I dag taler USA og Kina - det er der på spil

Kina forsøger at holde sig så neutral som muligt i konflikten mellem Rusland og Vesten, siger korrespondent.

USA's præsident, Joe Biden, og Kinas præsident, Xi Jinping, holder i dag møde for første gang siden november.

Øverst på dagsordenen for mødet, der foregår på telefon klokken 14 dansk tid, er situationen mellem Vesten og Rusland.

Ifølge USA's udenrigsminister, Antony Blinken, vil Joe Biden gøre det klart over for Kina, at de vil blive holdt ansvarlige for enhver handling, de foretager sig, der støtter Ruslands aggressioner.

Han tilføjer, at USA ikke vil tøve med at pålægge dem sanktioner.

- Vi er bekymrede for, at de overvejer direkte at assistere Rusland med militær materiel til brug i Ukraine, siger Antony Blinken ifølge Reuters.

Kina afviser

Beskyldninger, som Kina har afvist.

Ifølge Christina Boutrup, der er TV 2s korrespondent i Kina, forsøger Kina at holde sig så neutral som muligt i konflikten mellem Rusland og Vesten.

- Det er en svær balancegang, for Kina vil på den ene side gerne bevare et godt forhold til USA og Europa. På den anden side er Rusland Kinas vigtigste strategiske partner. Kina er ikke interesseret i at blive part i en konflikt i Europa, siger hun.

Samtidig risikerer Kina sanktioner fra Vesten, hvis de fortsætter med at insistere på at være neutrale, siger hun.

- Presset på Kina for at vælge side bliver større og større. For er man indirekte en støtte til Rusland, hvis man ikke fordømmer krigen?

Lunkent forhold

Christina Boutrup peger også på, at forholdet mellem USA og Kina i forvejen er lunkent på grund af en verserende handelskrig mellem verdens to største økonomier.

- Det passer helt sikkert Kina godt, at al USA's opmærksomhed er på Ukraine i øjeblikket. Kinas vigtigste udenrigspolitiske mål er at inddæmme USA’s indflydelse i Asien, siger hun.

Ifølge Christina Boutrup er Ukraine ikke nævnt med et ord i de kinesiske statsmediers omtale af telefonmødet med Xi og Biden.

Desuden har de kinesiske statsmedier indtil for nyligt konsekvent undladt at kalde situationen i Ukraine for en krig, men har i stedet brugt formuleringer som 'militær operation' om konflikten.

Nye retningslinjer for de statslige kinesiske medier har dog dikteret, at man hverken skal dække krigen prorussisk eller proukrainsk. Samtidig er det forbudt at skrive kritisk om venskabet mellem Rusland og Kina.