Disney-ansatte udvandrede efter LGBT-kontrovers - forstå sagen her
Disneys ledelse har ifølge medarbejdere "helt og aldeles fejlet" i sagen om en lov, der får kritik for at diskriminere mod LGBT+-samfundet.
En lov om, hvad lærere må sige i klasseværelser i staten Florida, har sendt Disney ud i et stormvejr af kritik.
Underholdningsgiganten har nemlig ikke talt imod en kontroversiel lov i Florida - den såkaldte "Don't Say Gay"-lov ("sig ikke homoseksuel-loven", red.). Hertil har Disney doneret penge til en række republikanske politikere i staten, der står bag loven. Det mener flere er et problem.
Ifølge mange af Disneys egne ansatte burde selskabet have opponeret mod den kontroversielle lov, når de som selskab ellers bryster sig af at være en inkluderende arbejdsplads for sine samlet flere end 200.000 ansatte.
Men hvorfor er Disney overhovedet blevet rodet ind i en politisk konflikt? Og hvordan er sagen blevet så betændt, at flere af virksomhedens medarbejdere tirsdag nedlagde arbejdet i protest?
Forstå sagen herunder.
Loven, der startede det hele
Kritikken af Disney startede med, at staten Florida 8. marts stemte for en lov ved navn "Parental Rights in Education Bill".
Loven har i folkemunde fået navnet "Don't Say Gay Bill", da loven i praksis vil forhindre folkeskolelærere i hele staten i at undervise i LGBT+-relaterede emner frem til tredje klasse.
Ifølge lovteksten må hverken instruktion eller diskussion af seksuel orientering eller kønsidentitet finde sted i undervisningen.
Kritikere af loven mener, at den er diskriminerende og vil føre til øget stigmatisering af LGBT+-personer. Lovens fortalere mener modsat, at loven giver forældre større medindflydelse på, hvornår deres børn bliver informerede om disse emner.
Hvad har det med Disney at gøre?
Ikke noget direkte.
Men mange af Disneys ansatte mener, at underholdningsgiganten, der er en af de største arbejdsgivere i Florida, aktivt bør tage afstand til og fordømme loven. Blandt andet med begrundelsen, at loven vil ramme deres egne LGBT+-ansatte i staten.
Men det har Disney, med topchef Bob Chapek i spidsen, ikke gjort.
Han adresserede den manglende afstandstagen i en intern mail til Disneys ansatte, som The Hollywood Reporter har offentliggjort. Heri står der blandt andet, at Bob Chapek og ledelsen mener, at Disney kan gøre mere for at skabe større forandring gennem deres "inspirerende indhold".
- I må ikke tro, at vores manglende udtalelse (imod loven, red.) er lig med manglende støtte. Vi har alle samme mål om en mere tolerant, respektfuld verden.
De udtalelser måtte Chapek dog senere undskylde for i en ny intern mail til Disneys ansatte:
- At mødes med jer har givet mig en bedre forståelse for, hvor smertelig vores stilhed om emnet har været. Det står klart for mig nu, at det ikke blot handler om en lov i Florida, skriver han i mailen.
I samme skrivelse lovede Chapek, at Disney ville øge sin støtte til organisationer, der modarbejder lignende lovgivning i andre stater, og at Disney ville sætte yderligere politiske donationer i staten på pause.
Hvad skete der så?
Men med ét var det åbnet for Pandoras æske.
For Bob Chapeks udtalelser om, at Disney skaber forandring for LGBT+-personer gennem deres indhold, faldt mange Disney-ansatte for brystet. Og lavinen af kritik begyndte for alvor at hagle ned over Disney.
- Jeg ville virkelig ønske, at Chapek ville sætte handling bag sine ord, lyder det fra en af de influenter, der samarbejder med Disney, Francis Dominic Garcia, til mediet VOX.
Udtalelsen fik også en gruppe ansatte fra animationsfilmselskabet Pixar, der er ejet af Disney, til at skrive et åbent brev, hvor de anklagede deres moderselskab for udøve censur ved at "skrotte" scener i Pixar-film, der viser "åbenlys hengivenhed" mellem to karakterer af samme køn.
Det omhandler blandt andet film som 'Luca', 'Inside Out' og 'Soul', der alle skulle have fået censureret scener med LGBT+-tematikker.
Anklagerne om censur fik ifølge mediet Variety også Disney til at genindsætte en scene med et kys mellem to kvinder i den kommende film Pixar-film 'Lightyear'.
Endte med udvandring
Men det har ikke været godt nok.
Og Disneys ledelse har "helt og aldeles fejlet i forhold til at matche truslen" med de tiltag og initiativer, de indtil nu har taget.
Sådan lyder det fra en gruppe medarbejdere, der derfor arrangerede en række daglige arbejdsnedlæggelser på 15 minutter i sidste uge.
Protesthandlingerne kulminerede tirsdag med en generel arbejdsnedlæggelse, hvor LGBT+-medarbejdere og deres støtter på Disney-arbejdspladser i Florida og andre steder udvandrede.
Opslag på sociale medier viser, hvordan en større gruppe forlod underholdningsgigantens hovedkvarter i Burbank, Californien.
Selvom det er uklart præcist, hvor omfangsrig arbejdsnedlæggelsen var, havde flere medarbejdere ifølge Deadline følgende autosvar på deres mail:
- Jeg er ude i dag i solidaritet med mine LGBTQIA+-kolleger.
Andre lagde også selv op på sociale medier, at de strejkede:
Hvad så nu?
Samme dag som arbejdsnedlæggelserne, der på sociale medier fik medvind fra både fans og kendte, udgav Disney selv en erklæring på sociale medier.
Heri meddeler selskabet, at de er "forpligtet til at skabe oplevelser, der understøtter familieværdier for enhver familie og ikke vil stå for diskrimination i nogen form".
Arrangørerne af arbejdsnedlæggelse ønsker fortsat, at Disney stopper de politiske donationer permanent og standser al byggeri og investeringer i Florida, indtil den såkaldte "Don't Say Gay Bill" er fjernet.