Yderligere to NATO-lande stemmer for flyveforbud over Ukraine
USA og NATO frygter, at et flyveforbud i Ukraine vil eskalere konflikten til en storkrig.
Parlamenterne i Letland og Litauen vedtog torsdag resolutioner, der opfordrer FN til at indføre flyveforbud over Ukraine.
Dermed er antallet af NATO-lande, hvor parlamenterne opfordrer til en flyveforbudszone, oppe på tre.
Estland opfordrede som det første land i forsvarsalliancen til en flyveforbudszone mandag.
De tre lande ønsker, at flyveforbudszonen skal oprettes i FN-regi i stedet for gennem NATO, da USA, der er NATO's mest magtfulde medlem, hidtil har afvist idéen.
Enstemmigt vedtaget
Letland og Litauen anmoder med næsten enslydende resolutioner "FN om øjeblikkeligt at sikre en flyveforbudszone over Ukraine for at standse massedød blandt civile", skriver Litauens nationale tv-station LRT og Letlands nationale tv-station LSM.
Samtidig opfordrer Litauen alle demokratiske lande til at arbejde for, at der kan åbnes humanitære korridorer på ukrainsk område, mens de tekniske foranstaltninger til at håndhæve en flyveforbudszone kommer på plads.
- En flyveforbudszone vil bane vejen for, at der kan tages skridt mod, at FN's fredsbevarende styrker kan sikre de humanitære korridorer samt Ukraines atomkraftværker og anlæg med atomaffald, hedder det i erklæringen fra Litauens parlament.
Litauens parlamentsformand, Viktorija Čmilytė-Nielsen, siger ifølge LRT, at man ønsker hurtig hjælp til Ukraines befolkning.
- Vi taler om at pleje omsorg for mennesker, for civile, siger Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Resolutionen blev enstemmigt vedtaget i parlamentet, og det samme er tilfældet i Letland, skriver LSM.
USA og NATO frygter eskalering
Med de nye resolutioner kommer parlamenterne i Litauen og Letland Ukraines præsident, Volodymir Zelenskij, i møde.
Volodymir Zelenskij har længe bedt forsvarsalliancen NATO om at indføre en flyveforbudszone over Ukraine for at forhindre russiske luftangreb, men det har USA's præsident, Joe Biden, konsekvent afvist.
Set fra amerikanernes synspunkt vil håndhævelsen af et flyveforbud over Ukraine uundgåeligt betyde, at NATO skulle skyde russiske fly ned i ukrainsk luftrum. Og dermed vil krigen blive forvandlet til et stormagtsopgør – i værste fald med atomvåben – mellem Rusland og NATO.
Også NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har afvist idéen af samme årsag.
Ønsker flere sanktioner
Resolutionerne indeholder også andre ønsker.
Ifølge litauerne er de konsekvenser, som Rusland og Hviderusland har oplevet efter invasionen, for eksempel ikke hårde nok.
Konkret ønsker Litauen, at alle demokratiske lande skal lukke deres luftrum og havne for russiske fly og skibe, samt at der indføres yderligere sanktioner mod Rusland og Hviderusland.
Og så ønsker de litauiske politikere, at EU øjeblikkeligt indleder optagelsesforhandlinger med Ukraine.
I Letland opfordrer parlamentet til, at Ukraine skal optages i NATO.