Rusland invaderer Ukraine

Kina kalder Vestens sanktioner mod Rusland "uhyrlige"

Kina har gået en balancegang mellem hensyn til Vesten og hensyn til Rusland. Men nu taler Beijing dunder mod sanktioner mod Rusland.

Vestens sanktioner mod Rusland "bliver mere og mere uhyrlige".

Sådan lyder det fra Kinas viceudenrigsminister, Le Yucheng, på en sikkerhedskonference i Beijing. Det skriver Sky News.

I sin tale kritiserer han i skarpe vendinger, at russiske borgere bliver frarøvet deres vestlige aktiver "uden grund".

- Historien har igen og igen vist, at sanktioner ikke kan løse problemer. De vil blot skade almindelige mennesker, ramme det økonomiske system og forværre den globale økonomi, siger Le Yucheng.

Viceudenrigsministeren anerkender desuden Ruslands frygt for NATO og siger, at forsvarsalliancen ikke skal ekspandere yderligere mod øst og "tvinge Rusland op i et hjørne".

Håber på en diplomatisk afslutning

Kina har indtil nu gået en balancegang i sit forhold til konflikten, hvor styret hverken har sat sig direkte op mod Rusland eller Vesten.

På den ene side har Beijing anerkendt Ukraine som et selvstændigt land, der har ret til sin territoriale integritet, men på den anden side har Kina ikke koblet sig på de sanktioner, som Vesten har indført. Det kinesiske styre anser sanktionerne som værende indført uden autorisation fra FN's sikkerhedsråd.

Fredag talte Kinas præsident, Xi Jinping, og USA's præsident, Joe Biden, sammen i to timer via et videoopkald. Før mødet sagde USA's udenrigsminister, Antony Blinken, at Joe Biden ville gøre det klart over for Kina, at de vil blive holdt ansvarlige for enhver handling, de foretager sig, der støtter Ruslands aggressioner.

Efter mødet stod det klart, at der var betydelige forskelle på, hvordan de to supermagter ser på Ruslands invasion af Ukraine. Dog blev de to lande enige om, at krigen ikke gjorde noget godt for nogen, og at de i fællesskab skulle forsøge at promovere en diplomatisk løsning på krisen.

Det betyder blandt andet, at de to lande skal bidrage til at facilitere bilaterale forhandlinger og samtaler, der kan bringe en ende på krigen. Kina mener videre, at USA og NATO bør tale med Rusland om at løse de problemer, der har udløst konflikten.

Det er blandt andet den russiske bekymring for udvidelsen af NATO.

Den rigtige side af historien

Ifølge Det Hvide Hus gjorde Joe Biden det klart, at såfremt Kina ikke overholder de internationalt indførte sanktioner mod Rusland, skulle de forvente selv at blive ramt af sanktioner.

USA's viceudenrigsminister, Wendy Sherman, sagde efter mødet, at USA ville holde skarpt øje med, om Kina kanaliserer penge, militært isenkram eller andet ind i Rusland.

- Kina bliver nødt til at stå på den rigtige side af historien. De bliver nødt til at sikre sig, at de ikke omgår de sanktioner, der er indført mod Rusland, finansielt eller på anden vis, sagde Wendy Sherman.