Krigen i Ukraine

Biden advarede Kina mod at støtte Rusland

Kina har de senere år knyttet tættere bånd til Rusland, men er samtidig meget afhængig af samhandlen med USA og Europa.

Et næsten to timer langt videomøde fredag mellem præsidenterne i USA og Kina handlede hovedsageligt om Ruslands invasion af Ukraine.

Joe Biden og Xi Jinping var enige om, at begge lande har et ansvar for at sikre fred. Men efter mødet er USA fortsat bekymret for, om Kina vil overveje at sende militærudstyr til Rusland.

Det sagde Det Hvide Hus’ pressesekretær, Jen Psaki, på et pressemøde efter præsidenternes samtale.

- Præsidenten understregede, hvad konsekvenserne vil blive, hvis Kina sender udstyr til Rusland, som udfører brutale angreb på ukrainske byer og civile. Og det er selvsagt noget, vi vil holde øje med, og som verden vil holde øje med.

Svært at holde sig neutral

Jen Psaki understregede flere gange, at Joe Biden gjorde konsekvenserne klare for den kinesiske præsident. Men over for pressen i Det Hvide Hus gik hun ikke i detaljer.

- Kina er nødt til at tage en beslutning om, hvilken side de vil stå på, og hvad der skal stå i historiebøgerne om deres handlinger. Og det er en beslutning, præsident Xi og kineserne må træffe, sagde hun.

Han, som satte klokken på tigeren, må fjerne den

Xi Jinping, præsident, Kina

Kina har heller ikke lukket mange detaljer ud om mødet mellem de to stormagters statsoverhoveder, men ifølge kinesiske statsmedier skulle Xi Jinping have understreget, at "konflikt og konfrontation" ikke er i nogens interesse.

Præsident Xi skulle dog ifølge nyhedsbureauet AP også have brugt et kinesisk mundheld over for Joe Biden til at bebrejde USA for at have opildnet til konflikten.

- Han, som satte klokken på tigeren, må fjerne den, er Xi Jinping citeret for at sige.

Kina har de senere år knyttet tættere bånd til Rusland, men er samtidig meget afhængig af samhandlen med USA og Europa.

Derfor ønsker Kina at holde sig neutral. Men det er en svær balancegang, forklarer Camilla Nørup Sørensen, der er lektor og ph.d. ved Forsvarsakademiet med særligt fokus på Kina.

Må forholde sig til sanktioner

Senest har den kinesiske ambassadør i Ukraine holdt møde med højtstående repræsentanter fra den ukrainske regering og på den måde vist, at Kina er villig til at støtte Ukraine, fortæller hun.

- Så på den måde forsøger de at holde alle døre åbne både til Ukraine, til USA, til Europa og altså også til Rusland, siger Camilla Nørup Sørensen.

Kina bliver dog i stadig højere grad tvunget til at forholde sig til, om landet vil følge sanktionerne mod Rusland.

USA har tidligere truet Kina med konsekvenser, hvis det hjælper Rusland med at omgå sanktionerne. Og vurderingen lyder ifølge Camilla Nørup Sørensen, at Kina vil respektere Vestens sanktioner, fordi Kinas økonomiske interesser i Europa og USA er meget stærkere end deres økonomiske interesser i Rusland.

- Men det ændrer ikke på, at de nok, hvor der er muligheder, også vil udnytte de muligheder til at få nogle bedre aftaler med russerne, for eksempel i forhold til russisk gas og olie, siger Camilla Nørup Sørensen.