Krigen i Ukraine

Ukraine: Rusland har bortført endnu en borgmester

Russerne tilbageholder borgmesteren og nægter at udlevere ham, lyder det.

Endnu en ukrainsk borgmester er ifølge ukrainerne blevet bortført af russerne.

Det oplyser Oleh Syniehubov, der er leder af Kharkivs regionale statsadministration, i en Facebook-video ifølge flere medier, blandt andet The Hill og CNN.

Ifølge ham er det borgmesteren i den nordøstlige by Velykoburlutska, der torsdag er blevet kidnappet:

- Russerne har fanget lederen af Velykoburlutska-lokalområdet, Viktor Nikolaevich Tereshchenko, som ganske enkelt blev kidnappet fra sit arbejdssted og bragt til den lokale politistation. Der tilbageholder de ham og nægter at løslade ham, siger Oleh Syniehubov ifølge CNN.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få verificeret oplysningerne yderligere.

EU fordømmer

Viktor Nikolaevich Tereshchenko er ikke den første borgmester, ukrainerne beskylder Rusland for at have bortført.

Fredag i sidste uge blev også Melitopols borgmester, Ivan Federov, bortført, og indtil onsdag har han været holdt fanget af russiske styrker.

Ifølge Ukraines parlament skyldes bortførelsen, at Ivan Fedorov "nægtede at samarbejde med fjenden".

Efter bortførelsen indsatte Ruslands militær lørdag den prorussiske Galina Daniltjenko på posten som ny borgmester i den ukrainske by.

Desuden kunne Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, også søndag fortælle om en endnu en bortført borgmester - denne gang borgmesteren i byen Dniprorudne i det sydlige Ukraine, Jevhen Matvejev.

EU har fordømt bortførelsen af de to borgmestre.

En aftale med fjenden

Onsdag blev Ivan Federov frigivet, mod at Ukraine overdrog ni tilfangetagne russiske soldater til det russiske militær. Et krav, som ukrainerne imødekom onsdag.

De ni russiske soldater er født i 2002 og 2003, fortæller en pressemedarbejder til Ukraines præsident Zelenskij og uddyber:

- Der er i bund og grund tale om børn. Værnepligtige som ifølge det russiske forsvarsministerium ikke er til stede i Ukraine. Men hele verden ser nok en gang, at de (værnepligtige, red.) er her.

Til BBC fortæller Ivan Federov, at han var holdt tilbage i et lille rum med bevæbnede soldater, men at han aldrig blev skadet fysisk.