Rusland invaderer Ukraine

Russerne har kun mad og brændstof til tre dage tilbage, hævder ukrainerne

Der er eksempler på russiske soldater, der selv må gå ud at plyndre for at få mad, siger kommentator.

Der er kun få dage tilbage at kæmpe i for de russiske tropper.

I hvert fald hvis man skal tro det ukrainske forsvarsministerium, der mener at vide, at russernes beholdninger af mad og brændstof rækker til omkring tre dage.

Det skriver BBC, der dog ikke har kunnet bekræfte forudsigelserne selv.

Det er problematisk at være i krig og selv skulle sørge for mad

Jakob Kaarsbo, udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator

Også Jakob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator, understreger, at det er svært at bekræfte udmeldingen, "men det lyder sandsynligt", siger han:

- Vi har set tidligere, hvordan russerne har sendt soldater ud for at plyndre og skaffe deres mad selv, fordi de ikke kan få rationer frem.

Forsyningskæder hårdest ramt omkring Kyiv

Ifølge de ukrainske myndigheder er det både mad, ammunition og brændstof, russerne nu er ved at løbe tør for.

Og hvis det er rigtigt, er det "helt symptomatisk for det, vi hidtil har set", siger Jakob Kaarsbo:

- Mad, brændstof og ammunition ved fronten er et af russernes store problemer. Det er fordi, de har lange forsyningslinjer, og det ved ukrainerne godt, så derfor forsøger de at ramme det.

Han peger på den 64 kilometer lange militærkolonne, der i flere uger holdt til i nærheden af den ukrainske hovedstad Kyiv, som et godt eksempel på, at russernes forsyningskæder ikke er helt gennemtænkte:

- Det var ikke særligt klogt, at russerne rykkede så hurtigt frem mod Kyiv. For nu har de været der i tre uger, og de har ikke længere nogen forsyninger, siger kommentatoren.

Når det kommer til at skaffe mad, er der eksempler på, at de russiske soldater bliver sendt i marken for at plyndre, fortæller Jakob Kaarsbo:

- Det er problematisk at være i krig og selv skulle sørge for mad. Man det er det, der er realiteten for dem, og det er jo et symptom på, at det er så topstyret, at de ikke formår at tænke selv. Og har de nogle spørgsmål, så tør de ikke at stille dem, siger han.

Jakob Kaarsbo vurderer, at russernes forsyningsproblemer er værst omkring Kyiv, hvor ukrainerne i højere grad har forsøgt at angribe forsyningskæderne.

I Donbass-regionen og byen Kharkiv er russerne bedre stillet, fordi det er tættere på grænsen til Rusland, fortæller han.

Civile ukrainere også uden mad

Russerne er ikke de eneste, der i disse uger kæmper med at få mad og brændstof.

Også civile ukrainere mangler flere steder mad, vand og elektricitet. Det gælder blandt andet i den sønderbombede havneby Mariupol, hvor mellem 100.000-200.000 indbyggere fortsat har behov for at blive evakueret, ligesom nødhjælpsorganisationer verden over advarer om en reel humanitær krise.

Omkring 300.000 mennesker i den ukrainske by Kherson kæmper tilsyneladende også i øjeblikket for at få adgang til mad og medicin, skriver Sky News.

Ifølge BBC har de ukrainske myndigheder udtalt tirsdag, at ukrainske tropper inden for det seneste døgn har ramt ni russiske luftmål - herunder et fly, seks ubemandede mål - for eksempel droner - og to helikoptere. Heller ikke denne udmelding er endeligt bekræftet.