Krigen i Ukraine

Militæranalytiker: Derfor bomber Rusland nu det vestlige Ukraine

Ifølge militæranalytiker viser de seneste angreb i det vestlige Ukraine, at russerne har en interesse i at ramme hele landet.

Fredag morgen har der været to eksplosioner i Lviv i det vestlige Ukraine tæt ved grænsen til Polen. Byen har ellers været relativt forskånet for angreb i løbet af krigen i Ukraine.

Det var en fabrik nær lufthavnen i Lviv, som normalt bruges til at vedligeholde fly, der blev ramt af russiske missiler.

TV 2 korrespondent Benjamin Kürstein, der befinder sig i Lviv, fortæller, at eksplosionerne udløste luftalarmer.

- Lufthavnen ligger seks-syv kilometer fra byens centrum, og jeg tror, det hænger sammen med, at det er det, russerne kan lige nu. De har jo ikke soldater opmarcheret i denne del af Ukraine, siger Benjamin Kürstein.

Han fortæller, at angrebene ryster folk i området. Han er dog overrasket over, hvor forholdsvis fattede folk er.

- Det er jo, fordi de godt er klar over, at landet er i krig, siger han.

Bombede 25 kilometer fra grænsen

Søndag bombede Rusland for første gang nær Lviv og EU.

Russiske luftangreb ramte militærbasen Ukraines Internationale Center for Fredsbevarelse og Sikkerhed i Javoriv 25 kilometer fra Polen.

Ifølge Anders Puch Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, viser de seneste dages angreb i det vestlige Ukraine, at russerne har en interesse i at ramme hele landet – også den vestlige del.

- De kunne godt tænke sig at inkludere hele landet i krigen. De er trætte af, at ukrainerne har kunnet operere relativt i fred og ro ovre fra den vestlige del og kunne sende flyvemaskiner ind over resten af Ukraine, siger han.

Har kun begrænsede mængder af dem

Anders Puch Nielsen hæfter sig ved den måde, de seneste angreb i det vestlige Ukraine er blevet udført på.

- Det er langtrækkende krydsermissiler, som bliver sendt afsted fra omkring Sortehavet. Det er en type af ammunition, som russerne kun har begrænsede mængder af. Det viser, at de i virkeligheden ikke har styr på luftrummet i den vestlige del af Ukraine.

Han fortæller, at hvis russerne havde kontrol med luftrummet og havde nedkæmpet det ukrainske luftforsvar, kunne de komme ind med deres egne flyvemaskiner og med nogle meget billigere bomber.

- Så kunne de lave en meget mere intens bombekampagne. Men det kan de altså ikke. Så det bliver de her punktmål, der bliver ramt i det vestlige Ukraine, siger Anders Puch Nielsen.

Ukraine: To missiler skudt ned

Ifølge meldingerne fra Ukraine blev der fredag morgen sendt seks af de langtrækkende krydsermissiler mod Lviv. To af dem blev ifølge ukrainerne skudt ned af deres luftforsvarssystem.

Lviv har indtil nu været betragtet som et sikkert sted for flygtninge på tværs af Ukraine. Byen, der har en population på 700.000 personer, har i øjeblikket 200.000 flygtninge indkvarteret, skriver CNN.

Mange af flygtningene bruger det som et sidste stop, før turen går mod den polske grænse og ind i EU.