Rusland befrier civile fra den by, de selv belejrer på russisk stats-tv

På trods af en helt anden udlægning af krigen, så er virkeligheden langsomt ved at sive ind på russisk tv, siger forsker.

Vladimir Putin og det russiske styre har den seneste tid lukket effektivt ned for den frie tale i Rusland. Mandag afgjorde en russisk domstol, at de sociale medier Facebook og Instagram skal forbydes.

Mange russerne får derfor primært deres informationer om krigen fra den ældste og største tv-kanal i landet - den statsejede Kanal 1.

Hvor vestlige medier i øjeblikket fortæller, hvordan Mariupol er omringet af russiske soldater og under angreb fra luften, så var historien en anden i mandagens hovedudsendelse på Kanal 1.

- Russere græder, når de ser russiske soldater

Her var der også stort fokus på krigen i Ukraine, men der stopper lighederne også.

For på russisk tv blev de russiske soldater fremstillet som helte blandt nogle af byens russisk-talende borgere.

- Her ses mennesker, der under ukrainske nationalisters konstante beskydning i to uger har levet uden mad i klamme kældre. Vand tappede de fra radiatorer og tog fra pytter, lyder det fra journalisten i indslaget, som fortsætter:

- I Mariupol græder russerne, når de ser russiske soldater og frivillige, som ikke svigter dem i dette helvede.

. Video: Pelle Lykkebo Mørk

Nazister og nationalister

Mens den russiske fortælling fra Mariupol lyder som den diametrale modsætning til de meldinger, der kommer fra ukrainsk hold, så er den helt i trit med det, vi indtil videre har set under krigen og faktisk de seneste mange år fra russisk stats-tv.

Det fortæller Yevgeniy Golovchenko, der er postdoc ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet,

- Den generelle fortælling er fortsat, at russiske soldater ikke angriber civile mål, og de er der for at beskytte mod nazister og nationalister. Samtidig lyder fortællingen fortsat, at de bliver taget godt imod - ikke kun i Mariupol, men i hele landet.

Russisk sprog er ikke lig med russisk sind

I havnebyen Mariupol, som er fuldstændig omringet af russisk militær til lands, til vands og i luften, har langt de fleste indbyggere russisk som deres primære sprog. Noget, der også kommer til udtryk i den russiske nyhedsudsendelse, hvor borgere fra byen bliver omtalt som russere.

Ifølge Yevgeniy Golovchenko var de to byer Mariupol og Kherson før annekteringen af Krim og den efterfølgende krig blandt de mest russisksindede byer i Ukraine. Alligevel er de nu endt med at give hård modstand. I Kherson har der været eksempler på borgere, der har nægtet at tage imod russisk nødhjælp, mens andre tog imod.

- Der er nogen, der støtter Rusland. Men man skal passe på med at sidestille russisktalende med russiskvenlig. Meget tyder på, at invasionen kun har gjort ukrainerne i den østlige del mere forenede end nogensinde, siger Yevgeniy Golovchenko, der blandt har russisk disinformation som speciale.

Virkeligheden er langsomt ved at sive ind på russisk tv

Yevgeniy Golovchenko, Postdoc, Københavns Universitet

Afdød soldat hyldet

Mens udlægningen af situationen i Mariupol er noget nær omvendt af den herhjemme, så viste et andet indslag i mandagens nyhedsudsendelse et stykke virkelighed, som både ukrainere og russere nu er enige om finder sted.

Et indslag var nemlig dedikeret til den dræbte russiske soldat Nurmagomed Gadsjimagamedov, der efter sin død blev udnævnt til helt af Den Russiske Føderation.

. Video: Pelle Lykkebo Mørk

Gadsjimagamedov, der havde rang af premierløjtnant, mistede angiveligt livet i slutningen af februar i det Rusland stadig konsekvent omtaler som "en særlig militær operation".

Her var han ifølge indslaget hårdt såret og omringet af ukrainske nazister, efter at have tømt de sidste patroner under en tilbagetrækning, før han valgte at sprænge en granat foran sig selv og de ukrainske soldater.

Beskrivelsen af måden, hvorpå døden indtraf, står Kanal 1 dog alene med.

Sjælendt at nævne dødsfald i tv

Ifølge Yevgeniy Golovchenko er der tale om et mindre nybrud, når man i bedste sendetid så åbenlyst fortæller om en falden russisk soldat.

- Virkeligheden er langsomt ved at sive ind på russisk tv. Der er begyndt at komme omtale af tabstal og samtidig er det svært at undgå billeder af ruiner fra reportager, siger Yevgeniy Golovchenko, der understreger, at ødelagte bygninger på russisk tv altid er forsaget af ukrainske bombardementer.

- Det er relativt sjældent, at russiske medier selv italesætter dødsfald. Sådan nogle historier er del af et større narrativ.

Samme dag som Kanal 1 satte både navn og ansigt på et russisk dødsoffer, så kom den regeringsvenlige avis Komsomolskaya Pravda med en melding, der var mildest talt opsigtvækkende for mange.

I en online artikel citeres en militær talsmand for, at mere end 9800 russiske soldater havde mistet livet i Ukraine den seneste måned. Kort efter var oplysningen dog væk igen. Det officielle russiske tabstal er stadigvæk 498 døde soldater.

Tirsdag kunne Komsomolskaya Pravda dog fortælle, at der var tale om et hackerangreb, som havde delt de høje tabstal. Noget, der ifølge Yevgeniy Golovchenko ikke er usandsynligt, da russiske medier med forbindelse til Kreml ofte er udsat for udenlandske cyberangreb.