Rusland invaderer Ukraine

- Absolut ingen chance for fred på nuværende tidspunkt, mener dansk ekspert

Mens russiske tropper graver sig ned, vejrer ukrainerne morgenluft. Men krigen er langt fra afgjort, vurderer lektor.

Skal der blive fred i Ukraine, er den russiske og ukrainske præsident nødt til at mødes ansigt til ansigt.

Sådan lød det mandag fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij.

Han har i næsten et år forsøgt at få et møde med Ruslands Vladimir Putin i stand. Og i sidste uge opfordrede Zelenskij så til et møde så hurtigt som muligt.

Russerne vil køre på så lang tid, de overhovedet har flere granater og soldater tilbage

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet

Men spørger man lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, er det ”overhovedet ikke realistisk”, at Putin og Zelenskij kan blive enige om en fredsaftale.

- Der er absolut ingen chance for, at vi får fred på nuværende tidspunkt. Det er sådan med krig, at man kæmper sig til forhandlingsresultaterne, siger han til TV 2.

Ingen vil overgive sig foreløbigt

Krigen i Ukraine er langt fra afgjort, og derfor er ingen af parterne ifølge Peter Viggo Jakobsen klar til at komme med egentlige indrømmelser.

På den ene side vejrer ukrainerne morgenluft, efter at de er lykkedes med at bremse den russiske offensiv. Og måske håber de endda på at kunne presse russerne tilbage, fortæller lektoren:

- Når vi har set ukrainerne forsvare sig så hårdnakket, kommer de ikke til at overgive sig, for de håber stadig på at kunne få en fred, der er bedre end den, Putin har bedt om.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er der intet, der tyder på, at Rusland kan vinde nogen afgørende sejre lige foreløbigt. Men alligevel må man forvente, at russerne har tænkt sig at kæmpe, til Putins krav bliver indfriet.

Kravene lyder blandt andet, at Ukraine ikke må blive medlem af NATO, at Ukraine skal acceptere Krim-halvøen som russisk, og at brugen af det russiske sprog ikke må forbydes i Ukraine.

- Russerne vil køre på så lang tid, de overhovedet har flere granater og soldater tilbage, for Putin kan ikke tåle at tabe ansigt, siger lektoren.

Store byer holder stand

Knap en måned inde i invasionen holder ukrainske styrker fortsat stand i både den østlige storby Kharkiv og i hovedstaden Kiev.

I syd er havnebyen Mariupol omringet af russiske styrker, som gennem de seneste dage har forsøgt at knække byen med omfattende artilleriangreb.

Men det kan komme til at tage lang tid, fortæller Peter Viggo Jakobsen.

- Det er ikke en særligt effektiv måde at gøre tingene på. Og den er også grim, for det dræber civile, når man skyder ind i byen. Men det er den bedste måde, hvis man ikke ønsker, at ens egne soldater dør.

Søndag gav russerne Mariupol til klokken 03 dansk tid natten til mandag til at overgive sig. Men det afviste Mariupols borgmester, Piotr Andryushchenko.

Derfor er russiske og ukrainske soldater stadig fastlåst i hårde kampe. Og ifølge Peter Viggo Jakobsen er det også tilfældet i resten af landet:

- Det er det generelle billede over det meste af slagmarken, at russerne ikke rigtig rykker frem, siger han.

Rusland kæmper for at genstarte offensiv

Flere steder i Ukraine er russiske tropper begyndt at ”grave sig ned” for at holde stand.

Det fortæller Jacob Kaarsbo, senioranalytiker ved Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste:

- Russerne har svært ved at få genstartet deres offensiv. Den løb ind i store problemer allerede kort tid efter, at man startede invasionen, og siden har man forsøgt at holde presset.

Modsat har ukrainske styrker brugt tiden til at forskanse sig og iværksætte mindre modangreb for at sikre, at russerne ikke får ro – blandt andet ved at gå efter de russiske forsyningslinjer.

Ifølge blandt andre det britiske militære efterretningsvæsen har Rusland i forvejen store problemer med at få brændstof og mad frem til sine tropper ved fronten.

Og selvom russerne har langt flere soldater og mere militært isenkram, er de ifølge Jacob Kaarsbo ikke lykkedes med at få dem til at arbejde effektivt sammen.

Samtidig må man ikke undervurdere, at de ukrainske styrker har langt mere kampgejst end deres modstandere.

- Ukrainerne slås for deres land og deres frihed. Men mange af de russiske soldater aner dårligt nok, hvorfor de er blevet sendt i krig, siger Jacob Kaarsbo.