Rusland invaderer Ukraine

Zelenskij forbyder 11 prorussiske politiske partier

Et af partierne står en af Putins nære venner, Viktor Medvedtjuk, bag.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har i en videotale sagt, at han forbyder aktiviteterne for 11 politiske partier i landet.

Det skriver flere medier, herunder BBC.

Flere af partierne anses for at være prorussiske. Det gælder især det politiske parti Oppositionsplatform – For Livet, der er ledet af en af Putins bekendte, Viktor Medvedtjuk.

For tætte bånd til Rusland

Det netop vedtagne forbud mod partierne træder ifølge præsident Zelenskij i kraft med det samme og gælder, så længe der er militær undtagelsestilstand i landet.

Foruden Oppositionsplatform – For Livet gælder forbuddet blandt andet også for partier som Party of Shariy, Nashi og Ukraines Socialistparti.

Partierne anklages alle for at have "for tætte bånd til Den Russiske Føderation i Ukraine", men særligt Viktor Medvedtjuks parti Oppositionsplatform – For Livet er under Zelenskij-regeringens lup.

Siden 2019 har Oppositionsplatform – For Livet været det største oppositionsparti til Volodymyr Zelenskijs nuværende regering.

Tæt bånd med Putin

Den 67-årige ukrainske oppositionspolitiker er en nær ven af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Faktisk strækker de to mænds forhold sig mere end 20 år tilbage i tiden, og de er så tætte, at de ifølge Time Magazine har holdt ferier sammen, ligesom Putin er gudfar til Viktor Medvedtjuks datter, og de to politikere deler deres syn på Ukraine og Ruslands "tætte bånd".

Allerede tilbage i 2021 lukkede den ukrainske regering tre prorussiske tv-kanaler, som alle var kontrolleret af Viktor Medvedtjuk.

I slutningen af 2021 kom Oppositionsplatform – For Livet-lederen under husarrest indtil december, mens han efterforskes for svindel.