Krigen i Ukraine

Video viser danskere i krig i Ukraine

Danskere i den ukrainske fremmedlegion var på patrulje, da de pludselig stødte på et russisk kampkøretøj og blev beordret til at ødelægge det.

Raketten flyver af sted med en hvislen og rammer et øjeblik senere det russiske kampkøretøj med et brag.

Kort inden soldaten affyrer det skulderbårne missil, hører man en anden soldat med en dansk stemme sige: “Fuck jer, Rusland”.

Optagelsen ligger på sociale medier og viser danskere i kamp i Ukraine.

Soldaterne i skoven kommer fra Team Alpha i den ukrainske fremmedlegion. I den ti mand store enhed har to danskere kæmpet de seneste uger, siger den ene af dem, Rasmus Elehrs, til TV 2.

Han fortæller, at ordene på optagelsen ikke bliver sagt af ham, men af den anden danske soldat i enheden. TV 2 har talt med ham, og han bekræfter, at det er ham, der siger sætningen den dag i et lille skovområde uden for Kyiv.

Han ønsker ikke at stå frem, men TV 2 kender hans identitet. Videoen er lagt på sociale medier 12. marts af en tredje soldat fra Team Alpha. Det har ikke været muligt for TV 2 at geolokalisere videoen eller verificere den nærmere.

Beordret til at ødelægge køretøjet

Team Alpha var blevet beordret ud for at sikre området for russiske fjender, forklarer Rasmus Elehrs om situationen på videoen. Soldaterne sendte en drone i luften for at opdage eventuelle russiske baghold. Dronen afslørede ingen ubehagelige overraskelser, så de bevægede sig fortsat fremad i en spredt formation, lyder det.

Pludselig opdagede en af dem det pansrede kampkøretøj i en lysning. Alle kastede sig ned, og det blev besluttet, at to mand skulle snige sig ind på kampvognen. En af dem var danske Rasmus Elehrs, fortæller han.

- Det er ikke så sjovt at snige sig ind på sådan en. De kan åbne ild med deres kanon hvert øjeblik, siger han.

Soldaterne observerede køretøjet og fandt ud af, at det var forladt.

Området var en kampzone, så det var ikke muligt at bugsere det tilbage til de ukrainske linjer. I stedet fik de ordre til at ødelægge køretøjet, fortæller Rasmus Elehrs.

En panserværnsraket blev gjort klar, og det hele blev foreviget på den korte optagelse.

Tilbage i Danmark

Rasmus Elehrs tog til Ukraine kort efter krigsudbruddet 24. februar. Den 33-årige østjyde har været professionel soldat i det danske forsvar. Men det, han har mødt i Ukraine, har været af hidtil uset karakter.

- Det er voldsomt. Det er usammenligneligt med noget, verden har set før. I min optik er det Tredje Verdenskrig, der er brudt ud, siger han.

Rasmus Elehrs og Team Alpha har været indsat i kampene omkring Kyiv. Men for få dage siden tog de hjem til deres hjemlande for at restituere og samle penge og udstyr til den forsatte kamp.

- Vores hold består af erfarne soldater fra mange lande, så vi bliver sat til særlige opgaver. Det kræver noget specielt udstyr, og det skal vi selv skaffe. Derfor er alle sammen taget tilbage. På mandag går det retur til Ukraine, siger han.

Han vil ikke komme nærmere ind på, hvilket udstyr der er tale om, da det skal bruges i krigen.

Ønsker ikke at være helt

Kontrasterne mellem krigen i Kyivs forstæder og det spirende forår i Danmark er stor og meget special, fortæller Rasmus Elehrs.

- Det er jo dejligt at komme hjem til familie og venner. Forleden sad jeg på en café og overhørte to piger, som snakkede om, at det var gået galt med en neglebehandling. Det er specielt, når man to dage forinden så folk flygte fra deres daglige liv med deres ejendele i tasker og kufferter.

Han understreger, at han ikke mener, at folk i Danmark skal lave om på deres liv eller have det dårligt på grund af krigen i Ukraine. Han ønsker heller ikke at blive fremstillet som en helt.

Men for ham har det været hårdt at se de mange flygtninge i Ukraine, og det er en af grundene til, at han er draget i krig.

- Der er så mange mennesker, der får ødelagt deres liv på grund af det her. Det er hårdt at se på, siger han.

Faldne soldater

På dagen, hvor videoen af missilet mod det russiske kampkøretøj blev optaget, hørte Team Alpha pludselig skud og eksplosioner i nærheden.

Russerne fra kampkøretøjet overraskede den anden gruppe i deres deling. Rasmus Ehlers fortæller, at de hastede af sted og kastede sig ind i kampen og fik slået russerne tilbage.

I kampen mistede de ingen folk. Det gjorde de til gengæld i søndags.

To georgiere fra den internationale enhed blev skudt og dræbt af russerne.

- Det er hårdt. Men sådan er krig jo. Det kommer ikke bag på mig, at de endte med at falde. De havde en meget direkte stil i forhold til at angribe fjenden, siger Rasmus Elehrs

- Vi er nødt til at tage tilbage

Men generelt er Rasmus Ehlers ikke imponeret over de russiske modstandere, når han møder dem på slagmarken.

- Russerne er ikke motiverede. De stikker af, og de efterlader endda deres sårede, siger Rasmus Elehrs.

Derimod er sammenholdet helt i top i fremmedlegionen, hvor han kæmper sammen med jøder, muslimer og folk fra mange nationaliteter, lyder det.

- Kampviljen er helt fantastisk. Alle hjælper, og jeg har aldrig oplevet så godt et sammenhold mellem både soldater og civile. Derfor bliver vi også nødt til at tage tilbage og hjælpe med at stoppe det overgreb, som Ukraine er udsat for i øjeblikket. Det er umenneskeligt og skal stoppes for enhver pris.