Der er to løsninger for Mariupol, og ingen af dem er behagelige, siger Anders Ladekarl

Generalsekretæren i Røde Kors har før set, at man forsøger at sulte borgere til overgivelse.

Den ukrainske havneby Mariupol er fortsat under voldsom belejring, men byen nægter at give op.

Rusland havde ellers givet byen til klokken 03 dansk tid natten til mandag til at overgive sig, men det afviste Mariupols borgmester.

Det stiller byen overfor to løsninger, og ingen af dem er behagelige, lyder det fra Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

- Enten kæmper man til sidste mand, til den ene part overgiver sig. Eller man laver humanitære evakueringer, hvor man tømmer byen for beboere og overgiver byen til den anden part, siger han.

Humanitære korridorer er ikke altid den bedste løsning

Derfor er de humanitære korridorer heller ikke altid den bedste løsning. For det er ofte en del af krigshandlingen, at man får tømt områder for civile, så man selv kan overtage dem, vurderer Anders Ladekarl.

Han har set det flere gange før. Blandt andet i Syrien.

- Man forhindrer os i at få forsyninger til et belejret område, og man håber så at sulte borgerne til overgivelse, siger generalsekretæren.

Det er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, enig i.

Byens borgere skal ganske enkelt tvinges til at overgive sig.

- Rusland kommer til at fortsætte med at bombe, indtil der ikke er et eneste hus tilbage, siger Anders Puck Nielsen.

I Røde Kors understreger Anders Ladekarl, at det er strid med al humanitær og international lovgivning, at civile ikke kan få lov til at forlade krigsområder, og at der ikke kan komme forsyninger ind til dem, som ikke ønsker at forlade områderne.

- Civilbefolkningen er dem, der i sidste ende bliver de store ofre i konflikten, siger han.

30 børn i kælderen

Det er efterhånden blevet tydeligt i Mariupol, hvor befolkningen nu mangler både fødevarer, vand og strøm. Inden russernes invasion boede der op mod 450.000 mennesker i byen.

Mariupol ligger i Donetsk-regionen i det sydøstlige Ukraine. Den er en strategisk vigtig by i kampen om Ukraine, da den ligger ud til Det Azovske Hav mellem mere østlige dele af Ukraine og Krim-halvøen, som har været under russisk kontrol de seneste otte år.

Det er russerne særdeles magtpåliggende at sikre grænserne for Donetsk, vurderer Anders Puck Nielsen.

Derfor er de nødt til at smide ukrainerne ud af Mariupol, hvilket også har stor symbolsk værdi i krigen.

Røde Kors har stadig personale tilbage i det hus, som den humanitære organisation har i Mariupol. Her bor omkring 30 børn i kælderen, mens de voksne befinder sig i stueetagen. De går kun udenfor for at skaffe vand.

Maden er ved at slippe op, og beboerne har ikke haft varme og el de sidste tre uger.

- Der er konstante bombardementer, og forsyningerne er sluppet op. Så situationen er ret desperat i byen, siger Anders Ladekarl.

Røde Kors kan ikke gøre ret meget for dem, der er tilbage i byen. For det er umuligt at bringe flere forsyninger ind til de sultende borgere i Mariupol.

Folk tog alligevel chancen

Røde Kors har et par gange forsøgt med evakueringer, hvilket er lykkedes i et par tilfælde.

Men de gange, hvor der er forhandlet konkrete korridorer på plads, har Røde Kors måtte stoppe evakueringerne igen, fordi der viste sig at være miner på vejene, fortæller generalsekretæren.

For nogle dage siden lykkedes det omkring 5000 biler at forlade byen i en korridor, som Røde Kors dog ikke anså for at være sikker.

- Der blev skudt på bilerne, men folk tog alligevel chancen. Så evakueringerne sker med fare for folks liv og helbred, siger Anders Ladekarl.

Russerne er gentagne gange blevet beskyldt for at gå efter civile, og indbyggere, som stadig befinder sig i området, beskriver ifølge CNN situationen som 'et helvede på jord'. Satellitbilleder har vist store ødelæggelser i boligområder.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, mener, at belejringen vil "gå over i historien" som en krigsforbrydelse.

- At gøre dette mod en fredelig by er en rædsel, som vil huskes i århundreder, sagde Zelenskij sent lørdag i sin tale til nationen.

Mandag er Ukraine fortsat ikke nået til enighed med Rusland om at få skabt evakueringsveje, der kan hjælpe civile ud af Mariupol, siger den ukrainske vicepremierminister, Iryna Veresjtsjuk, ifølge Reuters.

Man er dog blevet enige om at åbne otte evakueringsveje i en række andre ukrainske byer.