovsky, 34-årig turistguide fra Moskva.

Hvordan har din dagligdag ændret sig den seneste måned?

- Jeg har ikke mærket nogen forandring, siger Pavel Nedashkovsky.

Det skyldes, at situationen med covid-19 er blevet forbedret, og derfor er coronarestriktionerne i Rusland for nylig blevet lempet, hvilket har lokket flere russiske turister til Moskva.

Men én ting er dog forandret i den russiske hovedstad.

Priserne på fødevarer er steget, men ifølge turistguiden "kun" i omegnen af ti procent.

- Nogle begyndte at gå i panik og købte store mængder af sukker og boghvede, så produkterne kortvarigt forsvandt fra hylderne i én uges tid, forklarer Pavel Nedashkovsky.

Priserne på fødevarer er steget med omkring ti procent, siger Pavel Nedashkovsky

Derfor bliver de russiske handlende for nuværende bedt om at begrænse deres indkøb til to kilo sukker.

Han mener ikke, at Rusland er isoleret, for landet har i hans optik gode forbindelser til mange lande. Men Pavel Nedashkovsky indrømmer samtidig, at der er "store problemer" i forholdet til de europæiske lande og USA.

Flere af de største og mest kendte vestlige brands er lukket ned i Moskva som følge af Ruslands invasion af Ukraine, og Pavel Nedashkovsky indrømmer, at han indimellem længes efter at købe én bestemt ting.

- Jeg holder meget af en hamburger fra McDonalds, så jeg håber, at de en dag kommer tilbage, siger han.