Biden og Xi er enige om, at krigen bør stoppe - men Kina går en svær balancegang
Dagens møde mellem Biden og Xi varede næsten to timer. Det er første gang siden november, de to statsledere holder møde.
Fredag talte USA’s præsident, Joe Biden, med Kinas præsident, Xi Jinping, via et videoopkald. Her var Ruslands invasion af Ukraine på dagsordenen.
Og ifølge kinesiske statsmedier, som flere medier refererer fra, sagde den kinesiske præsident til Joe Biden, at "der ikke er nogen, der har interesse i konflikt og konfrontation".
Desuden skulle Xi Jinping have udtrykt, at Kina og USA har et fælles ansvar for at arbejde for fred.
Det betyder blandt andet, at de to lande skal bidrage til at facilitere bilaterale forhandlinger og samtaler, der kan løse krigen. Kina mener videre, at USA og NATO bør tale med Rusland om at løse de problemer, der har udløst krigen i Ukraine.
Dette er blandt andet den russiske bekymring for udvidelsen af NATO.
Truer med sanktioner mod Kina
Dagens møde mellem de to regeringsledere varede næsten to timer. Det er første gang siden november, at de to statsledere holder møde.
Før mødet sagde USA's udenrigsminister, Antony Blinken, at Joe Biden ville gøre det klart over for Kina, at de vil blive holdt ansvarlige for enhver handling, de foretager sig, der støtter Ruslands aggressioner.
USA's viceudenrigsminister, Wendy Sherman, gjorde det ligeledes soleklart, at Kina forventes at overholde alle sanktioner indført mod Rusland.
- Kina bliver nødt til at stå på den rigtige side af historien. De bliver nødt til at sikre sig, at de ikke omgår de sanktioner, der er indført mod Rusland, finansielt eller på anden vis, sagde Wendy Sherman.
Såfremt Kina skulle vælge at støtte Rusland med penge, militært isenkram eller andet, kan de forvente selv at blive ramt af sanktioner fra USA og dets allierede, lød det.
Desuden ville USA på mødet gøre det klart for Xi Jinping, at han skulle sige til Vladimir Putin, at "angrebskrigen" skulle stoppes omgående, skriver Reuters.
Svær balancegang
Ifølge Christina Boutrup, som er TV 2s korrespondent i Kina, går landet i øjeblikket en svær balancegang. De vil nemlig helst holde sig neutrale.
- Kina er meget afhængige af at samhandle med hele verden, men især med Europa og USA. Derudover har Kina de senere år fået et tættere venskab med Rusland, siger Christina Boutrup.
Det er blandt andet kommet til udtryk i de kinesiske statsmedier, hvor man hidtil har afvist at kalde situationen i Ukraine for en krig eller invasion.
- Men det har ændret sig de seneste dage. Man er begyndt at kalde det en krig, og man er begyndt at vise bombninger af civile og de konsekvenser, krigen har. Det har man ikke gjort tidligere, siger TV2s korrespondent.
Væsentligt er det dog ifølge Christina Boutrup, at Kina grundlæggende anerkender Ruslands bekymringer om NATO's udvidelser. Kina har nemlig samme bekymringer, og internationalt betragter mange vestlige lande Rusland og Kina som værende en fælles trussel mod sikkerheden.