Trods ordet "BØRN" skrevet med kæmpe bogstaver blev teater med civile bombet

Over 1000 civile kan være fanget i beskyttelsesrum under teater i Mariupol. Teatret blev bombet, trods advarsler om at der var børn i bygningen.

De ukrainske myndigheder ved stadig ikke, hvor mange ofre det voldsomme bombardement af en teaterbygning i Mariupol har kostet.

Det ukrainske parlamentsmedlem Dmitrij Gurin, hvis forældre befinder sig i Mariupol, oplyser til BBC, at de fleste civile i beskyttelsesrummet stadig er i live.

- For kort tid siden fik vi besked om, at beskyttelsesrummet har holdt stand og at folk indenfor har overlevet, fortalte han.

- Vi ved endnu ikke, om der er døde eller sårede. Men det ser ud til, at de fleste har overlevet og er OK, sagde han.

Op mod 1300 civile havde gemt sig i beskyttelsesrum under teatret, da det sent onsdag blev ramt af et russisk luftangreb.

- Det er stadig umuligt at overskue omfanget af denne forfærdelige og umenneskelige handling, fordi byen fortsat bliver ramt af bombardementer. Vi ved, at den centrale del af Drama Teatret blev ødelagt af bombardementet, og at indgangen til bygningens beskyttelsesrum blev ødelagt, skriver bystyret i Mariupol på den krypterede beskedtjeneste Telegram.

"Børn"

Kælderen under Drama Teatret er det største beskyttelsesrum i Mariupol, og derfor har store grupper af civile været samlet her.

De har forsøgt at sikre sig mod bombardementer ved at skrive det russiske ord for ”BØRN” med store bogstaver på jorden både foran og bagved bygningen.

Det viser satellitbilleder fra firmaet Maxar, der ifølge CNN blev optaget mandag.

- De lokale myndigheder siger, at de endnu ikke har haft mulighed for at komme ind og se til de mennesker, der befinder sig i teatret. Så man kender ikke konsekvenserne, andet end hvad man kan se på billederne, fortæller TV 2s korrespondent i Ukraine Benjamin Kürstein, der befinder sig i Lviv i det vestlige Ukraine.

Bystyret i Mariupol er imidlertid ikke i tvivl om, at luftangrebet på teatret er noget af det værste, som den hårdt plagede by endnu har oplevet:

- Kvinder, børn og ældre er mål for fjenden. Det er fuldstændigt fredelige, ubevæbnede mennesker. Vi vil aldrig tilgive det og aldrig glemme det, skriver bystyret på sociale medier.

Også den ukrainskes præsident, Volodomyr Zelenskij, var skarp i sin fordømmelse af angrebet:

- I det belejrede Mariupol har russiske fly forsætligt smidt en stor bombe på Drama Teatret i byens centrum. Hundreder af mennesker havde søgt ly for bombardementer der. Bygningen er ødelagt. Antallet af ofre er endnu ukendt. Mit hjerte er knust over det, som russerne gør ved vores befolkning, sagde præsidenten.

Zelenskij om civile i ødelagt teater: Mit hjerte er knust

Russerne afviser

Det russiske forsvarsministerium siger i en kommentar, at Rusland hverken har bombet teatret eller nogen andre mål i Mariupol i løbet af onsdag.

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA beskylder russerne i stedet den højreradikale, ukrainske milits Azov Bataljonen for at have sprængt teaterbygningen i luften.

De russiske myndigheder bakker dog ikke påstanden op med nogen form for beviser, skriver britiske Sky News.