Rusland invaderer Ukraine

Kreml afviser ikke at bruge atomvåben

Rusland baserer sin frygt på en falsk præmis, om at landet er truet, mener en tidligere amerikansk forsvarsminister.

Rusland har ikke nået sine militære mål i Ukraine. Og Moskva afviser ikke, at man på et tidspunkt vil ty til atomvåben for at nå dem.

Det siger præsident Vladimir Putins talsmand Dmitrij Peskov til CNN.

Der er en reel bekymring over, at Rusland i det mindste overvejer muligheden

Leon Panetta, tidligere amerikansk forsvarsminister

Her afviser Peskov gentagende gange at udelukke brug af såkaldte taktiske atomvåben i Ukraine. Tværtimod udspecificerede han, at Putin godt kunne finde på at trykke på den røde knap, såfremt Rusland kom i en situation, hvor landet følte sig truet.

- Hvis det drejer sig om en eksistentiel trussel for vores land, kan det godt være, siger Dmitrij Peskov.

Selvom han indrømmer, at Rusland endnu ikke havde nået alle sine mål, insisterer talsmanden på, at "den specielle operation", som Rusland konsekvent kalder invasionen, går efter planen.

Formålet med invasionen er ifølge Peskov at fjerne Ukraines militære potentiale, at holde landet neutralt og at udrydde det, som Rusland kalder "nationalistiske bataljoner" i den ukrainske hær.

Forvent øjeblikkeligt svar

Rusland er med sine mere end 6500 opmagasinerede atomsprænghoveder indehaver af klodens største atomarsenal, og det er ikke første gang, at Kreml lufter tanken om at benytte sig af kernevåben i forbindelse med krigen i Ukraine.

Vladimir Putin selv har ligeledes i en tale til nationen, der blev sendt på landsdækkende russisk tv i februar, sagt, at enhver, der sætter sig imod Ruslands vilje eller truer landet, skal forvente at blive mødt af kontant modsvar.

- De skal vide, at Rusland vil svare øjeblikkeligt, og at konsekvenserne bliver af en slags, som de aldrig tidligere har set i deres historie, sagde Putin i talen.

"En meget falsk præmis"

Indehaveren af verdens næststørste atomarsenal, USA, er stærkt utilfredse med den russiske åbning for at benytte sig af atomvåben, skriver BBC.

John Kirby, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, siger sågar, at de russiske udtalelser er "farlige".

- Det er ikke den måde, som en ansvarlig atommagt bør agere på, siger John Kirby.

For indeværende er det dog ikke noget, der får betydning på den amerikanske strategi mod Rusland, tilføjer han.

Den amerikanske forsvarsminister under præsident Barack Obamas administration, Leon Panetta, kalder ligeledes de russiske atombemærkninger for farlige.

Han frygter, at Rusland i øjeblikket decideret leder efter en undskyldning for at bruge atomvåben.

- Og de baserer det på en meget falsk præmis, om at Rusland på en eller anden måde er truet. Det betyder, at der er en reel bekymring over, at Rusland i det mindste overvejer muligheden for at bruge atomvåben, siger Leon Panetta til CNN.

Tre dage efter invasionens begyndelse 24. februar hævede Vladimir Putin Ruslands atomberedskab til højeste niveau.

Vestlige efterretningstjenester har dog endnu ikke set tegn på, at Rusland har mobiliseret sine strategiske bombefly, som man typisk ville bruge til at kaste atomvåben, eller sine atomubåde eller missiler, der kan udstyres med atomsprænghoveder.