Satellitbilleder afslører omfattende ødelæggelser i belejret by: - Hundredvis er begravet under murbrokkerne
Ødelagte boligblokke, butikker og et teater i ruiner. Rusland siger, at de kun bomber militære mål. Nye billeder viser en anden virkelighed.
Mariupol i den sydøstlige del af Ukraine har gennem længere tid været belejret, og russiske granater og missiler er væltet ned over havnebyen.
Resultatet har været omfattende ødelæggelser, og det bekræftes yderligere af nye satellitbilleder taget fredag af Maxar Technologies, der specialiserer sig i satellitbilleder.
Boligblokke er sønderbombede, og i de korte perioder, hvor bomberne ikke regner ned over byen, der er omtrent dobbelt så stor som Aarhus, er bilkøerne for at komme ud ad byen kilometerlange.
Tilbage i den belejrede by befinder sig fortsat omkring 350.000 mennesker, som har meget begrænset adgang til mad, vand og medicin. Alt imens står deres hjemby i flammer eller bogstaveligt talt smuldrer som resultat af de tilsyneladende endeløse russiske bombardementer.
Der har været adskillige forsøg på at etablere en såkaldt humanitær korridor, som skulle sikre civile en sikker rute ud ad byen, men forsøgene er konsekvent slået fejl. Omkring 35.000 anslås indtil videre at have haft succes med at flygte ud ad byen.
Rusland har gentagne gange påstået, at de udelukkende retter deres missiler og granater mod militære mål.
Redningsarbejde i granatregn
Beretninger fra Mariupol vidner dog om en virkelighed, hvor civile ukrainere pludselig befinder sig i et helvede på jord.
Sidste uge blev et fødselshospital ramt af russiske granater med døde mødre og børn til følge.
Senest blev en teaterbygning i Mariupol med flere hundrede flygtninge indeni ramt af et russisk missil. 130 personer er i øjeblikket reddet ud, men hundredvis er stadig fanget under murbrokkerne.
Menneskerne befandt sig fortrinsvist i et beskyttelsesrum under teatret.
Fredag sagde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, at redningsfolk trodsede den russiske bomberegn for at redde de fangede personer ud.
- Hundredvis af mennesker er stadig begravet under murbrokkerne. På trods af granatangrebene, på trods af alle besværlighederne, fortsætter vi med redningsarbejdet, sagde Zelenskij.
På jorden ved siden af teaterbygningen var der skrevet "børn" på russisk med store bogstaver. Idéen var, at russiske styrker kunne se ordet fra luften og således undgå at bombe bygningen.
Der er meget få journalister og nødhjælpsorganisationer tilbage i Mariupol, hvorfor de præcise dødstal endnu er umulige at få verificeret.
Tidligere på ugen sagde Petr Andrjusjtjenko, der er talsmand for byens borgmester, ifølge The New York Times, at de reelle civile dødstal i Mariupol oversteg 20.000 mennesker.
Andrjusjtjenko anslår videre, at 80 procent af alle bygninger i Mariupol er totalt ubeboelige. Derfor opholder beboerne sig i overbefolkede kældre, mens bomberne sjældent stopper med at falde længe nok ad gangen til, at de døde kan fjernes fra gaden.
- Døden er overalt. Du kan se det, siger han.