Der er to løsninger for Mariupol, og ingen af dem er behagelige, siger Anders Ladekarl

GeneralsekretÌren i Røde Kors har før set, at man forsøger at sulte borgere til overgivelse.

Den ukrainske havneby Mariupol er fortsat under voldsom belejring, men byen nĂŚgter at give op.

Rusland havde ellers givet byen til klokken 03 dansk tid natten til mandag til at overgive sig, men det afviste Mariupols borgmester.

Det stiller byen overfor to løsninger, og ingen af dem er behagelige, lyder det fra GeneralsekretÌr i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

- Enten kÌmper man til sidste mand, til den ene part overgiver sig. Eller man laver humanitÌre evakueringer, hvor man tømmer byen for beboere og overgiver byen til den anden part, siger han.

HumanitÌre korridorer er ikke altid den bedste løsning

Derfor er de humanitÌre korridorer heller ikke altid den bedste løsning. For det er ofte en del af krigshandlingen, at man für tømt omrüder for civile, sü man selv kan overtage dem, vurderer Anders Ladekarl.

Han har set det flere gange før. Blandt andet i Syrien.

- Man forhindrer os i at fĂĽ forsyninger til et belejret omrĂĽde, og man hĂĽber sĂĽ at sulte borgerne til overgivelse, siger generalsekretĂŚren.

Det er militĂŚranalytiker ved Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, enig i.

Byens borgere skal ganske enkelt tvinges til at overgive sig.

- Rusland kommer til at fortsĂŚtte med at bombe, indtil der ikke er et eneste hus tilbage, siger Anders Puck Nielsen.

I Røde Kors understreger Anders Ladekarl, at det er strid med al humanitÌr og international lovgivning, at civile ikke kan fü lov til at forlade krigsomrüder, og at der ikke kan komme forsyninger ind til dem, som ikke ønsker at forlade omrüderne.

- Civilbefolkningen er dem, der i sidste ende bliver de store ofre i konflikten, siger han.

30 børn i kÌlderen

Det er efterhünden blevet tydeligt i Mariupol, hvor befolkningen nu mangler büde fødevarer, vand og strøm. Inden russernes invasion boede der op mod 450.000 mennesker i byen.

Mariupol ligger i Donetsk-regionen i det sydøstlige Ukraine. Den er en strategisk vigtig by i kampen om Ukraine, da den ligger ud til Det Azovske Hav mellem mere østlige dele af Ukraine og Krim-halvøen, som har vÌret under russisk kontrol de seneste otte ür.

Det er russerne sĂŚrdeles magtpĂĽliggende at sikre grĂŚnserne for Donetsk, vurderer Anders Puck Nielsen.

Derfor er de nødt til at smide ukrainerne ud af Mariupol, hvilket ogsü har stor symbolsk vÌrdi i krigen.

Røde Kors har stadig personale tilbage i det hus, som den humanitÌre organisation har i Mariupol. Her bor omkring 30 børn i kÌlderen, mens de voksne befinder sig i stueetagen. De gür kun udenfor for at skaffe vand.

Maden er ved at slippe op, og beboerne har ikke haft varme og el de sidste tre uger.

- Der er konstante bombardementer, og forsyningerne er sluppet op. SĂĽ situationen er ret desperat i byen, siger Anders Ladekarl.

Røde Kors kan ikke gøre ret meget for dem, der er tilbage i byen. For det er umuligt at bringe flere forsyninger ind til de sultende borgere i Mariupol.

Folk tog alligevel chancen

Røde Kors har et par gange forsøgt med evakueringer, hvilket er lykkedes i et par tilfÌlde.

Men de gange, hvor der er forhandlet konkrete korridorer pü plads, har Røde Kors mütte stoppe evakueringerne igen, fordi der viste sig at vÌre miner pü vejene, fortÌller generalsekretÌren.

For nogle dage siden lykkedes det omkring 5000 biler at forlade byen i en korridor, som Røde Kors dog ikke ansü for at vÌre sikker.

- Der blev skudt pĂĽ bilerne, men folk tog alligevel chancen. SĂĽ evakueringerne sker med fare for folks liv og helbred, siger Anders Ladekarl.

Russerne er gentagne gange blevet beskyldt for at gü efter civile, og indbyggere, som stadig befinder sig i omrüdet, beskriver ifølge CNN situationen som 'et helvede pü jord'. Satellitbilleder har vist store ødelÌggelser i boligomrüder.

Ukraines prĂŚsident, Volodymyr Zelenskij, mener, at belejringen vil "gĂĽ over i historien" som en krigsforbrydelse.

- At gøre dette mod en fredelig by er en rÌdsel, som vil huskes i ürhundreder, sagde Zelenskij sent lørdag i sin tale til nationen.

Mandag er Ukraine fortsat ikke nüet til enighed med Rusland om at fü skabt evakueringsveje, der kan hjÌlpe civile ud af Mariupol, siger den ukrainske vicepremierminister, Iryna Veresjtsjuk, ifølge Reuters.

Man er dog blevet enige om at ĂĽbne otte evakueringsveje i en rĂŚkke andre ukrainske byer.