Udland

Ny dom skal lukke munden helt på Putin værste kritiker

Ni års afsoning i et skrapt, isoleret fængsel skal gøre det umuligt for Aleksej Navalnyj at kommunikere med omverdenen, siger TV 2's korrespondent.

Tirsdag fik den russiske præsident Putins værste kritiker, Aleksej Navalnyj, lagt yderligere ni års fængsel til den dom, som han allerede er i gang med at afsone.

Navalnyj blev dømt for bedrageri og foragt for retten.

Han afviser selv anklagerne som politisk motiverede og opfundne til lejligheden.

- Hvis fængselsstraffen er prisen for at benytte mine menneskerettigheder til at sige ting, der skal siges, så kan de kræve 113 år. Jeg har ikke tænkt mig at trække mine ord eller gerninger tilbage, skrev han for en uge siden på Instagram i forbindelse med det sidste retsmøde i sagen før domsafsigelsen.

I forbindelse med domsafsigelsen tirsdag lykkedes det igen Navalnyj at få en kommentar til dommen ud på sociale medier.

Her skrev han et citat fra tv-serien ”The Wire”:

”Man afsoner kun to dage. Den dag, du kommer ind, og den dag, du kommer ud igen”.

Denne spinkle forbindelse til offentligheden bliver måske effektivt lukket med den nye dom, og det vil være den allerstørste forandring i Navalnyjs situation, vurderer TV 2’s Ruslands-korrespondent Uffe Dreesen:

- Ikke alene skal han sidde i fængsel ni år mere, han bliver også sendt til afsoning i et endnu hårdere fængsel. Hvor, det bliver, ved vi ikke, men det bliver langt pokker i vold fra Moskva. Det gør det sværere for ham at holde kontakt til sin familie, sine advokater og sin tilhængere, siger Uffe Dreesen.

"Hans organisation er smadret"

Han vurderer ikke, at den nye fængselsdom vil gøre den store forskel for Navalnyjs rolle som en samlende skikkelse for den russiske opposition.

- Han er lige så kendt i dag, som han var for et år siden. Men hans organisation er smadret, bevægelsens kontorer er lukket, og flere af hans vigtigste medarbejdere er i eksil. Hele bevægelsen er blevet stemplet som ”terroristisk”, så det er farligt at have med ham at gøre. Hans budskab har stadig en klangbund, men han har færre muligheder nu for at få sine budskaber ud, siger Uffe Dreesen.

Han vurderer ikke, at dommen over Navalnyj har direkte forbindelse med krigen i Ukraine. For opgøret med Navalnyj har været længe undervejs.

Sidste år blev han sendt i fængsel, hvor han skulle afsone to-et-halvt år.

Så blev hans organisation erklæret for ”ekstremistisk” og lukket, og nu bliver hans fængselsdom så yderligere forlænget.

- Det har ligget i kortene hele tiden, at han skulle holdes helt væk fra offentligheden. Det har været på vej et stykke tid, siger Uffe Dreesen.

"Rigtige forbrydere"

Han vurderer, at der er grund til at være bekymret for Navalnyjs sikkerhed og helbred i det hårde fængsel, hvor han skal sidde de næste ni år.

- Her skal han afsone sammen med rigtige forbrydere, så han kan frygte for sit liv. Det er medfanger, der vil være klar til at smadre hans ansigt, eller gøre det af med ham, til gengæld for en betaling i cigaretter fra vagterne, siger han:

- Det bliver ni år i helvede. Så han har kun en ting at håbe på, nemlig et regimeskifte.