Russiske soldater når ind til centrum i vigtig havneby

Mariupols borgmester bekræfter over for BBC, at russiske soldater er nået ind til bymidten i havnebyen.

Natten til lørdag udkæmpes der kampe mellem russiske og ukrainske soldater i havnebyen Mariupol.

Det siger borgmesteren i byen til det britiske medie BBC og bekræfter, at russiske styrker er nået ind til Mariupols bymidte.

Bombarderede børnehospital

Byen har i den seneste tid været under tung russisk beskydning, og flere luftangreb har resulteret i alvorlige bombardementer af Mariupol.

Seneste faldt russiske bomber over byens teater, hvor flere civile havde søgt tilflugt i kælderen. Det er endnu uvist, hvor mange mennesker der har mistet livet under angrebet.

Inden da bombarderede de russiske soldater blandt andet et børnehospital, der også havde en fødeafdeling. Mindst 17 mennesker, heriblandt en fødende kvinde, kom til skade under angrebet.

Mariupol er en strategisk vigtig by i kampen om Ukraine.

Den ligger ved Ukraines sydkyst til Det Azovske Hav, som mod vest munder ud i Sortehavet.

Hvis russerne får kontrol med Mariupol, er det et stort skridt i kampen for at skabe fri passage til halvøen Krim, som Rusland annekterede i 2014.

Russerne har store styrker placeret på Krim, og hvis de kan få fri passage til at drage mod nord, vil det hjælpe med at omringe den ukrainske hovedstad, Kyiv.

- Det er tid til at tale sammen

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, gav natten til lørdag en tale til det ukrainske folk. Her talte han også direkte til sin russiske pendant, Vladimir Putin, som han opfordrede til at gøre en større indsats for at sikre en fredsaftale i landet.

- Jeg vil gerne, at alle lytter efter – især i Moskva (Ruslands hovedstad, red.). Tiden er inde til et møde. Det er tid til at tale sammen.

- Tiden er inde til at genoprette den territoriale integritet og retfærdighed for Ukraine. Hvis ikke det sker, vil Ruslands tab være så store, at det kommer til at tage adskillige generationer for dem at komme sig, sagde han.

Ruslands invasion af Ukraine begyndte i de tidlige morgentimer 24. februar.