Tusindvis flygter fra mareridtet i Mariupol: - Der er intet tilbage, alt er bombet

Flygtninge fra Mariupol beskriver byen som "jævnet med jorden", fortæller TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein.

Toget triller langsomt ind på banegården i Lviv.

I over et døgn har 1500 børn og voksne været undervejs på en rejse fra det sydøstlige Ukraine. På vej i sikkerhed, på flugt fra krigen.

En af personerne i toget er den ukrainske kvinde Lubov Payani.

Sammen med sin datter er hun flygtet fra havnebyen Mariupol. Et sted, der måske bedst beskrives som helvede på jord.

- Der er intet tilbage. Alt er blevet bombet. Der er kun jord tilbage, siger Lubov Payani til TV 2s udsendte Benjamin Kürstein, der er taget med på den sidste del af togrejsen.

I Mariupol har Lubov Payani efterladt flere børn og børnebørn. Hun ved ikke, hvordan de har det, eller om hun nogensinde ser dem igen.

- Hvem er i live? Hvem er ikke? Jeg ved det ikke. Der lå lig rundt omkring, siger hun.

En rædsel, der vil gå over historien

Hver dag forsøger flere hundrede ligesom Lubov Payani at flygte fra Mariupol, der de seneste uger har været særligt hårdt ramt af angreb fra den russiske hær.

Men det er ikke alle, der er så heldige.

Mariupol er en af flere ukrainske byer, hvor Rusland og Ukraine flere gange har forsøgt at blive enige om våbenhvile og en såkaldt humanitær korridor, så civile kan slippe ud af byen uden at blive beskudt. Indtil videre har alle forsøg været forgæves.

Vurderingen er, at cirka 300.000 mennesker fortsat befinder sig i byen. I ugevis har de ikke haft ordentlig adgang til medicin, mad og rent vand, og forholdene er af flere blevet beskrevet som en "humanitær katastrofe".

Samtidig er der meldinger om tusindvis af civile døde, og 80 procent af bygningerne anslås at være ubeboelige.

Søndag sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, at den russiske belejring af byen vil "gå over i historien" i krigsforbrydelser.

- At gøre det her mod en fredelig by, det, som okkupanterne gør, er en rædsel, der vil blive husket i århundreder, siger præsidenten.

Flere angreb

Lørdag var meldingen, at russiske tropper nu er nået ind til byens midte. Samtidig har flere alvorlige angreb fundet sted de seneste dage, blandt andet søndag, hvor russiske styrker ifølge lokale myndigheder i Mariupol har bombet en kunstskole, hvor 400 indbyggere havde taget ophold.

Tidligere denne uge blev en teaterbygning i byen udsat for et voldsomt bombeangreb, ligesom et børnehospital er blevet lagt i ruiner.

Vi har siddet i en kælder i fire uger og frosset

Lubov Payani, ukrainsk flygtning

Ifølge Benjamin Kürstein, der har talt med flere af flygtningene i toget til Lviv, beskrives Mariupol som "jævnet med jorden".

- De er rejst fra et sted, hvor man ikke kan gå ti meter fra sin hoveddør, uden at der bliver åbnet ild mod en, siger han.

Uvist, hvad fremtiden bringer

På banegården i Lviv står Lubov Payani med sin datter og de få ejendele, de nåede at pakke fra deres tidligere hjem i Mariupol.

På få uger er deres liv radikalt forandret.

Adspurgt hvordan hun har det, trækker Lubov Payani på skuldrene.

- Jeg ved det ikke. Vi har siddet i en kælder i fire uger og frosset.

Hvad fremtiden bringer, tør hun heller ikke spå om.

- Nu er vi taget afsted, og så må vi se, hvad der sker, siger Lubov Payani.